Létrehozva: 2024.09.30. 17:16
Módosítva: 2024.09.30. 17:19

Október 1-től egyszerűbb lesz otthonteremtési támogatáshoz jutni: mutatjuk, hogy kiknek!

A napokban életbe lép két új szabály is a CSOK Plusszal, a Falusi CSOK-kal és a Babaváró hitellel kapcsolatban. Mutatjuk, kik juthatnak innentől könnyebben ezekhez az otthonteremtési támogatáshoz.

Újabb intézkedések lépnek életbe a gyermekes családok támogatására október 1-jétől. Innentől kezdve több tízezer speciálisan adózó számára válik egyszerűbbé a CSOK Plusz, a Falusi CSOK és a Babaváró támogatás igénybevétele. Ők juthatnak innentől könnyebben otthonteremtési támogatáshoz!

CSOK PONT 
CSOK támogatás, CSOK Plusz otthonteremtési támogatás
Mutatjuk, kik juthatnak október 1-től könnyebben otthonteremtési támogatáshoz / Fotó: Róka László / MTI

Kik igényelhetnek könnyebben otthonteremtési támogatást?

Az egyszerűsítés jellemzően a KATA-sokat, kisadózó vállalkozókat, valamint a mezőgazdasági őstermelőket érinti - olvasható a kormany.hu-n. Egészen pontosan azokat, akik

  • a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózást legalább 1 éve alkalmazzák, legyen az egyéni vállalkozó vagy őstermelő,
  • legalább 1 éve a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvény szerinti kisadózói adóalanyisággal rendelkeznek (egyéni vállalkozók).

Milyen könnyítések lépnek életbe október 1-től?

Kétféle kedvezményt kapnak a speciálisan adózó vállalkozók: az egyik a társadalombiztosítási jogviszony elvárt időtartamát érinti, a másik a hiteligénylésnél igénybe vehető jövedelem mértékét. Jelenleg az ősztermelők és az egyéni vállalkozók a falusi CSOK-ot és a CSOK Plusz-t legalább 2 éves TB-jogviszony igazolása után vehetik fel, a babavárót pedig 3 év igazolása után. Az új szabály alapján október 1-jétől elég lesz egy 1 éves, folyamatos tb-jogviszonyt igazolni, mindhárom hitel esetében. Emellett hitelfelvételkor az említett vállalkozók bevételének eddigi 10, illetve 20%-a helyett akár az 50%-át is figyelembe vehetik a pénzintézetek jövedelemként a hitelbírálatnál, így könnyebben tudnak saját otthonhoz jutni államilag támogatott, 15, 30, illetve 50 millió forintos CSOK Plusz-kölcsönnel, valamint szintén kedvezőbb feltételekkel igényelhetik a babaváró hitelt és a Falusi CSOK-kölcsönt is.

Más is változik a októberben a Babaváró hitellel kapcsolatban

Azok a házaspárok, ahol a feleség elmúlt 30, már csak idén igényelhetik a Babaváró hitelt. Ők is csak a akkor, ha a feleség nem idősebb 41 évesnél és legalább 12 hetes várandós, valamint ezt igazolják is. A hitel 2024. december 31-ig lehet így igényelni, azonban már csak 12 hét van hátra az évből, így akik még nincsenek áldott állapotban de 30 év felettiek és szeretnének Babavárót igényelni, azoknak napjaik vannak cselekedni. Október 7-től ugyanis csak a már várandós, 41 év alattiak igényelhetnek Babavárót.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek