Létrehozva: 2023.11.14.

Black Friday: 5 tipp a biztonságos online vásárláshoz

A karácsonyt megelőző időszakban egyre jellemzőbb, hogy online vásárolunk, többek között a Black Friday akcióknak köszönhetően. A hatóság szerint ezekre érdemes közben figyelni, hogy ne váljunk áldozattá.

Attól kezdve, hogy elkezdünk árucikkek után böngészni, egészen a csomag megérkezéséig számos apróságra kell odafigyelnünk, hogy valóban a számunkra legmegfelelőbb terméket válasszuk, és közben ne legyünk csalás vagy adathalászat áldozata. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtötte mik ezek.

webshop, shopping, vásárlás, laptop, bankkártya, erre figyeljünk online vásárlásnál
A hatóság szerint ezekre érdemes figyelni online vásárláskor. Fotó: fizkes / Shutterstock

1. Ne hagyjuk magunkat befolyásolni

Számos webshop alkalmaz olyan megoldásokat is, melyekkel tisztességtelen módon, az emberi psziché jellemzőit kihasználva befolyásolják a döntéseinket. Ilyen megoldás például, ha azt írják egy termék mellé, hogy „már csak 5 darab elérhető”, vagy „még 22 ember nézi ezt a terméket.” Teljesen érhető, ha az ilyen és ehhez hasonló sürgetés láttán gyorsabban kattintunk a kiválasztott termékre. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk nem megalapozott vagy akár kifejezetten hátrányos döntést hozni, például nem nézünk meg más termékeket vagy más weboldalakat az árak összehasonlítása érdekében- amit egyébként minden esetben érdemes megtenni vásárlás előtt. Emellett online vásárlás esetén is szánjunk elég időt a döntésre, lehetőségeink átgondolására akkor is, ha nagyon gyorsan szeretnénk hozzájutni a kívánt termékhez.

2. Ellenőrizzük, hogy megbízható-e a weboldal, ahonnan rendelni szeretnénk

Az eddig ismeretlen, de kiemelkedően kedvező ajánlatokat kínáló webáruház esetén erősen ajánlott megbizonyosodni annak megbízhatóságáról. Ellenőrizzük a kereskedőt, olvassuk el a véleményeket, tájékozódjunk. Csökkentjük a kockázatot, ha előre utalás helyett az utánvételes fizetést választjuk. Mindig nézzük meg a webhely URL-jét: ha https:// helyett csak http://-vel írják, máris gyanakodjunk, az „s” ugyanis a biztonságot jelenti. Ha a böngésző címsorában egy biztonságos webhelyen (https) egy lakatot is látunk, az jó jel, ahol viszont nincs lakat, ott se nevet, se jelszót, se bankkártyaadatot ne adjunk meg-figyelmeztet az NMHH.

Mi is az a Black Friday és mikor van 2023-ban?

Eredetileg a karácsonyi bevásárlás kezdetét jelző nagy leárazások napja volt a fekete péntek. A Black Friday ötlete Amerikából származik, ahol minden évben a hálaadást követő pénteken tartják a kereskedők. Az eleinte csak az USA-ban ismert eseményt ma már világszerte megrendezik, lassan egy évtizede Magyarországon is. Ami pedig a hivatalos dátumot illeti: mivel a hálaadás november negyedik csütörtökére esik, a fekete pénteket általában november 23. és 29.-e között tartják a kereskedők, itthon is. Idén november 24-én lesz a napja, de ahogy láthatjuk, van, ahol előbb elkezdődnek a leárazások.

3. Erre figyeljünk megrendelés után

Ma már sok esetben lehetőség van arra, hogy egy megadott linkre kattintva módosítani tudjuk a csomag kézbesítésének időpontját, helyszínét, a fizetés módját, az értesítési telefonszámot, és akár vissza is utasíthatjuk a küldemény kézbesítését. A megrendelést követően gyanakodjunk, ha a futárszolgálat üzenetének tűnő SMS vagy e-mail szövege magyartalannak tűnik, az e-mail feladójának címe eltér a futárszolgálat hivatalos e-mail-címétől, vagy az üzenetben található link nem a futárszolgálat hivatalos oldalára navigál. Ezekre a linkekre kattintva ugyanis könnyen adathalász weboldalakon találhatjuk magunkat.

4. Ezt tegyük ha sérült a csomagolás

Ha külső sérüléssel érkezik meg a csomag, arról mindenképpen szólni kell a futárnak, aki a kézbesítési okiraton jelzi a sérülést. Ha csak felbontás után derül ki, hogy sérült vagy hiányos az áru, akkor a címzett a kézbesítést követő három munkanapon belül tudja a postai szolgáltató (futárcég) felé a sérülés tényét írásban jelezni és jegyzőkönyvbe vetetni. Ilyenkor a kártérítési igényt is jelezni lehet!

5. Erre figyeljünk, ha az EU-n kívülről rendelünk online

Ha például a Távol-Keletről, az Egyesült Királyságból vagy más EU-n kívüli országból szeretnénk beszerezni a kiszemelt ajándékot, tartsuk szem előtt, hogy 2021. július 1-től minden ún. harmadik országból érkező e-kereskedelmi postai küldemény automatikusan ÁFA-kötelessé vált és vámeljárás alá esik. Ez azt jelenti, hogy megszűnt az unión kívülről érkező, 22 euró alatti áruk áfamentessége, a 150 euró feletti értékűekre pedig vámot is kell fizetni. Az EU-ba érkező, árutartalmú küldeményekre minden esetben vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani, és a postai szolgáltató a 150 euró érték alatti küldemények vámkezelését, vám elé állítását a NAV-val közösen kialakított, speciális vámkezelési eljárásban, automatikusan végzi. Tehát a vámkezelés külön megbízás nélkül történik. Nemzetközi küldemények esetén éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk a megváltozott vámkezelési és ÁFA-szabályokkal, hogy a karácsony tényleg gondtalan és örömteli legyen. Erről itt lehet bővebben tájékozódni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

mandiner.hu

Újabb fogadást tartott Pressman: mutatjuk, ezúttal kiket hívott meg a nagykövet

metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről