RETRO RÁDIÓ

Meglepő vallomás a hospice séfjétől: szinte minden haldokló ugyanazt kéri az utolsó vacsorára

Létrehozva2025. 05. 19. 13:15

Ezt árulta el a séf, a haldoklók utolsó étkezéséről.

Van egy hely az Egyesült Királyságban, ahol az étel nem pusztán táplálék – hanem emlék, vigasz és búcsú. Egy Oxfordshire-i hospice ház konyháján Spencer Richards séf különleges feladatot lát el: ő készíti el a haldokló betegek utolsó étkezését

Megszólalt a séf, aki a haldoklók utolsó vacsoráját készíti el / Fotó: Pexels

Az étel hihetetlenül érzelmes dolog. Felidézheti a gyermekkort, és új emlékeket teremthet – még az utolsó napokon is

 – vallja Spencer, aki szerint nincs nagyobb megtiszteltetés annál, minthogy valakinek élete végén örömet okozhat a főztjével.

Az intézményben minden utolsó vacsora egy személyre szabott kívánság. Spencer nagy figyelmet fordít olyan dolgokra is, mint hogy a páciensek gyakran nem tudják lenyelni az ételt, megváltozik az ízérzékelésük, sokan érzékenyebbek a sóra vagy éppen édesszájúak lesznek a kemoterápiák hatására. 

Az étel ilyenkor már nem a megszokott főzésről szól, hanem alkalmazkodásról, odafigyelésről

– mondja. 

A legtöbben ilyenkor édességet kérnek: panna cottát, crème brûlée-t vagy épp csak egy egyszerű fagylaltkelyhet, amit Spencer mindig gondosan elkészít, és szépen feltálal.

Vannak, akik különleges kívánságokat fogalmaznak meg. Egy 21 éves beteg például semmit sem kívánt a menüből, míg végül ki nem derült: street foodot enne szívesen.

Hát akkor megcsináltuk neki!

 – mesélte a séf. 

Egy idős asszony pedig, aki élete során sosem kapott születésnapi tortát, a hospice-ban, 93 évesen elsírta magát a meglepetés tortáját látva. 

Teljesen el volt ragadtatva. Ezek a kis dolgok hatalmas jelentőséggel bírhatnak

 – mondta meghatódva a Mirror-nak a séf.

A leggyakoribb kívánság egyébként pont a születésnapi torta. Idősek, akiknek talán sosem volt részük benne, az utolsó napjaikon gyakran kérik, és Spencer természetesen teljesíti a kívánságukat.

A séf azt is elárulta, a családtagok sokszor hónapokkal később is visszatérnek hozzá köszönetet mondani. 

Karácsonykor is volt egy család, akik étellel jöttek vissza hozzánk – ez emlékeztet arra, miért is csinálom ezt

– mesélte.

Adni szeretnék. Ez most már nem pusztán a karrierem, hanem a hivatásom

 – foglalta össze a séf. Amit ad, az sokkal több, mint egy tányér étel: egy utolsó, szeretettel teli emlék.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.