Létrehozva: 2024.03.15.

Erre figyeljünk a lakásbiztosítás váltásakor

Akinek van valamilyen biztosítása, annak nem árt rendszeresen felülvizsgálnia azt, és ha talál kedvezőbbet, akkor váltani. Főleg, hogy most márciusban bárki indok nélkül válthat biztosítót, lakásbiztosítási csomagot.

A meglévő lakásbiztosítást kétszer egy évben cserélhetjük le. A biztosítás évfordulója előtt 30, de legfeljebb 60 nappal és 2024-től minden év márciusában. Mutatjuk, mire kell figyelni, ha valaki úgy dönt, lakásbiztosítást vált!

nyugdíj, igazolás, papír, szerződés, foglaloztatási igazolás. lakásbiztosítás
Nem árt rendszeresen felülvizsgálnia a lakásbiztosításunkat! Fotó: fizkes

Mindenképp kössünk, ha még nincs lakásbiztosításunk!

Aki még nem rendelkezik otthonbiztosítással, mihamarabb kössön egyet! Mielőtt választ, alaposan gondolja át, hogy az érintett ingatlannak milyen védelemre van szüksége, azaz a biztosítás milyen káreseményekre nyújtson fedezetet. Ennek alapján hasonlítson össze több konstrukciót is! Ehhez igénybe veheti egy biztosítási alkusz segítségét, de az interneten számos weboldal is elérhető, amelyeken egyszerűen összevetheti a különböző ajánlatokat - írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az erről szóló tájékoztatóban.

Ha már van lakásbiztosításunk, nézzük át!

Akinek már van otthonbiztosítása, fontos, hogy rendszeres felülvizsgálja azt. Egyrészt, hogy a lakásbiztosítás valódi fedezettel szolgáljon egy káresemény bekövetkezésekor, másrészt, hogy a biztosítási összeg az emelkedő árak mellett is fedezze a károk helyreállítását.
 

A biztosítók évente javasolhatják az emelést

Az infláció, valamint a munkadíjak és az építőanyagok árának emelkedését figyelembe véve minden évben az évforduló előtt javaslatot tesznek a biztosítási összeg emelésére a biztosítók. Ezt hívják indexálásnak. Ezt azonban nem szabad automatikusan elfogadni! Helyette át kell gondolni, milyen változások történtek az otthonunkban (napelemet rakattunk fel, lecseréltük a kazánt, új a TV stb.), és értesíteni róla a biztosítót, hogy ezek fedezetét is kalkulálja bele a biztosítási díjba. Amennyiben sokalljuk az így kapott díjat, hasonlítsuk azt össze más biztosítók ajánlatával és ha találunk kedvezőbbet, váltsunk!

Mit érdemes szem előtt tartani lakásbiztosítás váltáskor?

  • Alaposan nézzük át az aktuális biztosítás következő időszakra szóló tájékoztatóját! Gondoljuk át, hogy a tájékoztatóban szereplő feltételek, a biztosítási fedezet megfelel-e a valós igényeinknek!
  • Mindig vegyük számba az elmúlt időszak otthonunkat érintő változásait (felújítás, nyílászzárócsere, festés-mázolás stb.).
  • Ha megtaláltuk az új, megfelelőnek tűnő lakásbiztosítást, alaposan olvassuk át az ajánlat részleteit, feltételeit!
  • Különös figyelemmel nézzük át, hogy alapesetben milyen káreseményekre terjed ki a fedezet, és mik azok, amikért esetleg külön díjat számít fel a biztosító!
  • Előfordulhat, hogy egy elsőre drágábbnak tűnő biztosítás összességében mégiscsak olcsóbb, mert az alapkonstrukció olyan fedezeteket is tartalmaz, amikért egy olcsóbb biztosítás esetében – kiegészítő biztosításként – külön fizetni kell.
  • Fontos szempont lehet továbbá az ügyintézés, a kapcsolattartás módja: van-e lehetőség például online kapcsolattartásra?
  • A kárbejelentés módjának és a kárrendezés menetének is érdemes utánanézni: lehetőség van-e például online kárbejelentésre és kárfelmérésre, vagy ezeket csak személyesen lehet intézni, illetve nyomon követhető-e a biztosító honlapján a kárrendezés menete?

Mi a teendőnk, ha megvan az új biztosító, biztosítás?

Ha kiválasztottuk az új konstrukciót, az új szerződés megkötése előtt írásban fel kell mondani a meglévő biztosítást! A felmondásnak a most márciusi váltás esetén legkésőbb március 31-ig, évfordulós váltás esetén pedig legkésőbb a biztosítási évfordulót megelőző 30. napig be kell érkeznie a biztosítóhoz. Tehát nem a felmondás elküldésének, postára adásának a dátuma számít, ezért számolni kell a kézbesítési idővel is! A felmondáshoz egy felmondási nyilatkozatra van szükség, aminek kötelező elemei a szerződő neve, lakcíme, a biztosító neve, a biztosítás típusa, a szerződés vagy kötvény száma, továbbá a felmondás oka (pl.: évfordulóra felmondás, érdekmúlás vagy az új kormányrendelet adta lehetőség). Az aláírással ellátott nyilatkozatot eljuttathatjuk a volt biztosítónknak személyesen vagy ímélen vagy ügyfélportálon keresztül is. Arról, hogy a biztosító elfogadta a felmondásunkat, levélben fog értesíteni bennünket.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyalázatosan támadják a világhírű magyar idegsebészt

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

mandiner.hu

Megint tüntet Magyar Péter, bezzegromániázik és bohócozik

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!