RETRO RÁDIÓ

Rákot is okozhat: ezekben az élelmiszerekben mutatták ki a gyerekekre rendkívül veszélyes anyagot

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2024. 08. 07. 12:30

Mi az a szerves arzén és pontosan mit kell tudni róla?

Szinte nem telik el úgy hónap, hogy ne azonosítsanak a tudósok egy újabb kártékony, rákkeltő, sejtpusztító vagy minimum allergizáló összetevőt valamelyik élelmiszerben. Ezúttal a halban, rizsben és a tenger gyümölcseként emlegetett ételekben találtak egy újabb veszélyes anyagot, ami különösen a gyerekekre és a nagyfogyasztókra jelent kockázatot.

gyerek eszik, kisgyerek eszik
Többek közt a gyerekeket is veszélyezteti az anyag  Fotó: Inna_Kandybka / Shutterstock

A veszélyes anyag, amiről ezúttal szó van, a szerves arzén

Az élelmiszerekben arzén szerves és szervetlen vegyületek formájában egyaránt előfordul. A szervetlen arzénvegyületekről, amit leginkább rizs, illetve rizsalapú termékek formájában viszünk be a szervezetünkbe, régóta tudjuk, hogy káros hatásúak, bőrelváltozásokat és különféle daganatokat okozhatnak. Ezúttal azonban a szerves arzénról derült ki, hogy károsan hat az emberi szervezetre, főleg a gyerekekére – írja a Rizikométer.

Mit lehet tudni a szerves arzén vegyületekről?

A szerves arzénra eddig kevesebb figyelem irányult, mivel úgy tartották, hogy nem annyira mérgező. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nemrégiben azonban megvizsgálta az élelmiszerekben előforduló szerves arzén emberi egészségre gyakorolt hatásait. A vizsgálatok alapján pedig kiderült: bizonyos arzénvegyületek egészségi kockázatot jelenthetnek, különösen a nagyfogyasztóknál (akik valamiből sokat esznek) és kisgyermekek esetében.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak arzént?

Az arzén egy széles körben előforduló szennyező anyag. Különböző formákban (kémiai szerkezetben) fordul elő a természetben. Az európai lakosság körében az arzénnek való kitettség fő forrása az ivóvíz és a különböző élelmiszerek, például a gabonafélék és a gabonaalapú termékek. A szerves arzén pedig leginkább a halban, rizsben, algákban, illetve a tenger egyéb gyümölcseiben (pl: rák, kagyló, polip) található meg.

Milyen káros hatással jár a sok arzén fogyasztása?

Számos káros hatással jár az emberi egészségre nézve a sok arzén fogyasztása, beleértve a rák bizonyos formáit is. A laboratóriumi állatokon végzett kísérletekből származó adatok szerint például egyes arzénvegyületek káros hatással vannak a gyomor-bélrendszerre, a vesére, a pajzsmirigyre, illetve a májra, mások pedig károsíthatják a húgyhólyagot és a vesét is.

Woman,Cooking,Rice,On,Stove,In,Kitchen
A rizs az egyik fő arzénforrás az ivóvíz és a halak mellett  Fotó: Pixel-Shot /  Shutterstock

Mit tehetünk átlagos fogyasztóként, szülőként?

  • Mindig ellenőrzött forrásból vásároljunk élelmiszert.
  • Tartsuk magunkat a változatosság és mértékletesség elvrendszeréhez: együnk változatosan sokszor keveset.
  • A gyermekeknek csak az életkoruknak megfelelő élelmiszert adjuk.
  • Lehetőleg vásároljunk fenntartható gazdaságból származó terméket vagy bio élelmiszert.
  • Tartsuk be a hazai (Nébih) és uniós élelmiszerbiztonsági hivatalok tanácsait.
  • A haláruk közül részesítsük előnyben az édesvízi, hazai példányokat.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.