
Szaloncukor-vásárlás: mire figyeljünk a boltban?
A két végén rojtozott selyempapírba, színes alufóliába csomagolt szoloncukrot több száz éve esszük, de csak ilyenkor, karácsony környékén.
Mióta vesszük és esszük a szaloncukrot, és mire figyeljünk a vásárláskor? Összegyűjtöttük!

Mióta eszünk szaloncukrot karácsonykor?
A ma ismert szaloncukor története a formázott fondanttal kezdődik, amit Franciaországban már az 1890-es években is legalább 17-féle ízesítésben kínáltak a vendégeknek tálkából a szalonban, ahol a fenyőt is felállították karácsonykor. Egyesek szerint a neve is innen ered, míg mások a név kitalálójának Jókai Mórt tartják, aki szalonczukedlinek hívta a selyempapírba csomagolt finomságot.
Hungarikum, de nem hivatalosan
A csokival bevont, fára akasztott verzió csak a 60-es években kezdett el elterjedni és sokak szerint tulajdonképpen magyar találmány, bár hivatalosan nem hungarikum. A szaloncukor készítésével ugyanis egészen biztosan magyar cukrászok kezdtek el először foglalkozni még az 1800-as években, és azóta is kizárólag a magyarok készítik ebben a formában. A fenyőfa szaloncukorral való díszítése is csak nálunk divat, ezt eleinte csak a tehetősebb családok engedhették meg maguknak.

Milyen szaloncukorfajták léteznek?
A hivatalos előírások szerint a következő típusú szaloncukrokat lehet árulni:
- kandírozott szaloncukor: olyan szaloncukor, ami cukorkristály réteggel, vagyis kandisszal van bevonva;
- mártott szaloncukor: olyan szaloncukor, ami ét-, tej- vagy fehércsokoládéval, illetve kakaós, kakaós tej vagy fehér bevonómasszával van bevonva és a bevonat aránya legalább 20%;
- töltött (formázott) szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek külső része ét-, tej- fehércsokoládé vagy bevonómassza és a burok aránya a termék összes tömegének legalább 25%-a.
Ezeken belül pedig létezik úgynevezett fondan szaloncukrok vagy más néven konzum szaloncukrok, töltött és dúsított fondan szaloncukrok, zselés szaloncukrok, marcipán-szaloncukrok és vajkaramellás szaloncukrok is.
Mire figyeljünk vásárláskor?
Legyen szó bármilyen szaloncukorról, a szemek száma a csomagolásban 1 kg termékben legalább 70 szem kell, hogy legyen. A megnevezésnek tartalmaznia kell a szaloncukor fajtáját, mártott termék esetén utalnia kell a névnek arra is, mivel van bevonva, töltött termék esetén pedig a töltelék típusára is. Ezen kívül vásárláskor mindig ellenőrizzük le, hogy a csomagoláson fel van-e tüntetve a fantázianéven kívül a termék pontos megnevezése, a gyártó, forgalmazó neve és pontos címe, a minőség megőrzési idő, az összetevők listája és töltött termék esetén a gyümölcstartalom, valamint az allergén anyagok. Ezen kívül:
- csak olyan terméket vásároljunk meg, amelyiken magyar nyelvű tájékoztató is van;
- kerüljük az „ízű” elnevezésű termékeket és kizárólag sértetlen csomagolású édességeket tegyünk a kosarunkba;
- lehetőleg válasszunk valódi csokoládéból készült, vagy azzal bevont terméket;
- aki marcipános szaloncukrot venne, válasszon olyat, amelyikben magas a mandulatartalom, minél több ugyanis a mandula a cukortartalom javára, annál jobb minőségű marcipán van az édességben. Azt sem árt tudni, hogy a percipán nem tartalmaz mandulát, azt barackmagból készítik.






