RETRO RÁDIÓ

Szaloncukor-vásárlás: mire figyeljünk a boltban?

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2022. 12. 13. 08:40
Frissítve2022. 12. 13. 09:38

A két végén rojtozott selyempapírba, színes alufóliába csomagolt szoloncukrot több száz éve esszük, de csak ilyenkor, karácsony környékén.

Mióta vesszük és esszük a szaloncukrot, és mire figyeljünk a vásárláskor? Összegyűjtöttük!

Fotó: Metropol

Mióta eszünk szaloncukrot karácsonykor?

A ma ismert szaloncukor története a formázott fondanttal kezdődik, amit Franciaországban már az 1890-es években is legalább 17-féle ízesítésben kínáltak a vendégeknek tálkából a szalonban, ahol a fenyőt is felállították karácsonykor. Egyesek szerint a neve is innen ered, míg mások a név kitalálójának Jókai Mórt tartják, aki szalonczukedlinek hívta a selyempapírba csomagolt finomságot.

Hungarikum, de nem hivatalosan

A csokival bevont, fára akasztott verzió csak a 60-es években kezdett el elterjedni és sokak szerint tulajdonképpen magyar találmány, bár hivatalosan nem hungarikum. A szaloncukor készítésével ugyanis egészen biztosan magyar cukrászok kezdtek el először foglalkozni még az 1800-as években, és azóta is kizárólag a magyarok készítik ebben a formában. A fenyőfa szaloncukorral való díszítése is csak nálunk divat, ezt eleinte csak a tehetősebb családok engedhették meg maguknak.

A szaloncukor házilag is könnyedén elkészíthető.
Fotó: Pixabay.com

Milyen szaloncukorfajták léteznek?

A hivatalos előírások szerint a következő típusú szaloncukrokat lehet árulni:

  • kandírozott szaloncukor: olyan szaloncukor, ami cukorkristály réteggel, vagyis kandisszal van bevonva;
  • mártott szaloncukor: olyan szaloncukor, ami ét-, tej- vagy fehércsokoládéval, illetve kakaós, kakaós tej vagy fehér bevonómasszával van bevonva és a bevonat aránya legalább 20%;
  • töltött (formázott) szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek külső része ét-, tej- fehércsokoládé vagy bevonómassza és a burok aránya a termék összes tömegének legalább 25%-a.

Ezeken belül pedig létezik úgynevezett fondan szaloncukrok vagy más néven konzum szaloncukrok, töltött és dúsított fondan szaloncukrok, zselés szaloncukrok, marcipán-szaloncukrok és vajkaramellás szaloncukrok is.

Mire figyeljünk vásárláskor?

Legyen szó bármilyen szaloncukorról, a szemek száma a csomagolásban 1 kg termékben legalább 70 szem kell, hogy legyen. A megnevezésnek tartalmaznia kell a szaloncukor fajtáját, mártott termék esetén utalnia kell a névnek arra is, mivel van bevonva, töltött termék esetén pedig a töltelék típusára is. Ezen kívül vásárláskor mindig ellenőrizzük le, hogy a csomagoláson fel van-e tüntetve a fantázianéven kívül a termék pontos megnevezése, a gyártó, forgalmazó neve és pontos címe, a minőség megőrzési idő, az összetevők listája és töltött termék esetén a gyümölcstartalom, valamint az allergén anyagok. Ezen kívül:

  • csak olyan terméket vásároljunk meg, amelyiken magyar nyelvű tájékoztató is van;
  • kerüljük az „ízű” elnevezésű termékeket és kizárólag sértetlen csomagolású édességeket tegyünk a kosarunkba;
  • lehetőleg válasszunk valódi csokoládéból készült, vagy azzal bevont terméket;
  • aki marcipános szaloncukrot venne, válasszon olyat, amelyikben magas a mandulatartalom, minél több ugyanis a mandula a cukortartalom javára, annál jobb minőségű marcipán van az édességben. Azt sem árt tudni, hogy a percipán nem tartalmaz mandulát, azt barackmagból készítik.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.