MANI

Mennyi pénz, cigi lehet nálunk, mikor külföldre utazunk?

Mióta az unió tagja Magyarország, sok határon megszűnt az ellenőrzés, ez viszont nem azt jelenit, hogy bármiből bármennyit vihetünk magunkkal egy másik országba.
  • Szerző: MZ/X

Nyaraláskor felmerül a kérdés, hogy mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt lehet kivinni és behozni, milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például a házi kedvenc sem marad otthon? Íme a válaszok!

Vámszabályok az EU-n belül

Vámszabályok az EU-n belül

Szabályok az EU-n beül

Ha valaki az Európai Unió tagállamai között utazik, akkor alapesetben a nem kereskedelmi céllal, tehát saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások-hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), akik összeállítottak egy tájékoztatót ezekről a tudnivalókról. Vannak azonban olyan áruk (védett állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol és dohánytermékek), amik korlátozáshoz, engedélyhez kötöttek. Például a háziállat szállítása.

Amire szükség lehet az EU-n belül

Érdemes igazolást kérniük az orvosuktól a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülőknek, mert csak a háziorvosuk által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal, a többit elkobozzák. EU-n belül a házikedvencek kizárólag olyan állatútlevéllel (pet passport) kísérhetik el a gazdit a külföldi utazásra, amit az állat gazdájának lakóhelye szerint illetékes állatorvos állított ki.

Alkoholbeviteli szabályok az EU-ban

Alkoholbeviteli szabályok az EU-ban

Amit tilos hozni-vinni

Speciális szabályok vonatkoznak többek között a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajokra, valamint a belőlük készült termékekre, ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is. Ezek behozatala és kivitele mind az unióban, mind harmadik országban alapvetően tilos, vagy engedélyhez kötött. Egyes ajándéktárgyként megvásárolható elefántcsont, teknőspáncél, vagy egzotikus bőrtermékek engedély nélküli behozataláért természetvédelmi bírság, és akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható!

Mennyi alkohol, cigi lehet nálunk?

Az EU-n belül a jövedéki termékek (pl. alkohol, cigaretta, üzemanyag) szállításához nem szükséges engedély, de mennyiségi korlátozások vonatkoznak rájuk. Magánszemély adómentesen például csak ezeknél a mennyiségeknél kevesebbet vihet magával:

  • 800 szál cigaretta,
  • 200 szivar,
  • 110 liter sör,
  • 90 liter bor és pezsgő,
  • legfeljebb 10 liter üzemanyag.

Unión kívülről Magyarországra – 17 éves kor felett – légi úton 200 szál, egyéb módon 40 szál cigaretta vagy 16 liter sör vagy 4 liter bor hozható be vám- és adómentesen.

Ennyi cigi lehet nálunk a határon

Ennyi cigi lehet nálunk a határon

Ruhát, szuvenírt is csak módjával utaztassunk!

A különféle áruk légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen. 15 év alatti utasoknál 150 euró ez az értékhatár.

Készpénzből sem lehet nálunk akármennyi

Minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 000 euró vagy ennél több készpénz van, köteles ezt írásban bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be- vagy onnan kilép. Az értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk mellett idén nyártól a legalább 90 százalékos aranytartalmú aranyérmék és a legalább 99,5 százalékos aranytartalmú aranyrudak, aranyrögök, aranyszemcsék is beleszámítanak az értékbe.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?