Létrehozva: 2023.08.06.

Ezek a beiskolázási támogatások vehetők igénybe idén

Az iskolakezdés sok család pénztárcáját megterheli, főleg a többgyermekesekét. Milyen segítséget vehetnek igénybe a szülők és mi jár automatikusan? Összegyűjtöttük az elérhető beiskolázási támogatásokat.

Több tízezer forintos támogatást kaphatnak a családok az idei iskolakezdéshez az államtól, az önkormányzatoktól, a munkahelyüktől, de akár az egészségpénztáruktól is. Sokaknak nagy szüksége is van rá, mivel a kiadások szempontjából az augusztus az egyik legnehezebb hónap, főleg ha több gyermek is van. Ilyenkor nemcsak egy esetleges nyaralás, strandolás, táboroztatás költségeit kell előteremteni a mindennapi megélhetésen felül, de az iskolakezdésre is sokat kell költeni. Mutatjuk, honnan lehet ehhez támogatást igényelni.

pénz,számológép, pénztárca, támogatás,kölcsön, hitel
Milyen iskolakezdési támogatást vehetünk igénybe és mi jár automatikusan? Fotó: Shutterstock / Shutterstock

Beiskolázási támogatás kérhető a munkahelytől

Béren kívüli juttatásokkal ilyen formában is támogathatják a munkáltatók az erre jogosult dolgozóikat. Az igényelhető összeg cégenként változik, az viszont mindenhol igaz, hogy iskolakezdési támogatás évente egyszer adható utalványban vagy készpénzben. Utóbbi esetben járulékot kell az összeg után fizetni. A Semmelweis Egyetem munkatársai - akik a gyermekük után családi pótlékra jogosultak - például 12000 forintot igényelhetnek egy, 10.000-10.000 forintot pedig három vagy több gyermek esetén, gyermekenként.

Így támogatja az állam a családokat

Egyrészt minden gyermeket nevelő család jogosult iskoláztatási támogatásra (családi pótlék), amit augusztusban ráadásul kétszer utalnak. Egyszer a szokásos módon, egyszer pedig 25-én. Ennek összege egy gyermek esetén 12.200 forint, egyedülálló szülőknek 13.700 Ft, két gyermek esetén gyermekenként 13.300, egyedülálló szülőként 14.800 forint, három vagy több gyermek esetén 16.000 Ft/gyermek, egyedülálló szülő esetén pedig 17.000 Ft/gyermek. Másrészt ingyenesen biztosítják a tankönyveket mindenkinek, az elő évfolyamtól a 16. évfolyamig. Végül pedig sok gyermeknek ingyenesen biztosítják az étkeztetését. Úgynevezett szociális étkeztetésre azok jogosultak, akiknek a családjában tartósan beteg vagy fogyatékos él, vagy nem haladja meg az egy főre jutó havi jövedelem a legkisebb munkabér 130%-át, illetve azok a gyermekek ehetnek ingyen, akik nagy családban (3 vagy több gyermek) élnek, fogyatékosak vagy nevelésbe vannak véve. 50%-os kedvezmény jár továbbá a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek.

Az önkormányzatok is segítenek a beiskolázásban

A helyi önkormányzatok még tovább csökkenthetik a szülők anyagi terheit. Adhatnak az arra jogosultaknak például beiskolázási segélyt vagy támogatást. A támogatás módjáról és összegéről személyesen, a település hivatalos felhívásaiban, illetve honlapján érdemes tájékozódni. Az 5. kerületi lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen is ott lakó lakosok idén például a szociális vetítési alap 75%-át azaz 2023-ban 21.375 forintot kaphatnak gyermekenként, amennyiben a családban az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg a 71.250 forintot. 

tankönyv
 A tankönyveket idén is ingyen kapja minden közoktatásban tanuló diák. Fotó: Nagy Lajos / Veszprém Megyei Napló

Egy egészségpénztári számla is segíthet

A minimálbér összegig fizethetjük a tanévkezdés költségeit az egészségpénztári vagy önsegélyező pénztári megtakarításunkból is. A keretösszeg jelenleg 232.000 forint/év/gyermek. Ez után az összeg után - amit előtte be kell fizetni apránként, év közben a számlára - 46.400 Ft adóvisszatérítést kaphat majd a szülő, vagyis ennyivel lehet olcsóbb az iskolakezdés. További részletek a Magyar Nemzeti Bank oldalán olvashatók ezzel kapcsolatban.

Az is nagy segítség lehet a családoknak, hogy augusztus 1-től SZÉP-kártyával is lehet fizetni az üzletekben, így az a pénz, amit élelmiszerre költöttek volna, fordítható akár iskolakezdésre is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Legnagyobb sztárjai nélkül, félgőzzel is nyert a Real Madrid

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

Eddig rosszul használtad az olajos flakon letépett kupakját – videó

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Menczer Tamás: Csak a béke, csak a Fidesz - Videó

INSIDER

Ma sem ússzuk meg szárazon: három vármegye is riasztást kapott – Időjárás

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat