kulcsár edina
Csak egy ideig nem tudjuk megkóstolni.
Szinte alig van olyan ember, aki ne szeretné a fagylaltot, különösen ilyen nagy melegben... Ám annál nincs rosszabb, amikor elkezd olvadni, csöpögni és aztán ragadsz tőle.
Ez azonban hamarosan a múlté lehet! Amerikában ugyanis feltalálták az olvadásbiztos fagylaltot. A Wisconsin-Madison Egyetem hallgatói egy olyan vegyülettípust alkalmaztak, melynek köszönhetően a jeges finomság szobahőmérsékleten is megtartja a formáját, akár 4 órán keresztül.
A szakemberek a zöld teában és a bogyós gyümölcsökben található vegyületeket használták, ezzel őrizték meg a fagylalt eredeti állagát.
A növényi alapú vegyületek, az úgynevezett polifenolok a titkai annak, hogy a fagyasztott finomságok ne váljanak tócsává
– árulta el a projekt mögött álló Cameron Wicks, az egyetem élelmiszertudományi tanszékének PhD-hallgatója.
A kutató közölte, hogy a vegyületek bár nem akadályozzák meg a jég megolvadását, kölcsönhatásba lépnek a tejszínben lévő zsírokkal és fehérjékkel, hogy besűrítsék a keveréket, ennek eredményeként az édesség szobahőmérsékleten jóval hosszabb ideig képes megtartani a formáját.
Hatása hasonló a fagylalt szállításának megkönnyítése miatt használt stabilizátorokhoz, de Wicks szerint a polifenolok természetesebb alternatívát jelenthetnek, mivel egészségesebbek, például jótékony hatással vannak a szívre.
Azonban lehet, hogy egy kicsit még várnunk kell a jövő fagylaltjára, a kutatók szerint ugyanis további vizsgálatokra van szükség, hogy meghatározzák a polifenolok pontos mennyiségét annak érdekében, hogy a fagyi megőrizze a formáját, ugyanakkor a vegyületek ne befolyásolják az ízét.
A fagylalt egy összetett rendszer. Aki képes megérteni a mögötte álló tudományt, jobbá, fenntarthatóbbá teheti az élelmiszereket!
– nyilatkozta a Business Insider-nek Cameron Wicks.