LELKIZŐ

Szerző K.B.

Létrehozva: 2024.10.27. 13:45

Amerikában és Kanadában adott tiszteletkoncertet az 56-ös hősöknek Mága Zoltán - Fotó!

A világhírű hegedűművész a helyi magyaroknak kedveskedett.

Nem mindennapi koncertsorozatot adott Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas magyar zenész és hegedűművész. A világhírű előadó Amerikában és Kanadában lépett fel az október 23-ai nemzeti ünnepünk alkalmából, az amerikai kontinensen élő magyarok előtt. A tiszteletkoncertekkel a pesti hősöknek állított emléket olyan tőlünk távol élő magyarok társaságában, akiknek mai napig a szívében él és lélegzik a magyar hazaszeretet, az összetartozás, és a kultúránk iránti elköteleződés.

mága zoltán
A tengerentúlon koncertezett Mága Zoltán és csapata /Fotó: Mága Zoltán

Torontó, Los Angeles, Washington, New York Magyar Házaiban, nagykövetségein és konzulátusain adott koncertjeinkkel és tiszteletteljes főhajtásunkkal együtt emlékeztünk a 68 évvel ezelőtti történelmi eseményeink hőseire, a bátor Pesti srácokra Mága Zoltán.

Mága Zoltán egy megható Facebook-posztban árult el részleteket a tengerentúli kalandjairól:

Megható és megtisztelő volt idén újra a diaszpórában élő magyarsággal ünnepelni és személyesen találkozni olyanokkal is, akik 1956. október 23-án életüket, szabadságukat és jövőjüket tették kockára hazánk függetlenségéért és az igazságért. Az amerikai kontinensen tartott megemlékezéseken beszédemben emlékeztettem arra a fájdalmas tényre is, hogy a hősies forradalmunk véres megtorlása miatt sok ezren kényszerültek elhagyni szülőföldjüket, ahol új életet kezdtek az Egyesült Államokban és Kanadában. Bár egy új világban menedéket találtak, nem hunyt ki szívükben a magyar lélek tüze, mindig velük maradt a hazaszeretetük, az önbecsülésük és a hitük. Magyarország bátor fiai és lányai, és leszármazottaik őrzik nyelvünket, kultúránkat, figyelemmel kísérik szülőhazánk sorsának alakulását. A szétszakított országrészeinkben és a diaszpórában élő magyarság által maradtunk egy nemzet, amely összetartó, barátságos és szolgálatkész.

Mága Zoltán a bejegyzésében arra is kitért, hogy 1956-os forradalom számunkra örök figyelmeztetés: a szabadságért és a békéért folyamatosan meg kell küzdenünk. Egy nemzet sorsa, hite és jövője csak akkor lehet erős, ha képes összetartani. A magyar nép szellemi és kulturális öröksége érték, amit meg kell védenünk, mert mindaz, amiért elődeink küzdöttek, amit gyermekeikre hagytak, értékesebb bárminél - tette hozzá Zoltán.

mága zoltán
A külföldön élő magyarok körében zenélt Mága Zoltán /Fotó: Mága Zoltán

A hegedűművész egy erdélyi turné után ismét az Egyesült Államokba fog utazni, hogy előkészítse a legnagyobb és legrangosabb koncerttermekbe tervezett gálaműsorait.

November 4-ig emlékezzünk azokra, akik 68 évvel ezelőtt életüket adták és merítsünk erőt hősiességükből, hogy továbbra is védjük az emberi életet és biztosítsuk a jövőt. Az 1956-os forradalom lángja ma is reményt és utat mutat – hitet, bátorságot ad ahhoz, hogy kiálljunk egymásért és megvédjük mindazt, amiért hőseink életüket áldozták. Megtanultuk: nem adjuk fel sem a hitünket, sem az identitásunkat, sem pedig a jövőnket, mert ezek az értékek a legbecsesebbek, amiket őriznünk kell, bárhol is éljünk a világban, magyarként.

Isten áldja Önöket, Isten áldja Magyarországot!

- zárta sorait a zenész.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek