Magyar Péter közvetlen munkatársa és barátja volt a cigarettacsempész

INSIDER
Létrehozva: 2024.10.15. 14:46

Kiderült, mire lesz költhető az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás jövőre -itt a lista!

Megkezdődött a társadalmi egyeztetés a 2025-től elérhető lehetőségről. Ebből kiderül, mire lehet majd költeni az állami támogatással növelt önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat adómentesen. Mutatjuk!

A társadalmi egyeztetés során 2024. október 22-ig bárki véleményezheti a következő javaslatot: jövőre lakáscélra is igénybe vehető lesz az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás, bizonyos feltételek mellett. Mik ezek a feltételek és pontosan mire lehet majd elkölteni az önkéntes nyugdíjszámlákon tartott pénzt?

nyugdíjszámla önkéntes nyugdíjszámla nyugdíjpénztár
Kiderült, mire lehet majd költeni 2025-ben a nyugdíjpénztári megtakarításokat. Fotó: fizkes / Shutterstock

Mi az az önkéntes nyugdíjpénztár?

Az önkéntes nyugdíjpénztár a hosszú távú öngondoskodás egyik formája, aminek elsődleges célja a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megerősítése. Több előnye is van, többek között az, hogy örökölhető, nem kell havi több tízezret így félretenni és évi maximum 150.000 Ft adó-visszatérítés is jár a befizetett összegek után. Az önkéntes nyugdíjpénztár további előnye a többi megtakarítási formával szemben, hogy a béren kívüli juttatások (cafeteria) között is elérhető. Így az egyéni befizetéseken túl a munkáltató további befizetésekkel támogathatja a munkavállalót - olvasható az MNB tájékoztatójában, amiből többet is meg lehet tudni erről az előtakarékossági formáról.

Most mire költhető az így gyűjtött pénz? 

A nyugdíjkorhatár betöltése után egy összegben vagy havi járadék formájában lehet kérni adómentesen a kifizetést. A várakozási idő (10 év) letelte után, de még a nyugdíjkorhatár előtt is felvehető a pénz, ez viszont már nem adómentes.

Jövőre lakáscélra is költhető az így összegyűjtött pénz

A társadalmi egyeztetésre bocsátott javaslat szövege alapján az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló törvény hamarosan kiegészül azzal, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak 2025. január 1-jétől 2025. december 31-jéig lakáscélra is elkölthetők lesznek. Egészen pontosan a következőkre:

  • lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés önrészének, valamint törlesztésének támogatása,
  • lakás korszerűsítésének, felújításának támogatása.

A megtakarítások lakáscélú felhasználása egy extra, opcionális lehetőség.

A nyugdíjpénztári pénz lakásra lesz költhető - itt vannak a részletek

Az itt olvasható részletek szerint lakásvásárlás esetén csak hitel mellé vehető igénybe az adómentes kifizetés. A pénztártagok az egy év alatt legfeljebb három alkalommal vehetik ki a számlán lévő pénzt aminek az összege pedig nem haladhatja meg a 2024. szeptember 30-án fennálló pénztártagi egyenleget. Ez azt jelenti, hogy már nem lehet trükközni a 20%-os adójóváírás gyors kihasználásával, vagyis akinek nincs önkéntes nyugdíjszámlája, lemaradt erről a lehetőségről. További fontos részlet, hogy akkor vehető igénybe lakáscélra a nyugdíjpénztári pénz, ha a pénztártag vagy a házastársa, vagy a gyermeke teljes vagy részleges tulajdonában áll a lakás, vagy a hitelszerződés annak megszerzésére vonatkozik. Hiteltörlesztés esetén a bank által kiadott törlesztést befizető igazolás alapján fizet az önkéntes nyugdíjpénztár.

Mi számít felújításnak, korszerűsítésnek a még véleményezhető javaslat szerint?

Fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,

  • az épület külső szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
  • külső nyílászáró beépítése, cseréje,
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  • klímaberendezés beépítése, cseréje,
  • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
  • lakás helyiségeinek belső fali- vagy padlóburkolatának készítése, cseréje, felújítása,
  • konyhai bútor vagy konyhai gép cseréje, beépítése,
  • akadálymentesítési munka.

Mindezekről számlát kell majd benyújtani és annak kibocsátási időpontja nem lehet 2024. október 1-jénél korábbi. A számla benyújtása legkorábban 2025. január 1-jén történhet meg. A kifizetést a nyugdíjpénztár a számlák benyújtását követő hatvan napon belül teljesíti. 

Mindez egyelőre tervezet, amihez bárki hozzászólhat október 22-ig. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek