
Megszólalt az orvos! Ezek a szokások vezetnek sztrókhoz
Ideje az életmódváltásnak! A sztrók kockázata hamar nő, ha bizonyos tevékenységeket és ételeket nem iktatunk ki az életünkből.
Bizonyos szokásokra hívtak fel a figyelmet az orvosok, amelyekkel az emberek tudtukon kívül jelentős mértékben növelhetik a sztrók kockázatát. Az iszkémiás szélütés, mely a leggyakrabban jelentkező szélütés, a vérrögök miatt alakul ki, melyek elzárják az agyat ellátó rögöt, így megfosztva az agyat az oxigéntől és tápanyagoktól. Emellett van a vérzéses sztrók, ami szintén gyakran fordul elő, és a legyengült ér miatt alakul ki.

Ezek a szokások sztrókhoz vezethetnek
Bár a sztrók hirtelen jelenhet meg, de a hozzá vezető kockázatot az emberek mindennapi döntései határozhatják meg. Dr. Anahita Dua, a Massachusetts General hospital érsebésze szerint a fiatalabbak körében növekvő stroke-arány annak köszönhető, hogy az emberek általában, különösen a nyugati étrend, a mozgásszegény életmód és néhány, társadalmunkat sújtó betegség miatt, sajnos egyre betegesebbek.
Szerinte ha a 30-as ,40-es éveinkben valami baj van velünk, akkor annak árát 60-70 évesen fizetjük meg. Az íróasztalnál töltött hosszabb idő és a kényelem, amit a feldolgozott élelmiszerek okoznak, majd az orvosi ellátás halogatása, mind hozzájárul a sztrók kockázatához.
Ezen területek tudatos változásával, az emberek aktívan védhetik meg egészségüket és javíthatják hosszútávú kilátásaikat. Az egyre idősödő népesség miatt rohamosan nő a sztrókra hajlamos emberek száma is. Az ötven év felettiek körében mégis csökkent a sztrók, míg a fiatalabbak körében növekedés tapasztalható.
A hosszanartó ülés, befolyásolja az anyagcserét, növeli a vércukorszintet és a triglicerideket, csökkenti a jó koleszterinszintet, emellett károsítja az ereket és elősegíti az artériákat eltömítő plakkok felhalmozódását.
A munkánk meglehetősen ülő típusú, ami más problémákhoz vezet, mint például cukorbetegség, magas vérnyomás, és természetesen a dohányzás; és bár összességében csökkenő tendenciát mutat, még mindig nagyon-nagyon elterjedt
- idézi Dr. Anahita szavait a Daily Mail.
Ezek mellett az erek belső nyálkahártyájának károsodásának első okai közé tartozik a cukorbetegség, dohányzás és a magas vérnyomás. A feldolgozott és gyorsételekben gazdag étrend pedig hadjáratot indít a szív- és érrendszerre, elsősorban a hatalmas nátriumtermelésen keresztül.
Bizonyos feldolgozott élelmiszerek, amelyekben nemcsak a nátrium van magas vérnyomást okozva, hanem a telített zsírok is, például a szalonna, komoly hatással vannak.
A sófogyasztás a vérmennyiség növelésével, növeli a vérnyomást és hajlamosabbak leszünk a vérrögök kialakulására. A sós, feldolgozott élelmiszerek, gyakran tele vannak egészségtelen, telitett transzzsírokkal, amelyek hozzájárulnak az ateroszklerózisos plakkok felhalmozódásához. Ez szűkíti az artériákat, és arra kényszeríti a szívet, hogy még keményebben dolgozzon, tovább emelve a vérnyomást.
A dohányzás a másik nem meglepő szokás, amivel növekedhet a sztrókra való hajlamosság. A dohányfüstben található vegyi anyagok hatással vannak a szívre. Ezáltal károsodik az érfal. Emellett a hat óránál kevesebb alvás is jelentőse növeli a sztrók kockázatát.
A rendszeres egészségügyi szűrések is növelik a sztrók hajlamosságát, mivel a test regeneráló képessége az alvástól is nagyban függ. A rendszeres szűrések védelmi vonalat jelentenek az ilyesfajta csendes gyilkosnak nevezett betegségek ellen.
Gyakori, hogy mire az első tünetek megjelennek, az alapbetegség már előrehaladott stádiumban van, a korai felismeréssel pedig még idejében lehet változtatnunk a szokásainkon.






