Létrehozva: 2024.03.15.

Erre figyeljünk a lakásbiztosítás váltásakor

Akinek van valamilyen biztosítása, annak nem árt rendszeresen felülvizsgálnia azt, és ha talál kedvezőbbet, akkor váltani. Főleg, hogy most márciusban bárki indok nélkül válthat biztosítót, lakásbiztosítási csomagot.

A meglévő lakásbiztosítást kétszer egy évben cserélhetjük le. A biztosítás évfordulója előtt 30, de legfeljebb 60 nappal és 2024-től minden év márciusában. Mutatjuk, mire kell figyelni, ha valaki úgy dönt, lakásbiztosítást vált!

nyugdíj, igazolás, papír, szerződés, foglaloztatási igazolás. lakásbiztosítás
Nem árt rendszeresen felülvizsgálnia a lakásbiztosításunkat! Fotó: fizkes

Mindenképp kössünk, ha még nincs lakásbiztosításunk!

Aki még nem rendelkezik otthonbiztosítással, mihamarabb kössön egyet! Mielőtt választ, alaposan gondolja át, hogy az érintett ingatlannak milyen védelemre van szüksége, azaz a biztosítás milyen káreseményekre nyújtson fedezetet. Ennek alapján hasonlítson össze több konstrukciót is! Ehhez igénybe veheti egy biztosítási alkusz segítségét, de az interneten számos weboldal is elérhető, amelyeken egyszerűen összevetheti a különböző ajánlatokat - írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az erről szóló tájékoztatóban.

Ha már van lakásbiztosításunk, nézzük át!

Akinek már van otthonbiztosítása, fontos, hogy rendszeres felülvizsgálja azt. Egyrészt, hogy a lakásbiztosítás valódi fedezettel szolgáljon egy káresemény bekövetkezésekor, másrészt, hogy a biztosítási összeg az emelkedő árak mellett is fedezze a károk helyreállítását.
 

A biztosítók évente javasolhatják az emelést

Az infláció, valamint a munkadíjak és az építőanyagok árának emelkedését figyelembe véve minden évben az évforduló előtt javaslatot tesznek a biztosítási összeg emelésére a biztosítók. Ezt hívják indexálásnak. Ezt azonban nem szabad automatikusan elfogadni! Helyette át kell gondolni, milyen változások történtek az otthonunkban (napelemet rakattunk fel, lecseréltük a kazánt, új a TV stb.), és értesíteni róla a biztosítót, hogy ezek fedezetét is kalkulálja bele a biztosítási díjba. Amennyiben sokalljuk az így kapott díjat, hasonlítsuk azt össze más biztosítók ajánlatával és ha találunk kedvezőbbet, váltsunk!

Mit érdemes szem előtt tartani lakásbiztosítás váltáskor?

  • Alaposan nézzük át az aktuális biztosítás következő időszakra szóló tájékoztatóját! Gondoljuk át, hogy a tájékoztatóban szereplő feltételek, a biztosítási fedezet megfelel-e a valós igényeinknek!
  • Mindig vegyük számba az elmúlt időszak otthonunkat érintő változásait (felújítás, nyílászzárócsere, festés-mázolás stb.).
  • Ha megtaláltuk az új, megfelelőnek tűnő lakásbiztosítást, alaposan olvassuk át az ajánlat részleteit, feltételeit!
  • Különös figyelemmel nézzük át, hogy alapesetben milyen káreseményekre terjed ki a fedezet, és mik azok, amikért esetleg külön díjat számít fel a biztosító!
  • Előfordulhat, hogy egy elsőre drágábbnak tűnő biztosítás összességében mégiscsak olcsóbb, mert az alapkonstrukció olyan fedezeteket is tartalmaz, amikért egy olcsóbb biztosítás esetében – kiegészítő biztosításként – külön fizetni kell.
  • Fontos szempont lehet továbbá az ügyintézés, a kapcsolattartás módja: van-e lehetőség például online kapcsolattartásra?
  • A kárbejelentés módjának és a kárrendezés menetének is érdemes utánanézni: lehetőség van-e például online kárbejelentésre és kárfelmérésre, vagy ezeket csak személyesen lehet intézni, illetve nyomon követhető-e a biztosító honlapján a kárrendezés menete?

Mi a teendőnk, ha megvan az új biztosító, biztosítás?

Ha kiválasztottuk az új konstrukciót, az új szerződés megkötése előtt írásban fel kell mondani a meglévő biztosítást! A felmondásnak a most márciusi váltás esetén legkésőbb március 31-ig, évfordulós váltás esetén pedig legkésőbb a biztosítási évfordulót megelőző 30. napig be kell érkeznie a biztosítóhoz. Tehát nem a felmondás elküldésének, postára adásának a dátuma számít, ezért számolni kell a kézbesítési idővel is! A felmondáshoz egy felmondási nyilatkozatra van szükség, aminek kötelező elemei a szerződő neve, lakcíme, a biztosító neve, a biztosítás típusa, a szerződés vagy kötvény száma, továbbá a felmondás oka (pl.: évfordulóra felmondás, érdekmúlás vagy az új kormányrendelet adta lehetőség). Az aláírással ellátott nyilatkozatot eljuttathatjuk a volt biztosítónknak személyesen vagy ímélen vagy ügyfélportálon keresztül is. Arról, hogy a biztosító elfogadta a felmondásunkat, levélben fog értesíteni bennünket.

 

origo.hu

Zelenszkij retteg, azonnali lépéseket tett

ripost.hu

3 magyar étel, ami bográcsban elkészítve a legfinomabb

borsonline.hu

A rendőrség megtalálta a telefont, amit Magyar Péter a Dunába dobott

mandiner.hu

Kényes aktákat tüntettek el Brüsszelben – kizárólag Magyarország miatt

metropol.hu

"Beleégett a szemembe" - Szoboszlai kiöntötte a lelkét Varga Barnabás ápolásáról

hirtv.hu

Belehalt sérüléseibe a vitorlázó repülővel lezuhanó 17 éves lány + videó

ripost.hu

Testvérek? "Kulcsár Edina klón" lett Magyarország Szépe

travelo.hu

Ezeket feltétlenül meg kell kóstolnod, ha Ausztria mesés vidékén jársz!

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

ripost.hu

„Lehet, hamarosan kisbabád lesz” – Vajna Tímea szívszorító üzenetet küldött Gelencsér Timinek

ripost.hu

Bőséges termést hoz a paradicsom, ha betartod ezeket a trükköket

ripost.hu

Rossz hírt kapott Harry herceg: lejár az idő, nincs visszaút!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Ma szavaz az ország, a tét minden eddiginél nagyobb: háború vagy béke?

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Leleményes a magyar: sokat spórolhatsz, ha nyáron veszed meg a karácsonyi ajándékokat

MANI

CSOK-ot igénylők figyelem: íme néhány kiskapu, amiről kevesen tudnak!

MANI

Indul a vakáció: van 15 tippünk, hogy zökkenőmentesebben teljen!

MANI

Pénzügyi tanácsadó árulja el: ezért érdemes utasbiztosítást kötni

MANI

Te nyerted meg a 2,7 milliárd forintot? Ezek az ötöslottó nyerőszámai

MANI

Kiderült, kinek a pénzére utaznak a kiberbűnözők - meglepő, de nem az idősekére!