Létrehozva: 2024.09.24. 09:30

Új Covid-variáns terjed, nálunk is egyre több a beteg-van, ahol újra kötelező a maszkviselés!

A koronavírus nem tűnt el, csak átalakult. A vírus mutálódott, enyhébb tüneteket okoz de jobban terjed. Mutatjuk a jelenleg fertőző Covid-variánsokat, a tüneteket és a hazai vírushelyzetet!

Kiadta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a szennyvízben található kórokozókról szóló jelentését. Eszerint emelkedik a koronavírus koncentrációja, méghozzá nyolc városban is. Emellett a viszonylag friss hír a vírussal kapcsolatban, hogy egy új Covid-variáns is felütötte a fejét, mutatjuk milyen tüneteket okoz!

vírus amőba sejt covid mikroszkóp kórokozó
Mutatjuk a jelenleg fertőző Covid-variánsokat. (A kép illusztráció!) Fotó: Hamara /  Shutterstock

Ez lehet tudni az új Covid-variánsról

Az új Covid-variáns neve: XEC. A szakértők szerint ez a mutáció a válhat a következő domináns típussá- olvasható a BBC cikkében. Az új vírustörzset Németországban azonosították, ami az Omikron alváltozatából alakult ki, és azóta többek között az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, és Dániában is felbukkant. A variáns néhány új mutációval rendelkezik, ami elősegítheti a terjedést ősszel, télen pedig dominánssá válhat. A veszélyeztetettek számára ezért emlékeztető oltást javasolnak az egészségügyi szervezetek. A XEC variáns tünetei hasonlóak ez előző változatokhoz képest:

  • magas láz
  • fájdalmak
  • fáradtság
  • köhögés vagy torokfájás.

Ezekben a városokban nőtt a Covid jelenléte

A 37. naptári héten a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja országos szinten stagnált, a vizsgált városok több mint felét(13 helyszínt) ez jellemzi. Azonban Budapest Észak-pesti és Központi Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén, valamint Debrecenben, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Veszprémben és Zalaegerszegen emelkedés tapasztalt az NNGYK, csökkenés pedig sehol sem látható.

Melyik variáns fertőz?

Az elmúlt hetekben tapasztalható emelkedő tendenciának köszönhetően ismét alkalmasak lettek a szennyvízminták a variánsok vizsgálatára. Az eredmények szerint továbbra is a Flirt, vagyis az omikron JN.1 változata fertőz Magyarországon. Ennek a vírusnak a korábbiaknál nagyobb a fertőzőképessége, a tünetei pedig nagyon hasonlóak az influenzához. Azok is elkaphatják, akik be vannak oltva, vagy átestek a koronavírus egyik másik variánsa okozta fertőzésen. Ezért is fontos, hogy aki légúti tüneteket tapasztal magán, legalább maradjon otthon és legalább 3 napig pihenjen, ágynyugalomban. Erre azért van szükség, hogy egyrészt ne fertőzzünk meg másokat, másrészt, hogy elkerüljük a szövődményeket. Oltatni októberben érdemes Covid ellen, hogy a vakcina nyújtotta 4-5 hónapnyi védelem kitartson tavaszig!

Itt újra kötelező a maszkviselés

A fertőző megbetegedések számának emelkedése miatt kötelező a maszkviselés a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház tagkórházainak fokozott kockázatú, járó- és fekvőbeteg-ellátást végző osztályain és részlegein-közölte a kórházcsoport az MTI-vel. A korlátozás az összes tagkórházra kiterjed, vagyis

  • a nyíregyházi tagkórház két telephelyére,
  • a nagykállói,
  • a mátészalkai,
  • a fehérgyarmati
  • és a vásárosnaményi gyógyintézményekre,
  • illetve a nyírbátori szakrendelőre is érvényes.

A látogatóknak kötelező viselniük a maszkot az infektológiai, az onkológiai, a hematológiai, a belgyógyászati, a pulmonológiai osztályokon, a gyermekosztályon és az újszülöttrészlegeken, az intenzív és a krónikus osztályokon, a fül-orr-gégészeten, valamint a sürgősségi betegellátó centrumban. Az intézmény ezek mellett valamennyi gyógyító osztályon és részlegen javasolja a maszkviselést a beteg, az orvos és a hozzátartozó találkozásánál.

Mi a helyzet az Influenza-vírussal?

Az Influenza A örökítőanyag koncentrációja országos átlagban alacsony szinten volt a 37. héten. Csak Szekszárd és Szolnok mintáiban volt a vírus örökítőanyagának mennyisége kimutatási határ felett, viszont az NNGYK szerint a közeljövőben az influenza esetszámok enyhe növekedése várható.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek