Létrehozva: 2023.08.10.

Ez lett a legjobb légtisztító, erre senki sem számított

Az allergiásoknak vagy egy forgalmas főút mellett lakóknak ma már szinte elengedhetetlen egy légtisztító eszköz. Azonban azt kevesen tudják, hogy melyek ezek közül az igazán jók, az igazán hatékonyak, illetve arról sincs sok információ, hogy mit érdemes figyelembe venni ezek vásárlás előtt.

A városi levegő minősége, a gyakori allergia vagy egyéb légzőszervi irritáció miatt sokan döntenek ilyen berendezések vásárlása mellett. Sok készülék közül lehet választani, és szűrőtípusból is többféle létezik. Mit érdemes ezekről tudni, és mi alapján érdemes légtisztítót választani? Megmutatjuk!

légtisztító, légszűrő
Mitől jó egy légtisztító és mire figyeljünk a vásárlásnál? Fotó: Dmytro Melnyk / Shutterstock

Mi alapján érdemes választani?

Első körben fontos tisztázni, miért szeretnénk ilyen készüléket venni. Forgalmas helyen lakunk és gyakran szmogos vagy dohányfüsttel terhelt a levegő? Allergiában vagy asztmában szenvedünk, esetleg szeretnénk a levegőben lévő kórokozókat is semlegesíteni? Netán a kellemetlen szagok megkötése is fontos számunkra? Ezek közül ugyanis nem tudja mindet egyszerre egy légtisztító berendezés sem. Fontos még az is, hogy hány négyzetméter levegőt kellene megtisztítani, szeretnénk-e a párát is szabályozni, vagy épp távolról irányítani a készüléket-hívja fel a figyelmet terméktesztje elején a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ).

Ezt érdemes tudnod a szűrőkről

A HEPA szűrő garantált hatékonysága például 99% fölötti. Ez a szűrőtípus akár a 0,3 mikron (milliméter ezred része) méretű részecskéket is képes kiszűrni, azaz alkalmas pollenek, penész spórák és a finomabb részecskék szűrésére is, így allergiában vagy asztmában szenvedőknek jó választás lehet, rendszeres csere mellett. Léteznek EPA 12 szűrővel szerelt készülékek is, amik tisztítási hatékonysága 99,5%, de vannak szénszűrős légtisztítók is. Utóbbi szűrőtípus akkor jön jól, ha mondjuk forgalmas helyen lakunk, vagy szagokat is szeretnénk kiszűrni a levegőből. Meg kell még említeni a katalitikus szűrőt is, aminek lényege, hogy nem csak megköti a levegőben lévő illékony szerves vegyületeket, hanem széndioxidra és vízre is bontja azokat. Kaphatóak még baktériumok és vírusok kiszűrésére is alkalmas szűrők, amiknek ki kell szűrnie a 0,003 mikronnál is kisebb részecskéket is.

Mekkora legyen a légtisztító teljesítménye? 

Fontos előre meghatározni, hogy hány köbméter levegőt kell egy óra alatt megtisztítani, és ehhez választani a készüléket. Ezt az értéket a gyártók m³/h-ban jelölik. Szakértők szerint az az ideális, ha a készülék a helyiség levegőjét óránként 2-3 alkalommal átszűri. Ezért egy egyszerű számítással megállapíthatjuk, hogy megfelelő-e számunkra a kiválasztott légtisztító, mégpedig úgy, hogy a helyiség térfogatát megszorozzuk 2,5-el. Allergiás problémák esetén jó, ha erősebb gépet választunk, ilyenkor célszerű 2,5 helyett 4-gyel szoroznunk.

légtisztító, szűrő
Többféle szűrővel felszerelt légtisztítót lehet kapni. Fotó: DG FotoStock / Shutterstock

A zajértéket is nézzük meg vásárlás előtt

A FÉBÉSZ tesztjén szereplő készülékek 17 és 62 dB közötti zajterhelést bocsájtanak ki. Előnyös, ha a gép rendelkezik éjszakai üzemmóddal, ami jóval csendesebb működést tesz lehetővé. Az éjszakai üzemmódban működő gépek hangja jellemzően 30 dB alatti működést jelent. Viszonyításképpen a beszélgetések zajszintje 60 dB körül van. 

Baj, ha olcsó egy légtisztító?

A FÉBÉSZ arra jutott, hogy akár 24-40.000 Ft alatt is találhatunk eszközöket, amik jellemzően kisebb helyiséghez ajánlottak, esetleg kevesebb funkcióval rendelkeznek, de többfunkciósak. Például a 23.990 Ft-ért elérhető Eta Puretee 0569 90000 4 féle szűrővel és levegő ionizálóval is rendelkezik, valamint hasznos funkciókat is felmutat (például automata teljesítmény szabályozás, éjszakai mód). Hátránya, hogy az ajánlott maximális szobaméret 12 m².

Értékelték is a vizsgált készülékeket

12 terméket vettek górcső alá és hasonlítottak össze a következő szempontok alapján: egynél több szűrőért, légtisztító funkciókért, mobilos vagy hangvezérlésért, 200 m³/h feletti teljesítményért plusz pont járt, levonás viszont a magas zajszintért. Ezek alapján a teszt győztese a Tesla Smart Pro M légtisztító lett, ami öt különféle szűrővel, valamint levegő ionizáló funkcióval is rendelkezik, összekapcsolható mobilalkalmazással, és a számos hasznos funkció mellett is aránylag kedvező áron elérhető.

A teszten első három helyen végzett légtisztító főbb tulajdonságai

Összehasonlítási szempont/légtisztítóTesla Smart Pro MConcept CA2000Elektrolux Pura A9
Ár67.590 Ft91.490 Ft217.190 Ft
Teljesítmény210 m³/h320 m³/h620 m³/h
SzűrőkHEPA, szén, UV lámpás, katalitikus, előszűrőporszűrő, katalitikus, antibakteriális, HEPA, UV fertőtlenítő lámpaEPA 12, szénszűrő, antibakteriális, mechanikus
FunkciókIdőzítő, teljesítmény-szabályozás, automatikus üzemmód, levegő ionizálás, levegőminőség jelzés, porérzékelő, gyerekzárIdőzítő, éjszakai mód, levegő ionizálás, levegőminőség jelzés, gyerekzár, hőmérséklet kijelzésteljesítmény-szabályozás, automatikus üzemmód, levegő ionizálás, éjszakai mód, levegő minőség jelzés
Szobaméret25 m240 m2129 m2

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dárdai Bence német magyar fociválogatott

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

life.hu

Victoria Beckham ilyen valójában: kitálaltak a zárt ajtók mögötti viselkedéséről

mandiner.hu

Hoppá: körözést adtak ki Zelenszkij ellen

ripost.hu

Ez roppant kínos: megint lebukott Meghan, hogy hazudott

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor: Aki a baloldalra szavaz, az a háborúra szavaz

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!