Létrehozva: 2017.04.18.

Lottó régen és ma: volt, aki egyszerre 10 szelvénnyel nyert

60 éve Magyarország legnépszerûbb lottójátéka az Ötöslottó - felfedjük a sikerének titkát!

Csúcsokat dönt az Ötöslottó

1986-ban megdőlt az Ötöslottó addigi 12,9 milliós heti szelvényszámának majd 10 éven át tartó rekordja.  A 9. játékhéten a beérkezett szelvények darabszáma 13 407 815 db volt.

De a nagy nyeremények után, most emlékezzünk meg egy „negatív csúcsról” is: az lottó történetének legkisebb telitalálatáról, mely szintén ehhez a korszakhoz kötődik. 1980. május 21-én Tomasovszki György gépkocsivezető a 18, 38, 45, 66, 90-es számsorral, egyedüli nyertesként 394 396 forintot nyert a lottó Nemzetközi Olimpiai Sportlottó sorsolásán. A férfi a sajtónak büszkélkedett friss szerencséjével és a hivatásával: 15 évig dolgozott gépkocsivezetőként és mindig balesetmentesen vezetett.

1980-ban a benzinár 6 és 7 forint közt volt, így Tomasovszky úr telitalálatos nyereményéből akár 60 ezer liter benzint is vehetett volna. De György másra szánta a pénzt: régi álmát váltotta valóra, amikor a nyereményből két barátjával együtt kiutaztak a moszkvai nyári olimpiára. Az ő története azt is bizonyítja: még a legkisebb lottóötös is valóra váltja nyertesének régóta dédelgetett vágyait.

De ne feledkezzünk meg a korszak legnagyobb telitalálatáról sem. Ezt a rendszerváltás hajnalán, 1989. 39. hetében, 21 hét halmozódás után a 10, 16, 22, 25, 61-es számokkal nyerte meg egy szerencsés játékos, melynek révén 25 millió 31 ezer 386 forinttal gazdagodott. Az egy évvel korábban megnyílt első hazai McDonaldsban a legdrágább ételnek számító Big Mac ekkor 43 forintba került.

Új idők, új nyertesek, új rekordok

A 20. század utolsó évtizedében és az ezredfordulón az élet sok területét érintette változás, a gazdasági élet átalakult, átstrukturálódott. Nem volt ez másképp a szerencsejátékok piacán sem. 1991-ben az Országos Takarékpénztár keretei között működő Sportfogadási és Lottó Igazgatóságból létrejött egy önálló, állami tulajdonú részvénytársaság, a Szerencsejáték Rt.

Az új játékszervező hatékony működésének kereteit az újonnan elfogadott szerencsejáték-törvény határozta meg, tevékenységét pedig a Szerencsejáték Felügyelet szabályozta. A Szerencsejáték Rt. szinte azonnal hatalmas fejlesztésbe kezdett, pályázatot írt ki az értékesítés és kiértékelés gépesítésére, melyen a világ 11 beszállítója indult.

Közülük a lottótársaság a legrégebbi múltra visszatekintő, EssNet céggel kötött szerződést. 1993 novemberében pedig közel egy évnyi intenzív fejlesztés után a gépesített rendszer több száz helyen indult el egyszerre az országban. 

Sőt, az újonnan megalakult lottótársaság életében az első öttalálatosra sem kellett sokáig várni, mely már a 4. héten megszületett: egy szerencsés játékos 11 767 145 forintos nyereményre tett szert.

Az Ötöslottó történetének leghihetetlenebb története is erre a korszakra esik, és egyben egy mai napig érvényes rekord megszületését is jelenti: az egy sorsolás során elért legtöbb, szám szerint 13 telitalálatáét. Melynek igazi különlegessége, hogy a 13 nyertes szelvényből tízet ugyanaz a játékos adott fel.

A történetét a sajtóval megosztó szerencsés azzal magyarázta hihetetlen mázliját, hogy a sorsolás hetén több olyan lottózóban is járt, ahol kifogytak a szelvényekből. Így amikor végre egy Böszörményi úti lottózóban hozzájutott az értékes papírdarabokhoz, egyszerre tízet is kitöltött, de idegességében mindegyiket ugyanazzal a 9, 21, 46, 57, 69-es számsorral.

Ez pedig számára végül nagyon szerencsés döntésnek bizonyult: a nyereményalap egynegyede helyett így ugyanis annak 10/13-át kapta meg! 11 millió forint helyett 28 milliót vihetett haza – és mindez az akkori 10 forintos játékár mellett csak 90 forint plusz befektetést igényelt.

És végül még egy rekord: az Ötöslottón az 1999. év 37. játékhetében egy szerencsés játékos 1 059 489 762 forintos álomnyereményével megalakítja a hazai lottómilliárdosok klubját. Érdekes módon, ezt a nyereményt nem kísérte kiemelt médiafigyelem, mert bár az ország lottólázban égett, de jórészt egy új lottójáték, a Skandináv lottó elindulása miatt.

Az Ötöslottó történetének legnagyobb nyertesei

A kétezres években háromszor döntött rekordot az Ötöslottó nyereményének csúcsa. Az első csúcsdöntésre a 2000. november 24-i sorsoláson került sor, amikor a telitalálatosok nyereményalapja 1 152 054 123 forintra növekedett. Az év 47. sorsolásán a 8, 23, 25, 54, 79 számokat megjátszó, egyetlen játékos fenti csúcsnyereménye több mint egy évig tartotta a rekordot.  

A 2002-es év nyarán az Ötöslottó főnyereménye ismét elérte az 1 milliárd forintot, ez pedig beindította a lottóturizmust. Hónapokon át jöttek szerencsét próbálni a szomszédos országokból is a játékosok. A nyeremény végül 2002. december 28-ig halmozódott, amikor is egy Nagykanizsán feladott szelvény tulajdonosa - a 3, 17, 20, 37, 40 számsorral - 2 971 005 678 forinttal lett gazdagabb. Az azóta eltelt tizennyolc évben összesen 13 olyan lottónyertes volt, akinek 2 milliárd forint közeli nyereményt sikerült elérnie.

Majd 38 hét telitalálat-mentes időszak után született meg a valaha volt legnagyobb Ötöslottó-nyeremény Magyarországon. Az 5 milliárd 92 millió 890 ezer 758 forintot 2003. év 48. játékhetében a 4, 15, 46, 49, 59 számokkal nyerte meg egy játékos. És ha jól gazdálkodott mesés nyereményével, mára akár a leggazdagabb magyarok között tarthatnánk számon, persze, ha ismernénk kilétét! Mert ahogyan az első milliárdos lottónyertesünk, úgy az azt követő évek milliárdosai sem vállalták a lottó kezdeti évtizedeiben még szokásosnak számító nyilvánosságot.

Az azóta eltelt több mint 13 év alatt mindössze egyszer, 2015 tavaszán közelítette meg ezt a rekordösszeget a telitalálat értéke. Akkor a kisorsolt 18, 55, 56, 83, 90-es számsort egyedül eltaláló játékos nyereménye 5 049 127 895 forint lett.

Az indulás óta eltelt 60 évben még egyszer fordult elő, hogy a telitalálatosok nyereményalapja 4 milliárd forint fölé emelkedett. A 2012. június 16-ai sorsolás során azonban Fortuna szeszélye folytán a kisorsolt számok egyszerre két játékost tettek milliárdossá. Nyereményük egyenként 2. 057.602.470 forint volt.

Előfordult-e az elmúlt évtizedben, hogy egy lottónyertes felfedte kilétét?

Hazánkban nem jellemző, hogy a nagy nyertesek kiállnának a nyilvánosság elé és felvállalnák, hogy esetleg több milliárdot nyertek. Míg Amerikában erre törvény kötelezi a nyerteseket, a gazdagabb európai országokban pedig úgy tűnik, egyfajta elismertséget hoz a nagy nyeremény, addig nálunk és szomszédainknál igencsak jellemző, hogy a nyertesek tudatosan őrzik anonimitásukat.

Bár évekkel ezelőtt egy szegedi rendezvényen egy néző nyilvánosan elmondta a színpadon, hogy ő bizony korábban már nyert a lottón több mint 200 millió forintot, a médianyilvánosságot ugyanakkor már nem vállalta.

A legnagyobb visszhangot azonban egy magyar lottómilliomos valós vagy elképzelt életéről az a könyv keltette, mely 2005-ben jelent meg mintegy 2 évvel azután hogy valaki megnyerte minden idők legnagyobb hazai lottónyereményét.

Magyarország egyik leggazdagabb embere vagyok! Mindezt egy szerencsés lottószelvénynek köszönhetem.

"A nevem és a nyeremény pontos összegét nem hozom nyilvánosságra, mivel szeretném megőrizni az inkognitómat. Ebben a könyvben a nyeremény átvételét követő hónapok eseményeit írom le, annak a fantasztikus életnek a kezdetét, amely talán sokuk számára elképzelhetetlen."

Ezeket a sorokat állítólag egy olyan férfi írta, aki korábban milliárdokat nyert a lottón. Élményeit egy naplóban rögzítette 15 hónapon keresztül. A csaknem 100 oldalas olvasmányból kiderül, hogy a magát nyertesnek valló férfi 53 éves, gépészmérnök, egy dél-magyarországi kisváros lakója, 15 éve lottózik és az álomnyereményig mindössze egy hármasa volt. A megjátszott számok a családja születési dátumai.

A magát István álnéven nevező férfi részletesen leírja, hogyan élte meg az óriási örömöt, és hogy mire költötte el a temérdek pénzt. Elsőként egy vagyonba kerülő Ferrarit vett magának Németországban. Az egyébként tragikusan végződő regényről sosem derült ki, hogy egy valóságos történetet örökít meg vagy pedig egy szemfüles szerző és kiadó lottólázat kihasználó marketing-akciója. 

A sztárok is megpróbálják időnként a szerencséjük: Erre köl­tené a lot­tó­fő­nye­re­ményt Bényi Il­dikó

További érdekességek: www.szerencsejatekgaleria.hu

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen Magyar Péter mellett tüntetőket!

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

mandiner.hu

Meghan Markle felkereste Katalin hercegnét, a súlyos betegség megváltoztathatja a családi viszonyokat

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Sosem látott akciót jelentett be a Lidl

MANI

Felújítanád a lakást, de nincs sok pénzed rá? Hallottál már az Újrahasználati Központról? Megmutatjuk neked a kincseit

MANI

SZÉP kártya tulajdonosok, figyelem: eddig költhető el adómentesen a tavalyi juttatás

MANI

Erre figyeljünk a lakásbiztosítás váltásakor