Létrehozva: 2024.09.27. 11:00

Mennyi ingyenpénzt lehet jelenleg igényelni a családi házakra? Mutatjuk!

Többfajta vissza nem térítendő támogatás is elérhető jelenleg a családi házakban élők számára. Mutatjuk, hogy pontosan mennyi ingyenpénzt lehet igényelni és kiknek!

A jelenleg elérhető lakáscélú támogatások javarészt úgy működnek, hogy az állam segít kedvező hitelt felvenni és amikor gyermekünk születik, a hitel egy részét elengedik. Milyen formában igényelhető jelenleg ingyenpénz, mekkora összegben és kiknek? Íme a részletek!

lakásfelújítás, otthonfelújítás, építkezés, renoválás, felújítás, ingyenpénz
Felújításra és építkezésre is igényelhető ingyenpénz az államtól. Fotó: Pexels

Családi házakra fordítható ingyenpénz: Otthonfelújítási Program

Ennek keretében olyan családi házak energetikai korszerűsítését lehet megvalósítani, amik 1990. december 31. előtt épültek. Kizárólag a földhivatali ingatlan-nyilvántartás szerint belterületi-, külterületi-, zártkerti lakóház, szabadon álló családi ház, sorházi családi ház, ikerház bejegyzett, életvitelszerűen lakott ingatlan energetikai korszerűsítése támogatható így - hívja fel a figyelmet a money.hu.

Az igénylés feltételei a következők:

Tulajdoni hányaddal vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezők igényelhetik,

  • életvitelszerűen kell az egy- vagy többlakásos családi házban tartózkodnia az igénylőnek,
  • a korszerűsítés eredményének legalább 30 százalékos energia-megtakarításnak kell lennie, ezt energetikai tanúsítvánnyal kell bizonyítani,
  • a vissza nem térítendő összeg mértéke az adott járás átlagjövedelmétől függ,
  • az állami támogatás az előre felvett felújítási hitel tőketartozását csökkenti.

Ekkora támogatás járhat

A felújítás összköltsége maximálisan 7 millió forint lehet, ebből 1 millió forint önerő és 6 millió forint az úgynevezett finanszírozási összeg, vagyis ennyi kamatmentes kölcsönt lehet felvenni. Ennek egy része a korszerűsítés befejezése után támogatássá válik (elengedik a hitelből), a többi része kamatmentes hitel marad. Vagyis a legszegényebb járásokban élők, illetve a legalacsonyabb jövedelműek 7 millió forintos beruházás esetén akár 3,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, kamatmentes hitelként így 2,2 millió forint marad. A hitel a korszerűsítés elszámolása után végtörleszthető.

Vissza nem térítendő támogatás: Falusi CSOK

A falusi CSOK-kal a preferált kistelepüléseken élők juthatnak vissza nem térítendő támogatáshoz használt lakás vásárlására és egyidejű korszerűsítésére, bővítésére, meglévő használt lakás bővítésére, illetve korszerűsítésére vagy új, egylakásos lakóépület vásárlására vagy építésére (csak házra vonatkozik, lakásra nem!).

Ezek az igénylés feltételei

A támogatás meglévő gyermekekre is igénybe vehető, ebben az esetben nem feltétel a házasság sem. Gyermekvállalás esetén azonban házasnak kell lenni, és a feleség nem lehet idősebb 40 évesnél. A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő 1 gyermek vállalása esetén 4 év, 2 gyermekre 8 év, 3 gyermekre 10 év.

Mekkora a vissza nem térítendő támogatás összege?

Meglévő és vállalt gyermekek számától függően 1-15 millió forint. A kistelepüléseken a falusi CSOK mellé fel lehet venni CSOK kamattámogatott hitelt, melynek összege 2 gyermekre maximum 10 millió forint, 3 vagy több gyermekre 15 millió forint. A CSOK-hitelhez az állam kamattámogatást nyújt, a hitelt a kedvező kamattal kell visszafizetni. A konstrukción belül tartozáscsökkentésre nincs lehetőség. Vagyis összesen akár 15 millió forint ingyenpénz és 15 millió forint kedezményes hitel is igényelhető.

terhesség, anya, apa, várandós, terhes, babaváró
A Babaváró hitelt hamarosan csak 30 év alatti nők igényelhetik! Fotó: Unsplash.com (Képünk illusztráció)

Szabadon felhasználható támogatás: Babaváró hitel

A Babaváró hitel egy kamatmentes, ingatlanfedezet nélküli, szabadon felhasználható kölcsön, ami ingyenpénzzé alakulhat, ha teljesítjük a feltételeket.

Ezek az igénylés feltételei:

A feleségnek minimum 18 évesnek kell lennie és nem töltheti be a 30. életévét. Ez alól csak 1-2 hétig lehet felmentést kapni: 2024-ben még a feleség életkora maximum 40 év lehet, de csak ha már 12 hetes terhes és ezt bizonyítja. Az évből nagyjából 13 hét van hátra.

Mekkora a támogatás összege?

A hitel a futamidő végéig kamatmentes marad, ha 5 éven belül gyermeke születik a párnak. Gyermek érkezésekor kérhető a Babaváró hitel törlesztésének szüneteltetése 3 évre. Ezzel a lehetőséggel nem kötelező élni. Ha további gyermekei is születnek a házaspárnak, a 2. gyermeknél a fennálló tartozás 30 százalékát elengedi az állam, a 3. babánál pedig a teljes fennálló tőketartozást elengedik. Így a vissza nem térítendő támogatás összege 11 millió forint is lehet.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek