MANIMÉKER

A te gyereked kaphat az óvodában, iskolában ingyen ebédet?

A sulinak vége, az óvoda és a bölcsőde még egy hónapig nyitva áll a gyerekek előtt. Te már most aggódsz, hogy miből fizeted szeptembertől az ebédet? Majd az állam megoldja!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Sok szülő már nyár közepén fél attól, hogy miből fogja szeptembertől etetni a gyerekeit. Sokan a nyaralást mondják le amiatt, hogy ősztől a gyerek étkezését ki tudják fizetni az óvodákban, bölcsődékben.

Már eddig is voltak olyan családok és gyerekek, akik ingyenes étkezést kaptak az állami intézményekben. Az Országgyűlés azonban ezt a számot megháromszorozta egy új rendelkezésével

„2015 szeptemberétől azok a családok, akiknek jövedelme nem éri el az egy főre jutó 90 ezer forintot, ahol tartósan beteg gyermek él vagy nagycsaládosoknak számítanak, az étkezéssel már nem kell számolniuk ősztől.”

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy augusztusban vagy szeptemberben az első ebédbefizetéskor mindenki kap egy papírt, amin nyilatkoznia kell, hogy ingyen kéri-e az étkeztetést vagy nem.

Automatikusan ingyen jár az ebéd azoknak a családoknak, akik

- három gyereket nevelnek
- állami gondozásból befogadott gyereket nevelnek
- sérült a gyerekük
- és a lényeg: a család egy főre jutó jövedelme nem éri el a
90 000 Ft-ot
.

Minden pontról csak azon az egy papíron kell nyilatkozni: sem anyakönyvi kivonatot, sem orvosi vagy szakértői igazolást, sem munkáltatói vagy jövedelemigazolást nem kell csatolni - amit oda írsz, azt elfogadják.

A kérdés persze az, hogy ez októbertől is így marad-e, hiszen egyelőre senki nem tudja felmérni, hogy ezt az ingyenes étkeztetést így mennyien kérik majd.
Nyilván, ha olyan sokan, hogy az már nem férne bele a jelentősen megnövelt keretbe, akkor szigorítani kell majd a rendszeren, de addig is: figyelj és töltsd ki pontosan a papírt, amit év elején kaptok!

címkék: