SÁRGACSEKK

Brutális bírságot kapsz, ha elbliccelted az autópálya-matricát!

Tavaly mintegy 276 ezer pótdíjfizetési felszólítást küldtek ki az autósoknak. Idén még csak 50 ezret! A legtöbben azért kaptak büntetést, mert matrica nélkül használták a gyorsforgalmi utakat, de akadtak olyanik is, akik rossz matricát vettek...
  • Szerző: Ripost

Az Nemzeti Útdíjfizető Szolgálat tájékoztatása szerint azoknak, akik a D1, D2, U kategóriában, vagyis akik főként személyautóval, e-matrica nélkül használják a díjköteles gyorsforgalmi utakat, 30 napon belül 14 875 forint pótdíjat kell fizetniük, ezen túli fizetés esetén pedig 59 500 forint a bírság összege.

A szolgálat a hazai bliccelők mellett a külföldiekkel szemben is egyre hatékonyabban tud fellépni.

A felállított kamerákon keresztül egyszerre képesek az e-matricás, valamint a teherautók által használt HU-GO e-útdíjrendszerben is ellenőrizni a használati jogosultságokat.

Az idei év első hét hónapjában csaknem 50 ezer jogosulatlan e-matricás úthasználatot regisztráltak. 

Az autósok sokféle trükkel próbálkoznak, vagy csak egyszerűen túl bonyolult nekik egy-egy szituáció, és rossz matricát váltanak. Így tehát hibába van matricád, az érvénytelen lesz, ha:

  1. Nem megfelelő díjkategóriára váltottad meg úthasználati jogosultságát. Például egy busz, utánfutót vontat, de csak B2 jogosultsága van (B2+U helyett) vagy 8 vagy annál több személy szállítására alkalmas személygépkocsi D1 kategóriás jegyet vásárol D2 helyett.
  2. Az ellenőrző szelvényen vagy a nyugtázó értesítésen szereplő rendszám és/vagy felségjel nem egyezik a jármű tényleges rendszámával illetve felségjelével
  3. Egy adott megyére vonatkozó éves jogosultsággal rendelkezel, de egy másik megye díjköteles úthálózatát használod.

Az úthasználati díj elektronikus kifizetésekor a nyugtázó értesítés szolgál igazolásként.

A büntetés elkerülése érdekében a vásárláskor mindig ellenőrizd az ellenőrző szelvényen az alábbiakat: rendszám, felségjel, járműkategória, érvényességi idő, megye megnevezése (amennyiben megyei matricát váltottál).

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?