RETRO RÁDIÓ

Ez a tökéletes főtt kukorica titka

kukorica 01
MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2021. 07. 27. 19:20

Javában zajlik a csemegekukorica szezon. A boltokban most már 150 forint környékén is meg lehet vásárolni egy csövet belőle, így utánajártunk hogyan lehet jól elkészíteni.

A tökéletes főtt kukorica nem túl kemény, nem is túl puha, intenzív, édes ízű. De vajon hogyan lesz ilyen? Íme azok a trükkök, amik segíthetnek.

Itt a csemegekukorica szezon!
Fotó: Zsedrovits Enikő

Kerüljük az előre csomagoltat

Vákuum csomagolt formában is árulnak csemegekukoricát, de jobban járunk a friss verziójával. Az első titok, hogy minél hamarabb meg kell főzni, miután hazavittük. Nem szabad sokáig tárolni, mert kiszárad. Azokat érdemes megvenni, aminek a levelei még zöldek, nedvesek. Ha a levelek már száradnak, sárgás-barnásak, több napja leszedhették a kukoricát.

Használjuk fel a főzéshez a leveleket

Az alaposan megmosott levelek egy részét tegyük a lábas aljába, majd helyezd rá a kukoricát és egy kicsit a „hajából”, végül tegyünk a tetejére ismét egy réteg levelet. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd egy lapos tányérral akadályozzuk meg, hogy a kukoricák a víz tetején lebegjenek. Ezután kezdődhet a főzés: a forrástól számítva nagyjából 10 percig főzzük, ennél tovább csak akkor, ha öregebbek a csövek. Sót ne tegyünk a főzővízbe, egy kis tejet vagy vajat viszont lehet.

Így lesz tökéletes a csemegekukorica
Fotó: Getty Images

Az adalékanyagokról

A tejen és vajon kívül van, aki cukrot, vagy ecetet is használ a főzéshez. Van, aki szerint a sós-cukros víz teszi tökéletessé a szemek ízét. A módszer a következő: egy-két evőkanál sót és cukrot kell egy nagy fazék vízhez adni, és az egészet még pár csepp ecettel vagy almaecettel megbolondítani. A kukorica leveleit viszont nem kell a vízbe tenni, csak a megmosott csöveket. Ezután pedig jöhet a főzés.

Mikróban is meg lehet főzni

Sokkal nem gyorsabb, mint a tűzhelyen, de szükség esetén a mikróban is el lehet készíteni a főtt kukoricát. A módszer a következő: nedvesítsünk be egy papírtörlőt, tekerjük bele a kukoricacsövet, majd tegyük a mikróba. Ezután magas hőfokon mikrózzuk 5 percig és kész is.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.