MANI

Szerző MZ/X

1 hónapja

Rezsicsökkentés: akár 60%-ot is spórolhatunk hőszivattyúval

Érdemes meggondolni hőszivattyú telepítését, de nem minden házba való. Hőszivattyú-kisokos.

Szerző MZ/X

Mindenki spórolni szeretne egy kicsit a rezsin, aminek több lépcsője is létezik: kevesebb energiát használunk, szigetelünk, korszerűsítünk, alternatív energiát használunk. Nagyjából a költségráfordítás-hányad is ebben a sorrendben emelkedik. A hőszivattyú a költségesebb, de nagyon hatékony energiamegtakarítási módszerek egyike, viszont nem való mindenkinek.

Mi egyáltalán a hőszivattyú?

A hőszivattyús rendszerek a környezetben lévő energiát használják fűtésre, melegvíz-előállításra, vagy akár hűtésre. Logikájukban és működésükben leginkább egy hűtőszekrényhez hasonlítanak – áll az MNB kisokosában. Vagyis egy hőszivattyús rendszer úgy fűt vagy hűt, hogy az épület saját hőmérsékletéhez képest hidegebb vagy melegebb vizet, hőcserélő folyadékot állít elő és keringet a csövekben.

The,Worker,Installs,The,Outdoor,Unit,Of,The,Air,Conditioner
Fotó: Shutterstock

Milyen hőszivattyús rendszerek léteznek?

A legelterjedtebb a talajszondás hőszivattyú, ami a geotermikus hőt hasznosítja, a víz-víz hőszivattyú, ami a talajvizet használja és a levegő-víz hőszivattyú, ami a hőt a levegőből nyeri ki, és vizet melegítünk vele.

Valóban csökken az energiafogyasztás egy hőszivattyús rendszerrel?

Igen, a szakemberek szerint egy átlagos méretű családi ház energiafogyasztása akár 60 százalékkal is csökkenhet hőszivattyús rendszer alkalmazása esetén.

A hőszivattyús rendszerek előnyei

  • csökkentik az épület rezsiköltségét;
  • függetlenedhet a háztartás a gáztól;
  • régi és új építésű épületekben egyaránt létesíthetők;
  • hosszú az élettartamuk (típustól függően akár 30-50 év);
  • minimális a karbantartási igényük és az üzemeltetési költségük;
  • a rendszer működéséhez nincs szükség kéményre;
  • kimagaslóan jó hatásfokkal működnek.
Fotó: Shutterstock

A berendezés hátrányai

A beruházási költsége magasabb, mint a hagyományos rendszereké. A hőszivattyú telepítésének költsége jelenleg nagyjából háromszorosa egy gázkazán telepítésének. A hatékonyság pedig attól függ, milyen adottságokkal rendelkezik a ház, amibe telepítik. A legjobban akkor működik egy ilyen rendszer, ha az épület padlófűtéssel vagy modern fal-, vagy mennyezetfűtéssel rendelkezik. Ugyanakkor alkalmazhatók nagy méretű radiátorok esetében is.

Mennyi egy hőszivattyús rendszer megtérülési ideje?

A szakemberek szerint egy teljesen új építésű, megfelelően szigetelt ház esetében a megtérülési idő 2-3 év lehet. Ám ha meglévő ingatlant korszerűsítünk – figyelembe véve a rendszer megfelelő működéséhez szükséges egyéb feltételeket is – ez az idő akár 10 év is lehet. Vagyis nagyon át kell gondolni, hogy belevágjunk-e egy ilyen rendszer telepítésébe.

Szerző MZ/X

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!