
Kiderült, mi van valójában a májkrémekben: megvizsgálta a hatóság!
A Nébih Szupermenta programjában ezúttal közkedvelt, kenhető élelmiszereket vettek górcső alá. Összesen 37 májkrém szerepelt a tesztben, a labor és a jelölési vizsgálatok mellett pedig rangsorolták is!
A májkrém egy közkedvelt tartós élelmiszer, ami sok háztartásban megtalálható. Éppen ezért a Szupermenta-tesztek sorából sem maradhatott ki. Ezúttal 37 terméket vizsgált a hatóság, mutatjuk, mire jutottak!

Milyen májkrémeket vizsgált a Nébih?
A vizsgált májkrémek meghatározó összetevője 21 esetben a sertésmáj, 16 májkrémben pedig a csirkemáj volt. A tesztben 17 magyar és 20 külföldi előállítású termék vett részt, kiszerelésük 48 és 400 gramm között mozgott. A májkrémek mindegyike a minimum 25% májtartalommal rendelkező májas/májkrém csoportba tartozott a címkéjük szerint. Ezeket a termékeket vetették alá laborvizsgálatoknak, minőségi vizsgálatoknak és kedveltségi tesztnek.
Mit vizsgáltak pontosan?
Többek között a termékek kalcium-, fehérje-, glutaminsav-, valamint nehézfémtartalmát ellenőrizték, de megvizsgálták a májkrémek zsír és sótartalmát és, hogy van-e bennük növényvédőszer-maradék. Megnézték továbbá, hogy az van-e a termékekben, ami a címkéjükön szerepel. Szakértők és laikusok segítségével pedig meg is kóstolták a májkrémeket és az összesített eredmények szerint rangsorolták.
Mit találtak a vizsgálatok során?
A legtöbb dolgot rendben találták a szakemberek:
- kiderült, hogy a termékek májtartalma 25 és 26% között mozgott, ami megfelel az előírásoknak,
- mindegyik termék fehérje- és sótartalma megfelelőnek bizonyult,
- a vizsgált májkrémek nem tartalmaztak dioxint,
- négy kivétellel nem mutattak ki rezet sem és a négy kivétel réztartalma is határérték alatti volt,
- és a kadmium értékek kapcsán sem merült fel kifogás.
A tesztalanyok közül azonban 13 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Szabálytalanságokat főként az összetevők feltüntetésével, valamint a tápértékjelöléssel kapcsolatban állapítottak meg a szakemberek. Például két májkrémnél a zsírtartalom mért és jelölt értéke nem egyezett meg. Az egyik esetben a mért mennyiség az uniós útmutató szerinti alsó tűréshatár alatt volt, míg a másik terméknél meghaladta a felső tűréshatárt a jelölésen szereplő értékhez képest. A részletes vizsgálati eredmények itt találhatók.
Ezt a májkrémet ítélték a legjobbnak
A kedveltségi vizsgálaton a dobogó legfelső fokára a Premiko fejedelmi csirkemájkrém 120g állhatott, második lett a Hamé csirkemájas libamájjal 105g, harmadik helyen pedig a Premiko fejedelmi csirkemájkrém kacsamájjal 120g végzett. A fő májösszetevőként sertésmájat tartalmazó termékek közül első helyezett lett a Globus sertésmájkrém 62g, a második helyet a Dárdás sertésmájkrém 65g érdemelte ki, a harmadik a Hamé tízórai ínyenc sertésmájkrém 48g lett.
