1 hónapja

Matyó hímzések segítették a túlélést

A Hungarikumok Gyűjteményébe és az UNESCO örökséglistájára is bekerült.

Szerző Ripost

A gazdasági világválság idején, amikor sokaknak minden vagyona elúszott, a matyóföldi hímzések értéke semmit sem csökkent. Sok család kényszerült akkoriban effajta örökségének kiárusítására, hogy túlélje valahogy a nehéz időszakot. Aztán amikor a múlt század ötvenes éveiben a túlbuzgó kommunista begyűjtők az egész betakarított termést elvitték a paraszti portákról, a matyók megint ehhez a kincsükhöz tudtak hozzányúlni. 

Régi motívumok a Matyó Múzeumban (Fotó: Wolf Géza)

El is halt a szocialista érában az itteni népszokás, hogy különleges viseletüket öltsék magukra az itt élők

– idézte fel a Ripost-nak a mezőkövesdi Matyó Múzeum vezetője. Agócsné Halász Andrea azt a legendát is elmesélte, miszerint az ördög elrabolta egy helyi menyecske édesanyját és szerelmét, és azért, hogy visszaadja őket, azt kérte tőle, hogy télvíz idején vigye el neki a nyár összes virágát. De nem fogott ki rajta, az ügyes kezű lány a kötényét telehímezte rózsákkal, azzal indult szerettei kiváltására. Állítólag így születtek meg a matyó motívumok, amelyek értékét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a matyó népművészet az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára is felkerült, és természetesen elsők között került be a Hungarikumok Gyűjteményébe. 

A múzeumvezető Kisjankó Bori 100 rózsájával (Fotó: Wolf Géza)

Mindazonáltal nincs könnyű dolga annak, aki szeretné megismerni a matyó mintákat, mert ezek rengeteg egyéni kivitelben készülnek, és sohasem ismétlődnek. A legtöbb változatot Kisjankó Bori tudta hímezni, róla nevezték el az 1962-ben meghirdetett országos hímzőpályázatot. 

Kisjankó Bori egyszerű ember volt, de motívumaival, virágaival világraszólót alkotott. Ezért is tud 60 éve működni, élni és fejlődni ez a pályázat

– mutatott rá Tállai András, Mezőkövesd korábbi polgármestere, aki most a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkáraként látogatott haza.

A matyó motívumok a bútorfestészetben is visszaköszönnek (Fotó: Wolf Géza)

Az idén harmincadik alkalommal megrendezett versenyre rekordszámú nevezés: 120 alkotótól félezernél is több pályamunka érkezett, nemcsak a jelenkori Magyarország területéről, hanem az egész Kárpát-medencéből. A legszebbeket ki is állították a Matyó Múzeumban és a szomszédos művelődési házban, ahol a díjátadón az agrártárca miniszterhelyettese is az alkotómunka közösségteremtő erejét emelte ki.

A közös munka eredményeként a Kárpát-medencei településeken az elfeledett tevékenységek és mesterségek újra életre kelhetnek

hangsúlyozta Farkas Sándor, aki szerint a ruha minden esetben üzenetet közvetít annak viselőjéről: énképéről, múltjáról, közösségben elfoglalt helyéről. 

Modern stílusban újraalkotott matyó hagyományok a pályaműveken (Fotó: Wolf Géza)

A magyar népművészet, a magyar motívumkincs páratlan egész Európában, amelyet nem átvettünk valakiktől, más népektől, hanem a sajátunk

– fogalmazott Fekete Zoltán jelenlegi polgármester. Ugyanakkor ez nem lezárt múlt, a jelenben is tovább kell élnie. A cél a hagyományok átörökítése, hogy olyan alkotásokat hozzanak létre, amelyek nemcsak a vitrinekben őrizhetők, hanem a mindennapokban alkalmazni, használni, viselni lehet őket.

Díjazott pályamunkák (Fotó: Wolf Géza)

A Mezőkövesdhez tartozó Zsórifürdő kempingje is a jubileumi hímzőpályázat eredményhirdetéséhez időzítve nyitotta meg kapuit. Innen néhány lépés átsétálni a termálvizes strandra, amely 22 medencével, csúszdaparkkal és három különböző hőfokú gyógyvízzel várja a látogatókat. A kalcium-, magnézium- és hidrogén-karbonátos szabad szénsavat tartalmazó, magas szulfidkén tartalmú hévíz több mint 80 éve áll a gyógyulás szolgálatában, alkalmas reumás megbetegedések, ízületi kopások, sérülések, ortopédiai műtétek kezelésére. Csaknem egy évtizede hivatalosan is megkapta a gyógyhely minősítést, ez Magyarországon a 15. helyszín, amely elnyerte ezt a címet.

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő (Fotó: Zsóry Liget Resort)

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

A 80-as, 90-es évek egyik legnagyobb magyar színészének tragikus halála

mandiner.hu

Videón Karácsony Gergely főpolgármester hülyét csinált magából

metropol.hu

Újabb dráma az eltűnt inárcsi anya családjában: lányai rettegnek börtönviselt mostohaapjuktól

hirtv.hu

Szörnyűség Megerőszakolta saját testvérét egy székesfehérvári fiatal

ripost.hu

Hoppá! Shane Tusup Pap Dorcinak üzent

borsonline.hu

Kutyával ült a matracon, így fulladt vízbe a kétéves kislány a Balatonnál

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. augusztus 11.: a Nyilas új utakra tér, az Ikreknek szerencsés napja lesz

ripost.hu

Andrei Mangra intim vallomása: Ezért nem talál társra

ripost.hu

Aggódnak a rajongók Hódi Pameláért

ripost.hu

Kitálalt Varga Irén menedzsere: Mindennek vége

ripost.hu

Gyilkos szódabikarbóna: soha ne dőlj be ennek a kerti trükknek

További cikkek

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

A világ baráti és ellenséges része is felfigyelt Orbán Viktor dallasi beszédére

INSIDER

Újabb vírus a láthatáron, Kína riadót fújt

INSIDER

Gyere, kukkants be velünk a Szigeten a backstage-be! – videó

INSIDER

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj

INSIDER

Könnyítés a katás vállalkozóknak - könyvelő magyarázza el, mit jelent ez a gyakorlatban