MANI

Tovább nőttek a nyugdíjak: mutatjuk, mennyivel!

Tavaly januárhoz képest 3,5 százalékkal magasabbak az ellátások, és a vásárlóértékük már több mint 10 százalékkal magasabb, mint néhány éve.
  • Szerző: Ripost

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára sajtótájékoztatóján mondta el, hogy a 2020-as költségvetésben 2,8 százalékos inflációval számoltak, ezért januártól ennyivel magasabb ellátást kapnak az idősek, novemberben pedig nyugdíjkorrekcióra is sor került.

Mivel az infláció tavaly 0,7 százalékkal magasabb lett a tervezettnél, ezért ekkora kiegészítésben részesültek az érintettek, egy összegben az egész évre. A korrekció beépül a nyugdíjakba, így tavaly januárhoz képest 3,5 százalékkal magasabbak az ellátások, ami növekmény havonta átlagosan csaknem 4500 forint.

„A nyugdíjak értékének megőrzését továbbra is törvény garantálja, tehát ha idén 2,8 százaléknál magasabb lenne az infláció, a különbözetet ismét megkapják az idősek egyösszegű utólagos nyugdíj-kompenzáció formájában” – mondta el Rétvári Bence, majd hozzátette: március végéig a nyugdíjasok még be tudják váltani a 9 ezer forintos rezsiutalványaikat.

2016 óta 273 milliárd jutott az idősek kiegészítő juttatásaira: Erzsébet-utalványra, nyugdíjprémiumra, rezsiutalványra, ez is szerepet játszik abban, hogy Magyarországon az Európai Unióban a hetedik legalacsonyabb azoknak a nyugdíjasoknak az aránya, akik kitettek a szegénység, a társadalmi kirekesztődés kockázatának.

Rétvári Bence azt mondta: a kormánynak 2010 óta kiemelten fontos, hogy minden módon kifejezze megbecsülését az idősek iránt, nem csupán szimbolikusan, de anyagi eszközökkel is.

Azt tűzték ki célul, hogy a nyugdíjak megőrizzék az értéküket, kövessék az inflációt. Ezt nemcsak megtartani tudták, hanem túl is teljesítették, mivel az ellátások vásárlóértéke már több mint 10 százalékkal magasabb, mint néhány éve, ráadásul további juttatásokat szintén biztosítottak – jelentette ki az államtitkár.

 

És ezeket olvastad már?