Létrehozva: 2023.01.25.

Európa-bajnok lett Magyarország: itt a legjobb nyugdíjba menni

A nyugdíjak mértéke ugyan nem nálunk a legmagasabb, de annak, aki nyugdíjba megy, Európában a legkevésbé nálunk esik vissza az életszínvonala.

Szerző MZ/X

Ha valaki nyugdíjba megy, minden országban kevesebb pénzből kell megélnie, mint aktív dolgozóként. Minél nagyobb a különbség a két összeg között, annál inkább visszaesik az életszínvonala. Mekkora ez az életszínvonal visszaesés nálunk és mekkora más európai országokban?

Portrait,Of,Romantic,Senior,Couple
Fotó: Shutterstock

Ezért él jobban egy aktívan dolgozó, mint egy nyugdíjas

Érdekes tanulmány jelent meg a novekedes.hu portálon: Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője az OEDC statisztikái alapján arról ír, hogy Magyarország vezet Európában egy különös mutató tekintetében: nevezetesen itt esik legkevésbé az életszínvonala annak, aki nyugdíjba megy. Az köztudott, hogy aki aktívan dolgozik, az magasabb életszínvonalat érhet el, mint aki nyugdíjas – hacsak nem dolgozik az utóbbi is.  A gazdaság motorjai ugyanis azok, akik részt vesznek a termelésben. Azért sem volna jó, ha nyugdíjasként több pénzt kapnának az emberek, mert akkor mindenki a korai nyugdíjra hajtana. 

Másrészt viszont az, aki ledolgozott egy életet, joggal remélheti, hogy utána sem kell nélkülöznie. Ha hirtelen kevesebb bevételből kell ugyanaztokat a kiadásokat fedezni, óhatatlanul romlik az életszínvonal, az ember kevesebbet engedhet meg magának. Nem mindegy, mennyivel!  írja a Mathias Corvinus Collegium Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője.

Így számolják ki, mennyit ér az első nyugdíj az utolsó fizetéshez képest

A közgazdászok a nyugdíjba vonulással járó életszínvonal változást a nettó nyugdíj-helyettesítési rátával számolják ki. Ez a szám azt mutatja meg, hogyan viszonyul átlagosan a kezdő nyugdíj értéke az utolsó munkában töltött időszak keresetéhez. Ha ez a mérőszám túl alacsony, mondjuk 30%, akkor a munkától visszavonulók életkörülményei drámai mértékben romlanak. Minél magasabb tehát ez az arányszám, annál könnyebb nyugdíjas-létre számíthatnak az adott országban élők.

Nettó nyugdíj-helyettesítési ráta 2020-ban. Forrás: OECD.

Magyarország Európa-bajnok ezen a téren

A statisztikák szerint egész Európában nálunk romlik a legkevésbé az életminőség a nyugdíjba vonulás miatt. Magyarországon az imént említett mutató ugyanis 94%-on áll. Ennél jobbat egyetlen európai állam sem tud felmutatni. Még a második helyezett Portugáliában is csupán 90,3 százalék ez az arányszám. Azaz, míg a magyar nyugdíjba vonulók életszínvonala csak 6 százalékot esik, addig az ezüstérmes portugálok esetében is majdnem 10 százalékos a csökkenés mértéke. A fejlett nyugat-európai országokban még alacsonyabb ez a szám: Hollandiában 89,2%, Luxemburgban 88,7%, Ausztriában 87,1%, Dániában pedig 84% az arányszám értéke.

A környező országokban sokkal rosszabb a helyzet

Szlovákiában a munkajövedelmük 69,4%-át kapják csak a friss nyugdíjasok, Csehországban 65,2% ugyanez az arány, azaz ezen államokban közel harmadával csökken az életminőség a munkában töltött évek végével. Lengyelországban pedig mindössze 36,5%-os ez a mutató, vagyis az aktív évek után a lengyelek jövedelme a harmadára esik vissza.

Ezek a legrosszabbul teljesítő országok

A lista végén két balti állam található. Észtországban az első nyugdíj csupán 33,8%-a az aktív jövedelemnek, Litvánia esetében pedig még ennél is kevesebbel, a munkabérük mindössze 30,7%-ával kell beérniük a nyugdíjasoknak.

 

Szerző MZ/X

Ez is érdekelhet

origo.hu

Pókokat talált a Marson az Európai Űrügynökség

borsonline.hu

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

mandiner.hu

„Munkás vagy ilyesmi nem szívesen lennék!” – videón a 12 éves Geszti Péter, ahogy a saját jövőjébe lát

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!