RETRO RÁDIÓ

Kiderült, mi van valójában a májkrémekben: megvizsgálta a hatóság!

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2024. 12. 04. 09:00

A Nébih Szupermenta programjában ezúttal közkedvelt, kenhető élelmiszereket vettek górcső alá. Összesen 37 májkrém szerepelt a tesztben, a labor és a jelölési vizsgálatok mellett pedig rangsorolták is!

A májkrém egy közkedvelt tartós élelmiszer, ami sok háztartásban megtalálható. Éppen ezért a Szupermenta-tesztek sorából sem maradhatott ki. Ezúttal 37 terméket vizsgált a hatóság, mutatjuk, mire jutottak!

májkrém
Ezúttal májkrémeket tesztelt a hatóság, mutatjuk az eredményeket! Fotó: Mehes Daniel /  Shutterstock

Milyen májkrémeket vizsgált a Nébih?

A vizsgált májkrémek meghatározó összetevője 21 esetben a sertésmáj, 16 májkrémben pedig a csirkemáj volt. A tesztben 17 magyar és 20 külföldi előállítású termék vett részt, kiszerelésük 48 és 400 gramm között mozgott. A májkrémek mindegyike a minimum 25% májtartalommal rendelkező májas/májkrém csoportba tartozott a címkéjük szerint. Ezeket a termékeket vetették alá laborvizsgálatoknak, minőségi vizsgálatoknak és kedveltségi tesztnek.

Mit vizsgáltak pontosan?

Többek között a termékek kalcium-, fehérje-, glutaminsav-, valamint nehézfémtartalmát ellenőrizték, de megvizsgálták a májkrémek zsír és sótartalmát és, hogy van-e bennük növényvédőszer-maradék. Megnézték továbbá, hogy az van-e a termékekben, ami a címkéjükön szerepel. Szakértők és laikusok segítségével pedig meg is kóstolták a májkrémeket és az összesített eredmények szerint rangsorolták.

Mit találtak a vizsgálatok során?

A legtöbb dolgot rendben találták a szakemberek:

  • kiderült, hogy a termékek májtartalma 25 és 26% között mozgott, ami megfelel az előírásoknak,
  • mindegyik termék fehérje- és sótartalma megfelelőnek bizonyult,
  • a vizsgált májkrémek nem tartalmaztak dioxint,
  • négy kivétellel nem mutattak ki rezet sem és a négy kivétel réztartalma is határérték alatti volt,
  • és a kadmium értékek kapcsán sem merült fel kifogás.

A tesztalanyok közül azonban 13 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Szabálytalanságokat főként az összetevők feltüntetésével, valamint a tápértékjelöléssel kapcsolatban állapítottak meg a szakemberek. Például két májkrémnél a zsírtartalom mért és jelölt értéke nem egyezett meg. Az egyik esetben a mért mennyiség az uniós útmutató szerinti alsó tűréshatár alatt volt, míg a másik terméknél meghaladta a felső tűréshatárt a jelölésen szereplő értékhez képest. A részletes vizsgálati eredmények itt találhatók.

Ezt a májkrémet ítélték a legjobbnak

A kedveltségi vizsgálaton a dobogó legfelső fokára a Premiko fejedelmi csirkemájkrém 120g állhatott, második lett a Hamé csirkemájas libamájjal 105g, harmadik helyen pedig a Premiko fejedelmi csirkemájkrém kacsamájjal 120g végzett. A fő májösszetevőként sertésmájat tartalmazó termékek közül első helyezett lett a Globus sertésmájkrém 62g, a második helyet a Dárdás sertésmájkrém 65g érdemelte ki, a harmadik a Hamé tízórai ínyenc sertésmájkrém 48g lett.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.