tóth gabi
A magas élelmiszerárak miatt egyre többen nevelnek otthon valamilyen haszonnövényt. Sokan nem megvásárolják, hanem magról nevelik őket. Mire figyeljünk palánta nevelés közben?
Mikor érdemes elkezdeni a palánta nevelést? Mire kell figyelni, ha fóliasátor helyett otthon, az ablakpárkányon vagy az erkélyen nevelünk növényeket? Mikor érdemes kiültetni a palántát? Íme a válaszok!
Hazánkban május 10-e az az időpont, ami után a tapasztalatok alapján már nem kell számítani talajmenti fagyokra sem. Május 10-e előtt is ültethetünk palántákat, csak vigyázni kell, nehogy elfagyjanak. Ez a kockázat mérsékelhető például fátyolfóliás takarással.
Ha előneveljük ideális esetben üveg, vagy fóliasátorban, kevésbé ideális esetben ablakpárkányon a palántákat, akkor azok a május közepi kiültetéskor már jóval fejlettebbek, mint a szabadföldbe vetett társaik. Ennek köszönhetően pedig hamarabb fognak teremni, és szintén emiatt hosszabb lesz a vegetációs idejük -ez több termést jelent-, ami általában az első őszi fagyokkal ér majd véget.
A hobbikertészek leginkább a szobában az ablakpárkányon nevelnek palántákat, és sokszor szembesülnek vele, hogy ezek a növények sokkal gyengébbek, kisebb vitalitásúak, mint azok a vásárolható palánták, amit fóliában, vagy üvegházban neveltek. Ennek oka, hogy a szobai hőmérséklet a csírázás ideje alatt kedvező, ám ezután már nem igazán tudjuk a növényeinknek az optimális feltételeket biztosítani, még egy déli fekvésű jól benapozott ablakban sem. A csírázáshoz a 23-24 oC az ideális, de utána annak érdekében, hogy ne nyúljanak meg a palántáink 6-7 fokkal alacsonyabb hőmérséklet, és annyi fény kellene, amit ablakban valószínűleg nem tudunk számukra biztosítani-olvasható a magyarmezogazdasag.hu-n.
A fenti problémát elkerülendő, vagy a kedvezőtlen hatásokat csökkentendő két dolgot tehetünk:
Nagyon fontos, hogy a magokat csak olyan mélyre vessük, ahonnan ki tudnak jönni a talajból. Általában elég, ha körülbelül annyi, vagy kicsivel vastagabb földdel takarjuk a magokat, mint azok vastagsága. Az apró szemű magoknak megfelelő, ha a laza talajba csak belapogatjuk. Az elvetett és benedvesedett magok a csírázásig nem száradhatnak ki, tehát addig tartsuk a talajt folyamatosan nedvesen. Ezt nem csak öntözéssel érhetjük el, sokszor az is elegendő, ha fóliával takarjuk a vetést, így a nedvesség nem párolog el a kelésig. Az egyes zöldség fajok és fajták különböző idő alatt csíráznak, a paradicsom 6-7, a paprika 7-14, a káposztafélék 8-11, dinnyék és uborkák 3-8 nap múlva kelnek ki. Ha magasabb hőmérsékleten tartjuk őket akkor ez az idő rövidülhet, ha hűvösebb helyen vannak akkor hosszabbodhat.