LEHÚZÁS

10 milliárdos smaragdóriást happolt el Amerika a braziloktól

10 milliárd forintot ér az a Brazíliában talált, 381 kg súlyú csiszolatlan smaragd, ami hosszú évek jogi csatározásai után az Egyesült Államokban maradhat. Ugyanis egy kaliforniai bíró egy amerikai cégnek ítélte a drágakövet. Brazília tiltakozik, új eljárást követel.
címkék:

A Los Angeles megyei legfelsőbb bíróság bírája hatévi pereskedés után hozott ítéletében kimondta, hogy a 372 millió dollárra becsült smaragd az amerikai FM Holdings céget illeti meg. Ha más fél 15 napon belül nem fellebbez, döntése véglegessé válik, és az amerikai cég - hat éven át folytatott pereskedés nyomán - hozzájuthat a Los Angeles megyei seriffi hivatalban őrzött drágakőhöz – írja az MTI.

 

Brazília drága köve

A pompás smaragdot a brazíliai őserdőkben bányászták ki és a Bahia-smaragd nevet kapta, megtalálási helye, Bahia brazil szövetségi állam után. Ez a világ legnagyobb csiszolatlan smaragdja, 180 ezer karátos, több mint 90 centi magas és olyan, mintha hatalmas zöld rudak lennének egy kőbe ágyazva.
 

Visszajár a nemzeti kincs

Brazília képviselője a tárgyaláson nemzeti kulturális és tudományos örökségként beszélt a smaragdról, amelyet az Egyesült Államoknak vissza kell juttatnia megtalálási helyére, és kérte a tárgyalások felfüggesztését. A bíró azonban elutasította kérelmüket.
 

Rejtélyes a smaragd útja

A smaragd története páratlan, Anthony Thomas kaliforniai férfi, a másik peres fél azt állította, hogy övé a smaragd, 60 ezer dollárért vásárolta meg 2001-ben, de sohasem szállították le neki. Az eladó brazil bányászok inkább megtartották a követ, és a vevőnek azt mondták, hogy a szállító veszítette el, miközben másnak nagyobb összegért ismét eladták.

Thomas azonban a vásárlásról más bizonyítékot, mint a smaragdról készült felvételeket nem tudott bemutatni, mert a tulajdonjogot igazoló számla állítólag megsemmisült, amikor a háza 2006-ban leégett.
 

Katrina kimozdította a helyéről

A smaragd egyébként 2005-ben érkezett az Egyesült Államokba. Állítólag egy New Orleans-i raktárban őrizték, amikor lecsapott a Katrina hurrikán, onnan átvitték egy Los Angeles-i raktárba, ahonnan ellopták.

 

Idaho államban is felbukkant, mielőtt Kit Morrison drágakő-kereskedő, az FM Holdings egyik partnere 2008-ban Las Vegasban - ahol megpróbálta eladni - átadta a Los Angeles-i rendőröknek.

Morrisonnak megvoltak a papírjai a tulajdonjogról, és úgy vélte, hogy néhány héten belül visszakapja a smaragdot. Brazília diplomáciai csatornákon még megpróbálhatja visszaszerezni a drágakövet.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?