MANI

Szerző MZ/X

1 hónapja

Mi az a balázsolás és mi köze Szent Balázshoz?

Ahogy sok jeles naphoz, ünnephez, Balázs naphoz is kapcsolódnak egyházi, illetve népi hagyományok is. Ki volt Szent Balázs és mi az a balázsolás?

Szent Balázshoz számos hagyomány és legenda társul. Például tudott a vadállatok nyelvén beszélni, mentett meg malacot farkastól szép szóval és gyermeket fulladástól gyertyával. Később pedig a tanároknak gyűjtöttek pénzt Balázs napon a gyerekek.

gyertya, mécses, láng, gyász, elhunyt, meghalt,
Fotó: Pixabay.com

Ki volt Szent Balázs?

Szent Balázs püspök volt Diocletianus és Licinius római császárok idején élt és elsősorban a torok, a kikiáltók, és az énekesek védőszentje. Élete során számos csodát vitt véghez és sok legenda is fűződik a nevéhez. A legelterjedtebb az, hogy szerette az állatokat, értett a nyelvükön, illetve a gondolataival és szavaival képes volt irányítani őket. Egyszer egy malacot magával vitt egy farkas, de Balázs imája hatására nem ette meg, hanem estére visszavitte a gazdájának. Az asszony hálából gyertyát és malachúst vitt az akkor már börtönben levő püspöknek, aki megáldotta ezért.

A gyertya visszatérő eleme a Szent Balázst övező legendáknak. Egy másik közismert történet szerint egyszer ugyanis 2 égő gyertyával mentett meg egy gyermeket a fulladástól. A fiú torkán halszálka akadt meg, a püspök pedig két égő gyertyát tett kereszt alakban a fiú torka alá, aki így megmenekült. Szent Balázst ettől kezdve a torokbetegségek védőszentjeként tartották számon. Azóta, ha valaki torkán szálka akadt meg, már a 6. században ezt kellett mondani: „Balázs vértanú és Krisztus szolgája mondja: Vagy le, vagy föl!”. Ha pedig valaki megbetegedett - ember vagy állat - gyertyát gyújtottak Szent Balázs tiszteletére, hogy meggyógyuljon.

A püspök ezen kívül gyógyított súlyos betegségben szenvedőket is imával, majd a római vallási üldöztetések idején egy hegyi barlangba húzódott, ahol medvék, farkasok és oroszlánok védték a katonáktól. Végül a római helytartó hurcolta el a remete papot a barlangból, mivel az nem engedte az őt védelmező állatoknak, hogy harcoljanak. Szent Balázst ezután vasfésűvel félholtra kínozták, majd 316 táján vízbe fojtották.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

Balázsolás, mint egyházi szokás

A balázsolás vagy balázsáldás a katolikus egyház egyik áldása. Február 3-án, Balázs napján, vagy az ahhoz legközelebb eső vasárnapon a pap a szentmise vége után két kereszt alakba tett vagy összecsavart gyertyát tart a hívek álla alá, miközben ezekkel a szavakkal áldja meg őket: 

Szent Balázs püspök és vértanú esedezése által mentsen és őrizzen meg téged az Úr a torokbaj és minden egyéb bajoktól az Atyának, Fiúnak és Szentlélek Istennek nevében. Ámen.

Balázsolás, mint népszokás

Balázsjárásnak nevezik azt a népszokást is, amikor a gyerekek jelmezben csákóval, süveggel a fejükön járják a falut, diákokat toboroztak és adományokat, ajándékokat gyűjtenek a tanítóknak, iskolai alkalmazottaknak, munkájuk megbecsülése jeleként. Egyébként március 12-én, Gergely napon is ez volt a hagyomány, azt gergelyjárásnak hívják. A balázsjárás Magyarországon kívül egyébként leginkább cseh, morva, szlovák területen fordul elő. Hozzánk feltehetőleg szlovák közvetítéssel került. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kórházba kellett szállítani Majkát

origo.hu

Megrázó felvételek Kárpátaljáról: magyar óvodások a légiriadóra ébrednek fel

borsonline.hu

"Egy köcsög rendőrkutya vagy, nem? Kinn megvárunk, elkapunk!" - őrjöngött az erős férfi a konditeremben

ripost.hu

Ez a három csillagjegy ragyogni fog a szerelemtől áprilisban

vg.hu

Orbán Balázs ismét üzent az értetlenkedő svéd kormánynak

origo.hu

Bikinis fotója mellett borult ki Horváth Éva

travelo.hu

Expedíció indul a Csendes-óceánba hullott meteor darabjainak felkutatására

ripost.hu

„A szívünk örökre összetört” – meghalt az ismert lemezlovas 18 éves fia

ripost.hu

Tragikusan fiatalon hunyt el a világbajnok sportoló

ripost.hu

Csak úgy repülnek rólad a kilók, ha így iszod a vizet

mindmegette.hu

Játssz és Nyerj! Húsvéti finomságokkal és sütésre kész hírességekkel érkezik az Ide süss! legújabb évada(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Óraátállítás: mikor lesz az utolsó?

MANI

Rohamra indultak a csalók a neten, most nagyon kell vigyázni

MANI

Elindult a medvehagymaszezon - erre figyelj, miközben szeded!

MANI

Egy átlagos nyugdíjas mennyi hitelt vehet fel és hogyan? Meglepő a válasz

MANI

Óraátállítás 2023: ezek változnak a nyári időszámítás kezdetével

MANI

Palántanevelés az ablakpárkányon: erre figyelj közben

MANI

Ezeken a programokon vehetsz részt az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóján

MANI

Letörölheted a Messengert a mobilodról: változtat a Facebook