Nagy tömegben vietnámi és thai kamulájkokat vásárolt Magyar Péter

INSIDER
Létrehozva: 2024.09.20. 14:00

Már lakhatási és utazási támogatásra is pályázhatnak a fiatalok – Mutatjuk a részleteket!

Már lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint. A 200 milliárd forintos keretösszegből lakhatásra és utazásra is kaphatnak pénzt a fiatalok.

Többféleképpen is támogatja a kormány a magyar fiatalokat. Van olyan támogatás, ami automatikusan jár, van, amit csak a tanulmányok alatt lehet igénybe venni és van, amire bárki pályázhat. Íme a legújabb támogatási lehetőség és mutatjuk a már régebb óta elérhetőket is!

diák, könyvtár, albérlet támogatás, diákmunka, ösztöndíj, fiatal
Számos lehetőséget vehetnek igénybe a fiatalok (Fotó: Dusan Petkovic /  Shutterstock)

Már lehet pályázni az Ifjúsági garancia plusz programra

A program a 15-29 év közötti fiatalok munkához, munkatapasztalathoz vagy piacképes tudáshoz való hozzájutását támogatja. Azokét, akik nem tanulnak, nem dolgoznak, emellett álláskeresőként vagy szolgáltatást kérőként vannak nyilvántartásban.

Miben segíthet a program a fiataloknak?

A programba belépők személyre szabott segítséget kapnak a munkaerőpiaci helyzetük javításához. A segítségnyújtás első szakaszában foglalkoztatást elősegítő szolgáltatások, egyéni/csoportos tanácsadások formájában segítik a fiatalokat. Ennek során ifjúsági tanácsadó munkatársak segítenek a fiataloknak saját, egyéni terv kialakításában, a továbblépés érdekében.

A lakhatást és az utazást is megtérítik

A programban 2024 áprilisában elérhetővé váltak a következő támogatások is: bértámogatás, lakhatási vagy utazási támogatás nyilvántartott álláskereső részére. Idén májustól a képzésekhez is támogatást biztosítanak a program keretében, június óta pedig a képzés mellé álláskeresést ösztönző juttatásra is lehet pályázni – olvasható a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat weboldalán, ITT pedig minden további részlet is elérhető.

Hogy támogatják még a fiatalokat?

A fiatalok számára többféle támogatás, kedvezmény létezik jelenleg. Az iskoláztatási támogatás, a nyelvvizsgadíj- és KRESZ-vizsgadíj visszatérítésen kívül például

  • SZJA-kedvezmény 25 éves korig;
  • 30 év alatti anyák SZJA-mentessége;
  • első házasok SZJA-kedvezménye;
  • lakáshitel akár 10% önerővel;
  • kamatmentes Babaváró hitel;
  • otthonteremtési támogatások (Falusi CSOK, CSOK Plusz, jelzáloghitel-elengedés);
  • ingyenes vagy lényegesen olcsóbb utazási kedvezmények;
  • kedvezményes díjú bankszámlák.
diák, fiatal, tanuló, támogatás, gyerek, siker, iskola
Intézményektől is kaphat támogatás egy fiatal (Fotó: Inside Creative House /  Shutterstock)

Az állam mellett az intézmények is támogatják az egyetemistákat

Az a diák, aki egyetemre vagy főiskolája jár, jogosult lehet az oktató intézmény által nyújtott alaptámogatásra (az első félév időtartamában kapható támogatás kifejezetten a frissen felvett hallgatóknak), tanulmányi ösztöndíjra vagy szociális ösztöndíjra. A felsőoktatási intézményeken kívül más intézmények is támogatják a fiatalokat: sok város, önkormányzat, állami cég és persze az EU is kínál különböző ösztöndíjakat, amik intézménytől függetlenül megpályázhatók. Ilyen ösztöndíj például a Bursa Hungarica, aminek a célja, hogy a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló hallgatókat támogassa a felsőoktatásban. De kínál még különböző pályázati lehetőséget a

A szakképzésben tanulóknak is jár ösztöndíj

A szakképzésben tanulók is jogosultak tanulmányi ösztöndíjra. Az összeget a KRÉTA rendszerbe feltöltött adatok alapján számolják ki és utalják el. A végösszeg sok tényezőtől függ és 8000-59.000 Ft közötti összeg lehet.

Hamarosan jöhet a munkáshitel is

A kormány friss döntése értelmében hamarosan egy új hitellehetőség nyílik meg a fiatalok előtt. Egy új típusú munkáshitelt vezetnek be jövő év elejétől, ami a jelenleg működő diákhitelhez hasonló konstrukciót követ majd. A tervek szerint a munkáshitel segítséget nyújthat a fiatalok élet- és pályakezdéséhez. A várhatóan több millió forintos szabad felhasználású kölcsön lehetővé teheti a fiatal szakemberek önállósodását, a mobilitásukhoz szükséges jármű megvásárlását,

  • lakóhelyük biztosítását,
  • egyéb eszközök vásárlását,
  • segíthet lakhatásuk megoldásában,
  • valamint támogatást nyújthat majd családalapítás esetén is.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek