Létrehozva: 2024.10.19. 17:49

Negyedmillióan jutottak eddig ingatlanhoz valamelyik CSOK-kal - mutatjuk, melyik kinek és hogyan segíthet!

Az otthonteremtéshez használható, családoknak szóló kedvezmények közül jelenleg a Babaváró a legnépszerűbb. A legtöbb lakáshoz azonban a családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a CSOK segítségével jutottak a házaspárok.

Már 250 ezer család jutott ingatlanhoz vagy bővítette otthonát családi otthonteremtési kedvezménnyel vagy épp és CSOK plusszal - bközölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, Zsigó Róbert. Mutatjuk, mit érdemes most tudni erről az otthonteremtési támogatásról.

CSOK Plusz csok család adókedvezmény
Ennyi lakáshoz jutottak CSOK-kal a házaspárok. Fotó: Evgeny Atamanenko / Shutterstock

Sokan igénylik valamelyik állami otthonteremtési támogatást

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2024 első hét hónapjában 206,5 milliárd forintnyi támogatott lakáshitelt adtak az embereknek a bankok, ami több mint a háromszorosa az egy évvel korábbi összegnek. Ez azért nem meglepő, mert a CSOK plusznál akár 50 millió forintot is igényelhetnek a lakásvásárlására és gyermekvállalásra készülő házaspárok.

Ennyien jutottak eddig lakáshoz CSOK-kal

Zsigó Róbert államtitkár a közösségi oldalára feltöltött videójában arról beszélt, hogy a korábbi otthonfelújítási programmal 370.000 otthon újult meg Magyarországon, a babaváró hitel pedig 255.000 háztartásban tette könnyebbé az életet. A falusi CSOK-ot több mint 43 ezren, a falusi CSOK-kölcsönt pedig mintegy 95.000 vették igénybe eddig.

Milyen otthonteremtési támogatások érhetők el jelenleg?

A számos adókedvezmény mellett három fő otthonteremtési támogatás érhető el a bankoknál: a Babaváró hitel, a CSOK Plusz és a falusi CSOK. Ezek mindegyike speciális támogatás: vissza nem térítendő támogatássá változik az egész vagy egy rész a felvett összegből, ha gyermeke születik a családnak.

Ezt kell tudni a főbb otthonteremtési támogatásokról

  • CSOK plusz: gyermekvállalás fejében fix, legfeljebb 3 százalékos, maximum 50 millió forint összegű hitelt vehetnek fel a családok. Az igénylést követően megszületett második és minden további gyermekre a kölcsön tőkerészéből 10-10 millió forintot elengednek.
  • Babaváró: maximum 11 millió forint értékben igényelhető, szabad felhasználású, egy gyermek születése után kamatmentes, kettő után a felét elengedik, három után pedig az egész vissza nem térítendő támogatássá alakul.
  • Falusi CSOK: vissza nem térítendő támogatás, amit csak bizonyos településeken lévő házakra lehet igényelni (vásárlás, építés, felújítás), az összege meglévő és vállalt gyermekek számától függően 1-15 millió forint.
  • Ezek mellé igénybe lehet venni a vagyonszerzési illeték elengedését és az áfa-visszatérítést (csak a falusi CSOK-nál).
  • A Babaváró 11 milliós kamatmentes kölcsönét jelenleg januártól csak a 30 év alattiak igényelhetik majd. Addig pedig csak azok a 30 év feletti nők, akik már legalább 12 hetes terhesek.
  • Létezik olyan, hogy jelzáloghitel elengedés, amivel a fennálló lakáshitel tartozást lehet csökkenteni, ha gyermeke születik a házaspárnak.
  • A falusi CSOK-ot egyedülálló szülők is igényelhetnek, a többi támogatást azonban csak házaspárok.
  • A CSOK plusz és a falusi CSOK összege a vállalt és meglévő gyermekek számától függ.
  • A falusi CSOK és a CSOK Plusz igényléséhez legalább kettő, a babaváró hitel igényléséhez pedig legalább három év TB jogviszony (bejelentett munkaviszony) igazolására van szükség.
  • Az igényelt összegeket csak Magyarország területén lehet elkölteni.

Ez változott legutóbb a CSOK plusszal kapcsolatban

2024. október 1-től könnyebben igényelhetik az átalányadózó vagy kisadózó egyéni vállalkozók, illetve az őstermelők. Kétféle kedvezményt kaptak a speciálisan adózó vállalkozók: az egyik a társadalombiztosítási jogviszony elvárt időtartamát érinti (csökkent), a másik a hiteligénylésnél igénybe vehető jövedelem mértékét (50%-ra nőtt).

Íme videónk a kormány új gazdasági akciótervéről:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek