Létrehozva: 2022.12.08.

Közel 30 törvényt módosítottak - ezekre a változásokra készülj fel!

Többek között módosította az országgyűlés a fogyasztóvédelmi, az egészségügyi és az oktatási törvényt. Összegyűjtöttük a legtöbbeket érintő változásokat.

Több órás parlamenti szavazásdömpinget követően 26 törvényt módosított az országgyűlés. Ezek hatással vannak többek között a feladott levelekre, az orvosi ellátásra, a felsőoktatási tanulmányokra, a dohányzásra, a tévézésre, a készpénzfelvételre és a szabadságokra is. Íme a legfontosabb tudnivalók.

parlament, budapest
Fotó: Pixabay

26 törvény módosult

Megszavazták többek között a közmédia jövő évi költségvetését, ami 126,6 milliárd lesz; változtattak a bányászati törvényen, így a jövőben a bányafelügyelet adhat majd a geotermikus energia kinyeréséhez és felhasználásához engedélyt; módosították a jegybanktörvényt, így például a jövőben a Magyar Nemzeti Bank nyereségének a fele az államkasszába kerül; átírták az állami vezetők vagyonnyilatkozatának rendszerét; megállapodtak abban is, hogy tovább üzemelhet a Paksi Atomerőmű, jelen állás szerint legalább 2037-ig. Ezeken kívül pedig számos, sokakat érintő törvény is módosult, amik közül a következők a legjelentősebbek. A módosítások teljes listája itt található.

Módosult az egészségügyi törvény

Ennek értelmében a jövőben az önkormányzatoktól az államhoz kerül a védőnői hálózat, ahogyan a háziorvosi körzethatárok kijelölésének a joga is. Teljesen átalakul továbbá az alapellátási ügyelet: a jövőben a mentők szervezik majd meg az ügyeleti ellátást az egész országban. Ezen kívül pedig a jelenleg kórházakban működő ápolási osztályok átkerülnek a szociális ellátórendszerhez, ahol ezentúl szakápolási központok keretében gondoskodnak a betegekről - írja a Világgazdaság.

Változnak a fogyasztóvédelmi szabályok is

A fogyasztóvédelmi hatóság a jövőben ellenőrizheti azt is, hogy egy adott kereskedő biztosítja-e a vásárlók részére az elektronikus fizetés lehetőségét, mert ez kötelező. Egyszerűsíteniük kell a cégeknek az ÁSZF (Általános Szerződési Feltételek) módosításról szóló tájékoztatókat és ezentúl a lekérhető médiaszolgáltatások esetében is alkalmazni kell a korhatárbesorolást.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

Nem kell többé nyelvvizsga a diplomához

A felsőoktatási törvény módosításával megszűnik a diplomaszerzéshez kötelezően előírt nyelvvizsga-követelmény, a jövőben az egyetemeké lesz a döntés, milyen nyelvtudást írnak elő. Vagyis gyakorlatilag szabad kezet kapnak, hogy milyen elvárásokat határoznak meg a hallgatók felvételéhez, illetve a diploma kiadásához.

Később jön az elsőbbségi levél

Könnyítést kapott a posta. Eddig az elsőbbségi levélküldemények legalább 85%-át a feladást követő munkanapon kézbesíteni kellett. Most a képviselők elfogadtak egy olyan módosítást, amelynek értelmében a feladást követő második munkanap végéig kell csak kézbesítenie a postának az elsőbbségi küldeményt.

Több szabadnapot kapnak az apukák

A jövőben a kétszeresére, tíz napra bővül az apanapok száma, és bevezetik a gyermek hároméves koráig igénybe vehető, 44 munkanapban meghatározott szülői szabadságot. Vagyis az apa a gyermeke születése esetén tíz munkanap szabadságra jogosult, amelyet kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni. Ezen túl pedig a munkavállalókat a jövőben a gyermekük hároméves koráig negyvennégy munkanap szülői szabadság illeti meg.

dohánybolt,nemzeti dohánybolt, traffik,
Fotó: Robson90 / Shutterstock

Csak trafikban lehet majd hevítőrudat kapni

Függetlenül attól, hogy tartalmaznak-e nikotint vagy sem, a jövőben kizárólag a dohányboltban lesznek forgalmazhatók az egyre népszerűbb hevítőrudak és ezek online kereskedelme is tilos lesz.

Vehetünk fel készpénzt a boltokban is

A havi két ingyenes ATM-es készpénzfelvétel mellett havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értékben díjmentesen lehet majd készpénzt felvenni kártyás fizetés esetén a kereskedőktől.

A fenti törvénymódosítások a Magyar Közlönyben való megjelenésüket követően lépnek életbe.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

life.hu

Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

mandiner.hu

Schiffer András: „A jogállamiságot pontosan az Európai Unió rúgja fel azzal, hogy pörölykalapácsként használja a szerveit a Magyarország elleni geopolitikai küzdelemben” (VIDEÓ)

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

travelo.hu

Ittas nő miatt hajtott végre kényszerleszállást egy Budapestről induló repülő

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!