Létrehozva: 2024.10.20.

Lakásfelújításra is költhető jövőre a SZÉP-kártyákon lévő pénz - mutatjuk, miből lehet még tatarozásba fogni!

Több új gazdasági döntés is született a közelmúltban, amiket Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi Kormányinfón ismertetett. Ezek egyike a SZÉP-kártyákon lévő pénzre vonatkozik, amit lakásfelújításra is lehet majd költeni!

A kormány kihirdette az új, 21 pontos gazdasági akciótervét. Ennek egyik eleme, hogy a SZÉP-kártyán lévő pénz felét lakásfelújításra is fel lehet majd használni 2025-től. Milyen változások várhatók még a közeljövőben és miből lehet még lakásfelújításba fogni a magas kamatozású személyi kölcsönön kívül?

SZÉP-kártya szép kártya lakásfelújítás
Jövőre lakásfelújításra is költhető a SZÉP-kártyán lévő összeg fele. Mutatjuk, miből lehet még 2025-ben tatarozni! Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Sok minden máshogy lesz jövőre a lakáspiacon is

Többek között megduplázzák a családi szja-kedvezmény összegét: 2025. július 1-től 50 százalékkal, további 50 százalékkal pedig 2026 januárjától.

Emellett 2025-től átmenetileg a SZÉP-kártyákon lévő pénzt 50 százalékban lakásfelújításra is fel lehet majd használni. Ilyen célra az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat is adómenetesen el lehet költeni 2025. január elseje és december 31. között. Döntöttek arról is, hogy

  • fenntartják az új lakások kedvezményes, 5 százalékos áfáját,
  • szigorítják a rövid távú lakáskiadás feltételeit (Airbnb),
  • növelik a kollégiumi férőhelyeket,
  • fiataloknak szóló lakásprogramot hirdetnek,
  • és elindul egy vidéki otthonfelújítási program is.

Látható tehát, hogy számos lehetőség közül lehet majd válogatni, ha lakáscélú beruházáson gondolkozik valaki. Összegyűjtöttük ezek közül a lakásfelújításra vonatkozókat.

1, Otthonfelújítási Program

Ennek keretében olyan családi házak energetikai korszerűsítését lehet megvalósítani, amik 1990. december 31. előtt épültek. A felújítás összköltsége maximálisan 7 millió forint lehet, ebből 1 millió forint önerő és 6 millió forint az úgynevezett finanszírozási összeg, vagyis ennyi kamatmentes kölcsönt lehet felvenni, aminek a felét elengedi az állam. Vagyis egymillió forintnyi önerővel hárommilliós vissza nem térítendő támogatáshoz juthatunk lakásfelújításra.

2, Falusi CSOK

A falusi CSOK-kal a preferált kistelepüléseken élők (nagyjából 3000 település) juthatnak vissza nem térítendő támogatáshoz használt lakás vásárlására, korszerűsítésére, bővítésére. Ennek a vissza nem térítendő támogatásnak az összege meglévő és vállalt gyermekek számától függően 1-15 millió forint.

3, CSOK hitel

A kistelepüléseken a falusi CSOK mellé fel lehet venni kamattámogatott CSOK hitelt is, melynek összege 2 gyermekre maximum 10 millió forint, 3 vagy több gyermekre pedig 15 millió forint.

4, Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás is felhasználható lakásfelújításra

2025. január 1-jétől 2025. december 31-jéig lakáscélra (hiteltörlesztés, vásárlás, felújítás, korszerűsítés) is elkölthetők lesznek az ezekre a számlákra összegyűjtött összegek, méghozzá adómentesen. A tervek szerint többek között az alábbiakra:

  • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  • az épület külső szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
  • külső nyílászáró beépítése, cseréje,
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  • klímaberendezés beépítése, cseréje,
  • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
  • lakás helyiségeinek belső fali- vagy padlóburkolatának készítése, cseréje, felújítása,
  • konyhai bútor vagy konyhai gép cseréje, beépítése,
  • akadálymentesítési munka.

5, Babaváró hitel

A Babaváró hitelt egy kamatmentes, ingatlanfedezet nélküli, szabadon felhasználható hitel, ami ingyenpénzzé alakulhat, ha teljesítjük a feltételeket. A összege 11 millió forint és azok a házaspárok igényelhetik, ahol a feleség nem idősebb 29 évnél.

6, SZÉP-kártyán lévő összeg 50%-a

A SZÉP-kártyákra a munkáltató utal havonta, negyedévente vagy évente egy bizonyos összeget, amit kedvező adóterhek mellett tehet meg. A kártyán lévő összeg pedig sok mindenre költhető: étkezésre, nyaralásra, utazásra, sporteszközökre, élményekre, néhány hét múlva pedig -átmeneti jelleggel- lakásfelújításra is, de csak a pénz 50%-a. Az ezzel kapcsolatos részletek még kidolgozás alatt állnak.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek