Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.08.14.
Módosítva: 2023.08.14.

Diákhitelt vennél fel? Van néhány tippünk, amivel sokat spórolhatsz!

Már csak 4 banknál lehet diákhitelszámlát nyitni, mindegyiknél más feltételekkel. Van köztük olyan, amelyik 32.000 forintot fizet a diákoknak, hogy hozzájuk utaltassák a felvett pénzt.

A diákhitelt igénylő hallgatóknak a kijelölt négy bank valamelyikénél kell diákhitelszámlát nyitniuk, a bankoknak pedig kötelező ingyenes szolgáltatásokat adniuk ezért. Emellett kínálhatnak különböző kedvezményeket is, amit meg is tesznek: van olyan bank, amelyik több tízezer forintot fizet, ha náluk nyit valaki diákhitelszámlát.

egyetem, felsőoktatás, főiskola, felvételi, pótfelvételi, lány, fiatal, hallgató, diák,
Nem mindegy, melyik banknál vezet számát egy diák. Fotó: Andrea Piacquadio / Pexels

Júliusban megváltoztak a diákhitel-igénylés feltételei

Amellett, hogy 4,99 százalékról 7,99 százalékra nőtt a hitel kamata (már amelyik típusnak van), a bankszámlákra vonatkozóan is újítást vezetett be a kormány. Előtte mindegy volt, hogy a szabad felhasználású Diákhitel 1-et milyen bankszámlára utalja a Diákhitel Központ. Július 1-től azonban már csak négy bank közül választhatnak a hallgatók, ha a diákhitel bármelyik formáját szeretnék felvenni. A négy bank: az OTP Bank, az Erste Bank, az MBH Bank és a Gránit Bank.

Mit kell minden banknak ingyen kínálnia a diákoknak?

A diákhitelszámláknak vannak olyan kritériumai, amelyeknek kötelező megfelelni. Ezek az alábbiak: ingyenes havi számlavezetés; ingyenes elektronikus szolgáltatások; ingyenes bankszámlakivonat; ingyenes bankkártyahasználat. Ezeken felül pedig olyan kedvezményeket biztosítanak, amilyet csak szeretnének. Lássuk, mik ezek!

Ezek a jelenleg igényelhető diákhitelek

  • Diákhitel 1: félévente 750.000 Ft igényelhető, a fizetendő kamat 7,99%, rejtett költségek nélkül.
  • Diákhitel2: az önköltséges képzések díját fedezi, a hitel később kamatmentesen fizethető vissza.
  • Képzési Hitel: felnőttképzésben maximum 500.000 Ft igényelhető, a kamat 0%.
bank,bankkártya,bankszámla,onlie vásárlás,számla
Van olyan bank, amelyik 32.000 forintot fizet a diákoknak  Fotó: PKpix / Shutterstock

Kedvezmények az OTP Banknál

Az OTP Banknál a bankolás valóban kihozható teljesen ingyen, sőt még spórolni is lehet, ha valaki itt nyit számlát. A diákhitelszámlát nyitó hallgatóknak díjmentes eseti és rendszeres online utalásokra van lehetőségük, emellett az OTP Junior Kedvezményprogrammal elérhető 5-30%-os pénzvisszatérítési akció is érvényes a diákhitelszámlát nyitók esetében. Ezek mellett egy alkalommal díjmentes éves utasbiztosítást is lehet igényelni, ami egy külföldi tanulmányúton kifejezetten hasznos, illetve kedvezményesen lehet OTP lakáshitelt vagy lakásbiztosítást is igényelni, ami az egyetemi évek alatt az egyre dráguló lakhatást teheti olcsóbbá.

A legtöbb kedvezményt a Gránit Bank adja

A 0 forintos számlavezetés itt is adott, egyedül a nem kötelező SMS szolgáltatásért kell fizetni (30 forint/darab), illetve a havi két ingyenes készpénzfelvételen felüli tranzakciókért 0,6 százalékos tranzakciós illetéket számítanak fel. Emellett a számlát online, szelfivel megnyitó hallgatók 32.000 forintos jóváírást is kapnak, továbbá, az egy összegben igényelt Diákhitel 1 folyósítása után a Gránit Bank a felvett összeg 4 százalékát még jóváírja a diákhitel- számlán. Ez a maximális 750.000 forint esetében félévente plusz 30.000 forintot jelent. Emellett további 9000 forintot ír jóvá a bank, ha ajánljuk a Gránit Bankot egy ismerősünknek. Ezt összesen tíz alkalommal tehetjük meg, ami így akár 90.000 forint jóváírást is érhet.

Az Erste Bank is fizet, ha náluk nyit valaki diákhitelszámlát

Az Erste Banknál a számlavezetés szintén kihozható nullára, egyedül akkor kell fizetni, ha szeretnénk élni a korlátlan készpénzfelvétel lehetőségével. Ennek a költsége 798 Ft havonta. A bank a díjmentes számlavezetés mellett mintás kulacsot és 30.000 Ft díjkedvezményt is ad a hallgatóknak, ha a számla nyitását megelőző 90 napban nem volt a hallgatónak az Erste Banknál vezetett számlája, bankkártyát is igényelnek és a nyitástól számított két évig nem szüntethetik meg a számlát.

Az MBH Bank biztosítást ad ingyen

Az MBH Banknál a számlavezetés ugyanígy kihozható nulla forintból, mint a fenti bankoknál, feltéve, ha az utalásokat is online és nem valamelyik bankfiókból indítjuk el, illetve az utalás értéke nem haladja meg a 20.000 forintot, mert ha igen, akkor 0,3 százalékos illetéket kell fizetni. A számla mellé igényelt Mastercard Diákhitel Bankkártya mellé díjmentesen beépített utasbiztosítás is jár, ami egész Európára kiterjed. Emellett a diákszámla tulajdonosok 10 százalékos kedvezménnyel köthetnek Lakótárs Lakásbiztosítást, Csoportos Balesetbiztosítást, Csoportos Extra Biztosítást és Csoportos Életbiztosítást.

Hogyan lehet megnyitni egy diákhitelszámlát?

Ha még nincs diákhitelünk, akkor először azt kell igényelni a Diákhitel Központ honlapján. A folyamat közben meg kell adni, hogy melyik bankot szeretnénk számlavezetőnek az elérhető négy közül. Miután a Diákhitel Központ ellenőrizte a jogosultságot, a számlanyitási lehetőségekről a bank fog értesíteni. Az online számlanyitás lehetősége mind a négy banknál adott, de természetesen arra is van lehetőség, hogy előzetes időpontfoglalással a bankfiókban nyissuk meg a számlát. Ha már van diákhitelszerződésünk, akkor is a Diákhitel Központ oldalán keresztül jelezhetjük, hogy szeretnénk másik banknál bankszámlát nyitni.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem várt hősei lettek az F1-es Miami Nagydíj sprintfutamának

origo.hu

Milliókat képes megölni az orosz Sátán II, a Földön nincs olyan pont, ahová ne érne el

mindmegette.hu

Az itthon kapható legolcsóbb lisztet, tejet és párizsit vizsgálták, problémát találtak

ripost.hu

"A földönkívüliek egyezséget kötöttek a kormánnyal"

magyarnemzet.hu

Vérző fej és mankó – bajban a Bayern München a Real Madrid elleni csata előtt

origo.hu

Kulcsár Edina és G.w.M: még meg sem született a második baba, máris jöhet a harmadik

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

magyarnemzet.hu

Stratégiai fontosságú lehetett a DK-nak, hogy egy belső bizalmi emberük legyen a főváros rendészeti parancsnoka

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!