Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.08.07.

Rákot is okozhat: ezekben az élelmiszerekben mutatták ki a gyerekekre rendkívül veszélyes anyagot

Mi az a szerves arzén és pontosan mit kell tudni róla?

Szinte nem telik el úgy hónap, hogy ne azonosítsanak a tudósok egy újabb kártékony, rákkeltő, sejtpusztító vagy minimum allergizáló összetevőt valamelyik élelmiszerben. Ezúttal a halban, rizsben és a tenger gyümölcseként emlegetett ételekben találtak egy újabb veszélyes anyagot, ami különösen a gyerekekre és a nagyfogyasztókra jelent kockázatot.

gyerek eszik, kisgyerek eszik
Többek közt a gyerekeket is veszélyezteti az anyag  Fotó: Inna_Kandybka / Shutterstock

A veszélyes anyag, amiről ezúttal szó van, a szerves arzén

Az élelmiszerekben arzén szerves és szervetlen vegyületek formájában egyaránt előfordul. A szervetlen arzénvegyületekről, amit leginkább rizs, illetve rizsalapú termékek formájában viszünk be a szervezetünkbe, régóta tudjuk, hogy káros hatásúak, bőrelváltozásokat és különféle daganatokat okozhatnak. Ezúttal azonban a szerves arzénról derült ki, hogy károsan hat az emberi szervezetre, főleg a gyerekekére – írja a Rizikométer.

Mit lehet tudni a szerves arzén vegyületekről?

A szerves arzénra eddig kevesebb figyelem irányult, mivel úgy tartották, hogy nem annyira mérgező. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nemrégiben azonban megvizsgálta az élelmiszerekben előforduló szerves arzén emberi egészségre gyakorolt hatásait. A vizsgálatok alapján pedig kiderült: bizonyos arzénvegyületek egészségi kockázatot jelenthetnek, különösen a nagyfogyasztóknál (akik valamiből sokat esznek) és kisgyermekek esetében.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak arzént?

Az arzén egy széles körben előforduló szennyező anyag. Különböző formákban (kémiai szerkezetben) fordul elő a természetben. Az európai lakosság körében az arzénnek való kitettség fő forrása az ivóvíz és a különböző élelmiszerek, például a gabonafélék és a gabonaalapú termékek. A szerves arzén pedig leginkább a halban, rizsben, algákban, illetve a tenger egyéb gyümölcseiben (pl: rák, kagyló, polip) található meg.

Milyen káros hatással jár a sok arzén fogyasztása?

Számos káros hatással jár az emberi egészségre nézve a sok arzén fogyasztása, beleértve a rák bizonyos formáit is. A laboratóriumi állatokon végzett kísérletekből származó adatok szerint például egyes arzénvegyületek káros hatással vannak a gyomor-bélrendszerre, a vesére, a pajzsmirigyre, illetve a májra, mások pedig károsíthatják a húgyhólyagot és a vesét is.

Woman,Cooking,Rice,On,Stove,In,Kitchen
A rizs az egyik fő arzénforrás az ivóvíz és a halak mellett  Fotó: Pixel-Shot /  Shutterstock

Mit tehetünk átlagos fogyasztóként, szülőként?

  • Mindig ellenőrzött forrásból vásároljunk élelmiszert.
  • Tartsuk magunkat a változatosság és mértékletesség elvrendszeréhez: együnk változatosan sokszor keveset.
  • A gyermekeknek csak az életkoruknak megfelelő élelmiszert adjuk.
  • Lehetőleg vásároljunk fenntartható gazdaságból származó terméket vagy bio élelmiszert.
  • Tartsuk be a hazai (Nébih) és uniós élelmiszerbiztonsági hivatalok tanácsait.
  • A haláruk közül részesítsük előnyben az édesvízi, hazai példányokat.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek