Orbán Viktor: A hazai szakemberek felkészültek az árvíz elleni védekezésre, van elegendő ember, pénz és megfelelő technika

POLITIK
INSIDER

Szerző K. D. R.

Létrehozva: 2024.07.22.

Erről ismerheted fel az igazán jó fagyit - a világ legjobb fagylaltkészítője árulja el a titkot

A forró nyári napokon kevés dolog esik jobban, mint egy igazán jó, hideg fagyi. Azt azonban kevesen tudják, hogy nehezebb jó fagyit találni, mint rosszat. Fazekas Ádám, a világ legjobb fagylaltkészítője most elmondja, hogy mik az árulkodó jelei a jó és a rossz minőségű fagylaltnak.

Úton-útfélen fagylaltozóba botlik az ember, ha nyáron kilép az utcára. Az azonban nem mindegy, hogy a ma már nem éppen olcsónak mondható édességet hol vásároljuk meg, hiszen számít a fagyi jó minősége. A legtöbb ember már belefutott abba a hibába, hogy a színekben pompázó, habos, díszes fagyit kikérve egy vizes, kásás, ízetlen gombócot kapott, aminek köze sincs ahhoz, amit szeretett volna. Ezt előzhetjük meg azzal, ha Fazekas Ádám, világbajnok fagylaltkészítő tippjeire hallgatunk.

-
Mindenki kedvenc nyári édessége a fagylalt, az azonban nem mindegy, hogy milyet veszünk Fotó: Viszló Balázs / Új Néplap

„Ízek, színek, szerelmek...”

A hagyományos, jó minőségű fagylalt természetes alapanyagokból és kézműves módszerekkel, tehát gépek nélkül, vagy csak részben gépek segítségével készített édesség. Krémes állagú, adalékanyag- és tartósítószer mentes. Pont ilyen Fazekas Ádám világbajnok fagylaltja is, aki termelői tejjel dolgozik és figyel arra is, hogy egy gyümölcsfagyinak megmaradjon a savassága és a PH-értéke.

A jó fagyi tényleg organikus alapanyagokból készül, színezék, mesterséges aroma és paszta nélkül. Mi például magunk szerezzük be az alapanyagokat, a pisztáciától kezdve a citromon át a csokoládéig. Nem mindegy például, hogy egy csokoládéfagylaltot tényleg csokoládéból készítenek, vagy csak kakaóból 

– fogalmazott Fazekas Ádám.

Ezzel szemben az ipari fagylalt gépesített eljárás eredménye, többszörösen feldolgozott élelmiszer, ami gyümölcsöt hírből sem látott. Magas cukor- és zsírtartalmú, számos adalékanyagot és tartósítószert tartalmazhat. Az állaga is más, mint a jó minőségű fagyinak, levegősebb és vizesebb, nem olyan krémes. Az egyik árulkodó jel lehet egy fagyinak a minőségéről, ha különböző fantázianevű gombócok kérhetőek, mint a Tutti-Frutti, a Hupikék Törpikék vagy a rágógumi. Ezek biztosan mesterségesen előállított, ízfokozót tartalmazó, aromákkal és színezékkel teli fagyik, így gyaníthatjuk, hogy a többi is az a pultban.

-
Egy kis odafigyeléssel azonnal kiderül, hogy milyen minőségű fagylalttal van dolgunk Fotó: Csapó Balázs / Kisalfold

A külső megtévesztő 

Ez nem csak az ízekre és a nevekre igaz, de a színekre is. Egy kézműves, jó minőségű fagyi színe jóval visszafogottabb, nem rikít a pultban.

Ha valahol zöld színű a pisztáciafagyi, akkor tudhatjuk, hogy mesterséges anyagokkal dolgoznak, hiszen ha valódi pisztáciát használnak, az az elkészítés alatt barna lesz. Az igazi pisztácia fagyi tehát barnás színű

 – tette hozzá a világ legjobbjának választott fagylaltkészítő, akinek világbajnok fagyija is egy sós pisztáciás édesség. Megkóstolva Ádám fagyiját a valódi pisztáciával találkozhatunk, a maga karakteres ízével. De az bizony nem zöld. Hasonló jel lehet az is, ha egy fagyi „túl hideg”. Persze ez a kánikulában nagyon jól tud esni, de az igazán jó fagyi inkább krémes, nincsenek bennük jégtömbök vagy jégkristályok. Azok csak a vízzel készült fagyikban vannak és erről az ízük is árulkodik. Az igazán jó fagyizók ízválasztéka is kisebb és a fagyik utánpótlása is lassabb, így megeshet, hogy estére már kifogytak 1-2 ízből. Ha ilyen helyen járunk nem lövünk mellé, itt lapulnak az igazán jó ízek és a jó minőség. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek