A hatóságok felkészültek az árvíz elleni védekezésre

INSIDER
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.09.02.
Módosítva: 2024.09.02.

Rengeteg a változás az iskolakezdéssel, íme a részletek

Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni a szülőknek és a diákoknak a szeptemberi iskolakezdéssel.

A szokásosnál több és nagyobb változások kísérik a 2024/25-ös tanév kezdetét. Többek közt korlátozzák a tanintézményekben az okoskészülékek használatát, növekszik a tanárok bére és átadták Magyarország legnagyobb oktatással kapcsolatos beruházását, a dunakeszi Diáknegyedet. 

Iskolakezdés_09_UZS
Nagy változásokkal néznek szembe szeptembertől a diákok, a tanárok és a szülők is. 

Korlátozzák az iskolai mobilhasználatot

Szeptember 1-jén hatályba lépett a kormány „a nevelési-oktatási intézményekben a tiltott és használatában korlátozott tárgyak köréről, valamint a tárgyakra vonatkozó eljárásrend részletes szabályairól” szóló rendelete is, melynek értelmében használatában korlátozott tárgynak minősülnek az iskolákban a telekommunikációs eszközök – különösen a mobiltelefonok –, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internetelérésre alkalmas okoseszközök.

A készülékeke ugyan bevihetők az intézménybe, de csak azzal a kitétellel, hogy azt a tanuló a tanítási nap kezdetén, az órák megkezdése előtt az intézmény házirendjében meghatározottak szerint leadja. A birtoklásukra és használatukra vonatkozó engedélyezést az igazgató vagy a pedagógus végzi a tanulmányi rendszerben, azzal, hogy rögzíti például az okostelefon használatának célját, valamint az engedély érvényességének időtartamát.

Változás a közlekedésben

Szeptember másodikától több ezer diák indul majd útnak a reggeli órákban, a délutáni órákban pedig haza. Emiatt, valamit az ősz kezdete miatt változik a vonatok, buszok és a fővárosi tömegközlekedési eszközök járatsűrűsége, menetrendje. Az új tanév indulásával munkanapokon az autóbuszok újra a tanítási időszakban érvényes menetrendjük szerint közlekednek. Emellett a tanítási időszakban számos Volán járat új menetrend szerint közlekedik majd. 

A megállóhelyi menetrendekben munkanapokon az "iskolai előadási napokon" vagy "a tanév tartama alatt munkanapokon" jelzésű indulási időpontokban indulnak a járatok a "tanszünetben munkanapokon" jelűek helyett. Azt is fontos tudni, hogy a nyár folyamán több országrészben változott a menetrend és szeptember 1-jétől is módosul több térségben a buszok közlekedése. Ezek a változások itt tekinthetők meg. Az iskolába járók számára pedig emlékeztetőül:

  • 14 év alatti gyermekek a helyközi autóbuszokon ingyen utazhatnak,
  • a 14–25 év közöttiek 50%-os kedvezménnyel vehetnek menetjegyet,
  • a 14 éven felüli nappali vagy esti tagozatos diákok kedvezményes havibérlet vásárlására jogosultak érvényes diákigazolvány vagy az oktatási intézmény által kiadott igazolás megléte esetén (vármegyebérletet: 945 Ft; országbérletet: 1890 Ft).

Tanítási szünetek

  • Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. október 25., péntek, a szünet utáni első tanítási nap 2024. november 4., hétfő;
  • a téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. december 20., péntek, a szünet utáni első tanítási nap pedig 2025. január 6., hétfő;
  • a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2025. április 16., szerda, a szünet utáni első tanítási nap 2025. április 28., hétfő;
  • a nyári szünet 2025. június 21-én kezdődik és augusztus 31-ig tart.

Tovább emelkedik a tanárok bére

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy a tanév másik jelentős változása a pedagógusbéreket érinti, ugyanis a kormány idén év elejétől több mint 32 százalékkal emelte az illetményeket, a folyamat jövő januártól a pedagógus átlagbérek a diplomás átlagbérek legalább nyolcvan százalékára történő emelésével folytatódik.

Előzetes számítások szerint 2025-re 1 millió 25 ezer forintos diplomás átlagbérre lehet tervezni, ez azt jelenti, hogy a pedagógus átlagbéreket is 820 ezer forint mértékre kell beállítsuk, tervezzük, ez átlagosan 21 százalékos béremeléssel lesz elérhető

– fogalmazott az államtitkár. Megjegyezte, ennek egy részét minden pedagógus megkapja, másik részét pedig – az új pedagógus életpályáról szóló törvény figyelembevételével – az intézményvezetők és igazgatók tudják differenciáltan biztosítani.

Maruzsa Zoltán a műsorban beszélt arról is, hogy a kormányzat az idei évtől egy teljesítményértékelési rendszert vezet be, amelyben évente értékelik pedagógusok, és az iskolaigazgatók teljesítményét, ennek eredménye befolyással lesz a bérezésre is. Az államtitkár hangsúlyozta, a béremelés elindítása óta látványosan és folyamatosan bővül a köznevelésben dolgozó szakemberek létszáma, ezzel párhuzamosan pedig emelkedett a felsőoktatásban a pedagógusképzésekre jelentkezők létszáma, ami így a második legnépszerűbb képzési területté vált.

Új Diáknegyed Dunakeszin

Fejlődés csak akkor és ott lehet, ahol a legmagasabb szintű oktatás és a legmodernebb technológia kiegészíti egymást

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Dunakeszi Diáknegyed átadásán. Szijjártó Péter azt mondta: a Dunakeszin és annak környékén élő fiatalok számára mostantól megadatik a lehetőség, hogy a legmodernebb technológiákhoz szükséges tudást helyben szerezzék meg.

Emlékeztetett, hogy 7-8 éve hasonló körben adták át az akkori egyik legnagyobb iskolaberuházást, és most Magyarország történetének valaha volt legnagyobb iskolaépítésének eredményét mutathatják be. Gimnázium, technikum, szakképző iskola, közösségi terek, sportcsarnok, uszoda és „egy csomó rekord, ami itt most létrejött” – tette hozzá.

Közölte azt is, hogy a magyarországi kistérségek fejlettségi színvonalának rangsorában Dunakeszi az első helyen áll, és Magyarország történetének legnagyobb iskolaépítése a garancia arra, hogy Dunakeszi és térsége az ország legfejlettebb és legjobb fejlődési lehetőségekkel rendelkező kistérsége marad és lesz a jövőben is.

Jön az ingyenes KRESZ-oktatás az iskolákban

Idén szeptember 1-től az állam ingyenesen biztosítja a jogosítványhoz a közlekedési alapismeretek és gyakorlati alapismereteket elsajátítását. A teszt jelleggel induló program keretében a KRESZ- és az egészségügyi oktatás a középiskolai oktatás részévé válik, a B kategóriás járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges ismereteket, a közlekedési alapismereteket, a járművezetés elméletét, a szerkezeti és üzemeltetési ismereteket, valamint az elsősegélynyújtást lehet majd ingyenesen elsajátítani zárt rendszerű, elektronikus formában. A vizsgák is online zajlanak majd.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek