Létrehozva: 2023.01.12.
Módosítva: 2023.01.12.

A 2023-as költségvetés célja a rezsivédelem, bővül a családtámogatások köre is

A 2023-as költségvetés kiemelt célja a rezsivédelem fenntartása, a családok és a munkahelyek védelme, az ország biztonságának megőrzése.

Orbán Viktor miniszterelnök még szeptemberben jelentette be, hogy decemberben alakítják ki a 2023-as költségvetés végleges formáját, amelyben új családtámogatási intézkedések is megjelennek majd. 

ORBÁN Viktor
A költségvetés átalakítására a megváltozott gazdasági helyzet miatt volt szükség Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az átalakításra a megváltozott gazdasági helyzet miatt volt szükség, mert az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciós politika egész Európa gazdaságát válságba taszította. A végleges költségvetés továbbra is szem előtt tartja az elfogadott, legfontosabb irányvonalakat: a családok és a nyugdíjasok támogatását, Magyarország biztonságát, valamint a munkahelyek védelmét. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón a rezsivédelem költségvetésének nevezte a 2023-as büdzsét. Jelezte, a kormány a jövő héten a parlament elé terjeszti a költségvetés módosításáról szóló javaslatát, amelyet az Országgyűlés márciusban fogadhat el. Az elmúlt év gazdasági folyamataira visszatekintve közölte: 2022-ben minden jel szerint 4,5 százalék körüli gazdasági növekedést ért el az ország, ami az egyik legmagasabb az Európai Unióban. Ahogy a megelőző két választási évben, úgy 2022-ben is jelentősen csökkent a költségvetés hiánya - 6,8 százalékról 4,9 százalékra -, az államadósságot pedig 76,8 százalékról 73,5 százalékra sikerült mérsékelni. A reálbérek az első tíz hónapban az infláció ellenére 4,3 százalékkal nőttek, 2010-hez képest pedig a családi kedvezményeket is figyelembe véve 77 százalékkal, ami Európában a hatodik legmagasabb érték. Az OECD adatai szerint 2022 harmadik negyedévében harminckét ország közül egyedül Magyarországon nőttek a reálbérek. 

Bővül a családtámogatások köre

A 2023-as költségvetés a nehéz idők ellenére is biztosítja a családtámogatásokat, sőt, ezek köre jövőre tovább bővül. Orbán Viktor miniszterelnök még a tavaly év végi kormányinfón jelentette be, hogy a 25 év alattiak 2022. január elején bevezetett szja-kedvezményét a 30 év alatti gyermeket vállaló nőkre is kiterjeszti a kormány. Idén is húszféle állami támogatást vehetnek igénybe a családok, melyek között vannak otthonteremtési, hiteltartozást csökkentő és adózást könnyítő elemek  - erről bővebben itt írtunk.

Emelkednek a nyugdíjak 

A költségvetés emellett garantálja, hogy januártól 15%-kal emelkednek a nyugdíjak, amely a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik. Ezzel 2023-ban a nyugdíjcélú kiadások meghaladják a 6150 milliárd forintot, ami a költségvetés legnagyobb tétele.

 

Varga Mihály Pénzügyminiszter korábban közölte: továbbra is azon dolgoznak, hogy a szankciós válságban is megőrizzék a nyugdíjak értékét. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022-ben 2 465 503-an részesültek nyugdíjban Magyarországon, ebből 1 996 928 öregségi nyugdíjban. Az ellátásuk havi átlagösszege tavaly 164 102 forint volt. 2023-ban egy átlagnyugdíjas havi 27 ezer forinttal kap majd többet, mint tavaly, a 13. havi nyugdíjjal együtt pedig az emelés éves szinten meghaladja a 350 ezer forintot. 

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón arra a felvetésre, hogy a magas infláció miatt sor kerülhet-e évközi nyugdíjkorrekcióra, elmondta: a nyugdíjemelés szabályai világosak. A nyugdíjasok nem járhatnak rosszabbul, reálcsökkenés a juttatásukban nem következhet be. Az a kérdés, hogy 2023-ban az infláció 15 százalék alatt vagy felett lesz. Ha augusztusban az látszik, hogy ennél magasabb lesz, akkor legkésőbb novemberig kifizetik a különbözetet. Ha már előbb ilyen tendencia látszik, akkor már előbb sor kerülhet a korrekcióra, ahogy eddig is - közölte. Hozzáfűzte: bízik benne, az idei infláció nem haladja meg a 15 százalékot, és erre jó esélyt is lát.

Pedagógus béremelés

A költségvetés emelt forrásokat biztosít az oktatás és az egészségügy számára is, és ez mindkét ágazatban béremelésekre is fedezetet nyújt. A kormány elkötelezett amellett, hogy minél nagyobb mértékben emelhessék a pedagógusok bérét, ezért a hazai mellett az uniós forrásokat is szeretnék használni erre a célra. Ha ez megvalósul, akkor 2023-ban nem 10, hanem 21 százalékos lesz a pedagógusbér-emelés, 2024-ben nem 10, hanem 25 százalékos, 2025-ben pedig 29 százalékos béremelés valósulhat meg. Ezzel elérhetjük, hogy három év alatt 75 százalékos béremeléssel egy magyar pedagógus átlagos fizetése 777 ezer forint legyen.

Rezsivédelem

Az elhúzód háború és a brüsszeli szankciós politika miatt 2023-ban Magyarország energiaszámlája 7-ről 17 milliárd euróra nő. A rezsicsökkentés fenntartása nélkül a magyar családok havi 181 ezer forinttal többet fizetnének energiára. Ezért a kormány úgy döntött, hogy jelentősen emeli a Rezsivédelmi Alap forrásait annak érdekében, hogy megvédje a magyar családokat és vállalkozásokat az elszálló energiaáraktól. Az Alap összege így közel négyszeresére, a tervezett 670 milliárd forintról 2610 milliárd forintra emelkedik, ami forrást biztosít arra, hogy a családok és az állami intézmények, köztük az önkormányzatok is hozzájárulást kapjanak a megnövekedett kiadásaikhoz. A költségvetés tartalmazza a rezsicsökkentett távhő árának forrásait is. A kedvezőtlen világgazdasági környezet miatt a kormány központi tartalékot is megemelte: a tervezett 170 milliárd forintról 255 milliárd forintra nő a tartalékok összege. 

Várhatóan jövőre is nő a gazdaság

A kormány a veszélyes idők ellenére is fenntartja azt a célját, hogy javítsa az egyensúlyi mutatókat. Ennek megfelelően a jövő évi költségvetés 1,5%-os növekedéssel, csökkenő hiánnyal és mérséklődő államadóssággal számol. A Rezsivédelmi Alap és a központi tartalék jelentős emelésére tekintettel a kormány a korábban meghatározottnál némileg magasabban, a GDP 3,9%-ában határozta meg az új hiánycélt, amely a 2022-es várható hiányhoz képest érdemi csökkenést mutat. A kormány ugyanakkor azt is kikötötte, hogy amennyiben a gazdaság a várható 1,5%-nál magasabban bővül, a fennmaradó részt a hiány további csökkentésére kell fordítani. A 2023 év végi adósságráta 70,2%-ra javulhat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mit szólnak a baloldali jogvédők, hogy Magyar Péter kínozta a feleségét?

ripost.hu

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

vg.hu

Rákay Philip reagált a Most vagy soha! második hétvégi nézőszámára

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

travelo.hu

A régészek valószínűleg bizonyítékot találtak az amazonok létezésére Azerbajdzsánban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast

INSIDER

Készülj fel a hosszú hétvégére: ilyen idő lesz húsvétkor