Létrehozva: 2023.07.26.

80 éves lett a rockzene élő legendája

Nem fog rajta az idő.

Július 26-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját Sir Mick Jagger, a Rolling Stones énekese, aki bár ötszörös nagyapa, sőt dédapa is, dacolni látszik a korával. 

Homokszobron mintázták meg a legendás zenészt (Fotó: Pixabay)

Az örökmozgó és féktelen zenészen mintha nem fogna az idő. 2019-ben ugyan szívbillentyű-műtéten esett át, de a maga mögött hagyott nyolc évtized után is minden nap sportol, koncert előtt futógépen melegít be, amire szüksége is van, hiszen a zene mellett fellépésein 20 kilométernyi „tornamutatvánnyal” kápráztatja el közönségét. Jó karban kell lennie amiatt is, mivel nagy nőfaló hírében áll, de valószínűleg még a szemfüles paparazzik sem tárták fel minden kalandját. Csak egyszer nősült, de el is vált, öt anyától nyolc gyermeke született, a legfiatalabb 2016 decemberében egy balett-táncosnőtől.

Ami zenei zsenijét illeti, hamar megmutatkozott különleges tehetsége. Már gyerekként egy templomi kórusban énekelt, 14 évesen pedig megvette első gitárját, és iskolatársával, Dick Taylorral együttest alapított. Már egy éve a londoni közgazdasági egyetem diákja volt, amikor 1961-ben szülővárosában, Dartfordban összefutott Keith Richardsszal, akit ötéves korában ismert meg, de aztán szem elől tévesztették egymást. Mindketten vonatra szálltak, és mire a brit fővárosba értek, megszületett egy barátság, ami a rockzene egyik legfontosabb szerzőpárosát adta a világnak

Innen már csak egy lépés volt a Rolling Stones létrejötte. Richards csatlakozott Jagger és Taylor együtteséhez, nem sokkal később megérkezett a tapasztaltabb Brian Jones is. Első fellépésükre 1962. július 12-én került sor. Taylor nem sokkal később kiszállt, a basszusgitár kezelését Bill Wyman vette át, a dobok mögé pedig Charlie Watts ült be. Az immár állandósult összetételű Rolling Stones 1963 júniusában szerződött le a Decca lemezcéghez, a megállapodást az a producer ütötte nyélbe, aki egy évvel korábban a meghallgatás után kirúgta a Beatlest.

A kemény zenét játszó és botrányt botrányra halmozó Stones hamarosan a jólfésült Beatles egyetlen komoly riválisának számított, főleg azután, hogy Jagger és Richards a feldolgozások mellett saját dalokat is írni kezdett. Nem teljesen önszántukból: a legenda szerint menedzserük egy szobába zárta őket, ahonnan csak akkor jöhettek ki, ha saját szerzeménnyel állnak elő, így született meg az As Tears Go By, amit aztán számtalan másik, ma már klasszikussá vált sláger követett.

A Stones még mindig koncertezik, 1995-ben és 2007-ben a magyar rajongóik is élőben csodálhatták meg fellépésüket. 2016 nyarán félmillió ember előtt adtak történelmi koncertet Havannában, ahol zenéjüket korábban betiltotta a kommunista rendszer. Legutóbb tavaly, fennállásuk 60. évfordulóján indultak turnéra, ekkor már az eredeti tagok közül csak Jagger és Richards maradt, Brian Jones 1969-ben halt meg, Charlie Watts tavaly követte őt, Bill Wymann pedig 1993-ban kilépett. 

Jagger rendkívül szuggesztív színpadi jelenléte és jellegzetes fizimiskája a filmszakma figyelmét is felkeltette, több mint tíz filmben szerepelt, de volt producer, filmzeneszerző, sőt még író is. Az egykori lázadó 2003-ban megkapta a lovagi rangot, azóta neki is kijár a Sir Mick megszólítás. A kitüntetés vihart kavart, mert Jaggert elitellenes nézetei és zavaros magánélete miatt II. Erzsébet királynő nem tartotta a megtiszteltetésre méltónak. Amikor mégis beadta a derekát, a kitüntetés átadását fiára, az azóta őt a trónon felváltó Károly walesi hercegre bízta.

 

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

borsonline.hu

Nem takargathatja tovább Mikes Anna - Krausz Gábor odáig lesz a gyönyörtől

hirtv.hu

Balkáni áradat fenyegeti Torockót

ripost.hu

Feje tetejére áll a világ, de 4 csillagjegy számára fantasztikus időszak következik Európa főboszorkánya szerint

mandiner.hu

Magyar Péter elnémult, amikor a büntetett előéletű háttéremberéről kérdezték

ripost.hu

Kőkemény IQ-teszt: kiemelkedő az intelligenciád, ha ezt megfejted

mindmegette.hu

Megint bezárnak a boltok vasárnap: sem a Lidlben, sem a Pennyben nem tudsz majd vásárolni

ripost.hu

Egyszerűen megállíthatatlanok: ez a négy csillagjegy sohasem adja fel

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

LELKIZŐ

"Ez egy borzalom" - sokkoló levelet kapott a TV2 kilakoltatott sztárja

LELKIZŐ

Szomorú évforduló: Szívszorító, ami most elhangzott Berki Krisztián sírjánál – fotó

LELKIZŐ

Itt a vége: Kilakoltatják a TV2 fiatal sztárját és teljes családját

LELKIZŐ

Kimondta a bíróság Bódi Guszti válását: "Most már valamennyivel könnyebb"

LELKIZŐ

Szakított a Házasság első látásra sztárpárja

LELKIZŐ

Szívszorító felvétel Bruce Willisről: unokáját dajkálja a nagybeteg színész

LELKIZŐ

Erről suttognak: Ő tehette a vörös rózsát Berki Krisztián sírjára

LELKIZŐ

"Leköpött, megütött, zsarolt..." – megrázó vallomást tett kapcsolatáról a Házasság első látásra sztárja