Létrehozva: 2024.09.04.

Mostantól így is igazolhatja a szülő, ha beteg a gyermeke: új időszámítás kezdődik az iskolai igazolásoknál!

Egy informatikai fejlesztésnek köszönhetően hárommillió ember élete vált egy kicsit egyszerűbbé. Mostantól ugyanis az iskolai orvosi igazolásokat az orvos egyből a Kréta-rendszerbe tudja küldeni!

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára és Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár egy közös sajtótájékoztatón néhány fontos újítást jelentettek be a iskolai igazolásokkal és az iskolai egészségneveléssel kapcsolatban. Mutatjuk, mi lesz másként 2024. szeptemberétől és mi az, ami egyelőre marad a régi!

orvos, doktor, kórház, háziorvos, beteg, betegség, igazolás
Ez változott az iskolai orvosi igazolásokkal kapcsolatban.  Fotó: Pexels

Mostantól nem kell a papír alapú orvosi igazolásokkal bajlódni

Most szeptembertől lehetőség nyílik arra, hogy az iskolai orvosi igazolásokat az azt kiállító orvos egyből a Kréta-rendszerbe küldje-hangzott el a sajtótájékoztatón. Erre azért van lehetőség, mert az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) és Kréta-rendszert összekapcsolták, így az orvosi igazolásokat az iskola közvetlenül megkapja. Ahhoz, hogy mindez megtörténhessen, a háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak és szakellátóknak előírták, hogy a cél érdekében saját medikai rendszerüket is frissítsék.

Miért volt szükség erre az újításra?

Amikor a gyerek beteg, akkor gyerekorvoshoz, háziorvoshoz viszik. Nyilván megállapítják, hogy mi a baja, fölírnak neki valamilyen gyógyszert, és döntés születik arról is, hogy hány napot nem kell iskolába mennie az adott tanulónak. Régebben, akár az előző tanévben is, ilyenkor erről egy papíros igazolás készült, amit utána a szülő befotózott, valamilyen módon beszkennelt, és eljuttatott az intézménybe, ahol ennek a feldolgozása, rögzítése megtörtént. Most az EESZT-ből automatikusan át fognak menni az adatok a KRÉTA rendszerbe. Magyarán a szülőnek ezzel nem lesz dolga

-mondta el Maruzsa Zoltán az InfoRádióban. A fejlesztésnek másfél millió gyerek szülője, tehát potenciálisan akár hárommillió ember fog nagyon örülni-tette hozzá.

Akkor végleg búcsút inthetünk a papír alapú igazolásoknak?

Egyelőre nem. Az eddig használt papíralapú igazolások sem szűnnek meg, ezeket egy esetleges informatikai hiba esetére fenntartják.

Nem ez az egyetlen egészségüggyel kapcsolatos újítás az iskolákban

Szeptembertől elkezdik az iskolai egészségnevelés oktatását is. Erre az osztályfőnöki óra keretein belül kerül majd sor a felső tagozatosok és a gimnazisták esetében. Ezzel az a cél, hogy az emberek minél több évet töltsenek el egészségesen, ennek pedig a prevenció a leghatékonyabb eszköze.

Mi az ami nem változik az iskolai igazolásokkal kapcsolatban?

Betegséget orvos igazol, ha más okból hiányzik a gyermek, azt a szülő igazolja. A szülői igazolást az iskola ugyanúgy elfogadja a jövőben is. Azt, hogy hány napot igazolhat a szülő, azt az iskola házirendje határozza meg.

Mi a helyzet az „egészséges, közösségbe mehet” igazolásokkal?

Az új rendszer kialakítása ezt a problémakört nem érinti. Továbbra is a tavaly közzétett, nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló rendelet 19-es pontja az irányadó ebben a kérdésben. Ennek alapján, ha 

  • a nevelési-oktatási intézmény kérésére a gyermek, tanuló betegség gyanúja miatt orvosi vizsgálaton vesz részt, 
  • a szülő vagy a tanuló kérésére ennek megtörténtét -és azt hogy a diák már látogathatja az intézményt-, az orvos igazolja.

 Vagyis az orvosoknak kérésre, ingyen, gyógyultsági igazolást kell adjanak a szülőknek.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek