Létrehozva: 2024.10.07. 16:49

Marad az idősek ingyenes fogászati ellátása

Az illetékes tárca meghallgatta a családügyi szervezetek, valamint az Idősek Tanácsának kérését. Marad az eddigi korhatár az idősek ingyenes fogászati ellátásában.

A Kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény idősekre vonatkozó, fogászati ellátásáról szóló részét. A tervezet szerint az ingyenes ellátásra jogosultság korhatárát 62 évről 65 évre emelték volna.

idősek fogászati ellátás
Továbbra sem emelkedik a korhatár: az idősek 62. életévük betöltését követően részesülhetnek ingyenes fogászati ellátásban / Fotó: Andrea Piacquadio / Pexels (illusztráció)

A társadalmi egyeztetés keretében több családügyi szervezet, valamint az Idősek Tanácsának több tagja is azzal a kéréssel fordult a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz, hogy továbbra is a 62. életév betöltésétől maradjon érvényben az ingyenes fogászati ellátására való jogosultság. A tárcához forduló szervezetek azzal érveltek, hogy a kormány által most egyeztetésre bocsájtott és a teljes körű alapellátásra és szakellátásra vonatkozó jogszabály módosítása mind anyagi, mind népegészségügyi szempontból hátrányosan érintené a hazai idős társadalmat.

Mivel az idősekről gondoskodás, illetve a generációk közötti együttműködés támogatása a magyar családpolitika kiemelt része, ezért a Kulturális és Innovációs Minisztérium jelezte, hogy a törvényjavaslat korhatárra vonatkozó részéről szóló hatályos jogszabályi rendelkezéseket változtatás nélkül fent fogja tartani.

Az idősek jövőre is számíthatnak a kormányra

Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy nemcsak tovább emelik a nyugdíjakat, de jövő februárban 13. havi nyugdíjat is fizetni fognak az időseknek. A pénzügyminiszter bejegyzése szerint a tavalyi 18,5 százalékos és az idei 6 százalékos nyugdíjemelés után a 2025-ös költségvetésben is biztosítják a januári emeléshez szükséges forrásokat, amelynek mértéke az éves várható inflációval megegyezően 3,2 százalék körül alakulhat. Varga Mihály megerősítette továbbá, hogy a magyar kormány 2025 februárjában már ötödik alkalommal fogja kifizetni a 13. havi nyugdíjat.


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek