MANI

Tényleg bódultságot okoz a mákos bejgli?

Az ünnepi bevásárlás egyik fontos eleme a mák, ami a városi legendák szerint álmosságot, bódultságot okoz. Van ennek igazság alapja?
címkék:
  • Szerző: MZ/X

A mák a magyar konyha hagyományos, és kifejezetten fontos alapanyaga. Ilyen mennyiségben, mint hazánkban, a világon sehol sem fogyasztják. Ráadásul gyógyszert is készítenek belőle. Mire figyeljünk a mák vásárlásakor? Tényleg kapni olyan mákot, amitől elálmosodunk?

Tényleg bódultságot okoz a bejgli?

Tényleg bódultságot okoz a mákos bejgli?

Nem csak esszük, szedjük is

Magyarországon a mák kettős felhasználású. A magját, a mákszemet élelmiszer-alapanyagként, főként péksütemények, édességek készítéséhez használják, másrészről a mák gubójából gyógyszer alapanyag nyerhető ki. A mák főleg karácsony közeledtével juthat gyakran eszünkbe, hiszen ilyenkor nagy tempóban száguld felénk a bejgli szezon. Ilyenkor kel újra szárnyra az a legenda is, miszerint be lehet aludni a mákos bejglitől.

Miért terjedt el, hogy a mákos sütemények altató, narkotizáló hatásúak?

Ennek alapja az, hogy a mákgubóból ópium vonható ki, amelynek magas az alkaloid-tartalma. A legismertebb mák-alkaloidok: a morfin, a kodein, a tebain, a noszkapin és a papaverin. Normális esetben az érett, szakszerűen felnyitott gubóból származó étkezési mák magjában, vagyis a mákszemben az alkaloidok csupán nyomokban mutathatóak ki. A mákgubóból származó törmelék, por viszont rátapadhat a mákszemekre, ami tartalmazhatja az alkaloidokat-olvasható az eteltcsakokosan.hu-n.

Megnőhet a mákmag alkaloid-szennyezettsége akkor is, ha a betakarítás, vagy feldolgozás során a mákmag a mák növény egyéb részeivel, például a gubó darabjaival nagyobb mértékben szennyeződik. De előállhat a megnövekedett alkaloid szint akkor is, ha a betakarításnál a mák nem egyenletesen érett, hiszen az éretlen mákszemekre könnyebben tapadnak a mákgubó darabkái, vagy ha a rovarok megrágják a gubót, és így a máktej beleszivárog a gubóba, a mákszemek felületére.

Van a bolti mákban narkotikum?

Van a bolti mákban narkotikum?

Van a bolti mákban narkotikum?

Az érett mákszem, amit darálva süteményben, vagy egészben péksüteményen, szórásként elfogyasztunk, gyakorlatilag semmilyen alkaloidot sem tartalmaz. Sem morfin, sem kodein, se tebain, se noszkapin, se papaverin nincs benne. Ennek értelmében kijelenthetjük, hogy az érett mákszemnek semmilyen narkotizáló hatása sincs.

Mire figyeljünk mák vásárlásakor?

Nem hibázunk nagyot, ha a mákszemeket vízbe öntve, váltott vízben többször átmossuk, és a tetejéről minden alkalommal leöntjük az ott úszó szennyeződést, majd egy textilen szétterítve hagyjuk megszáradni. Így gyakorlatilag teljesen megtisztíthatjuk a mákszemeket az alkaloida-szennyezést okozó törmeléktől, portól. A boltokban darálva vásárolható mákot a feldolgozás során, darálás előtt már átmossák, tehát ezeknél a termékeknél nem kell tartanunk a narkotizáló hatástól. A mák avasodásra hajlamos, ezért légmentesen lezárt dobozban, száraz, hideg helyen tároljuk.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?