Létrehozva: 2024.07.07.

Mindenki erre várt: megszületett a nem olvadó fagyi

Csak egy ideig nem tudjuk megkóstolni.

Szinte alig van olyan ember, aki ne szeretné a fagylaltot, különösen ilyen nagy melegben... Ám annál nincs rosszabb, amikor elkezd olvadni, csöpögni és aztán ragadsz tőle.

-
Amerikai tudósok feltalálták az olvadásbiztos fagylaltot (Fotó: Nagy Balázs / Új Néplap – Képünk illusztráció!)

Ez azonban hamarosan a múlté lehet! Amerikában ugyanis feltalálták az olvadásbiztos fagylaltot. A Wisconsin-Madison Egyetem hallgatói egy olyan vegyülettípust alkalmaztak, melynek köszönhetően a jeges finomság szobahőmérsékleten is megtartja a formáját, akár 4 órán keresztül.

A szakemberek a zöld teában és a bogyós gyümölcsökben található vegyületeket használták, ezzel őrizték meg a fagylalt eredeti állagát.

A növényi alapú vegyületek, az úgynevezett polifenolok a titkai annak, hogy a fagyasztott finomságok ne váljanak tócsává

– árulta el a projekt mögött álló Cameron Wicks, az egyetem élelmiszertudományi tanszékének PhD-hallgatója.

A kutató közölte, hogy a vegyületek bár nem akadályozzák meg a jég megolvadását, kölcsönhatásba lépnek a tejszínben lévő zsírokkal és fehérjékkel, hogy besűrítsék a keveréket, ennek eredményeként az édesség szobahőmérsékleten jóval hosszabb ideig képes megtartani a formáját.

Hatása hasonló a fagylalt szállításának megkönnyítése miatt használt stabilizátorokhoz, de Wicks szerint a polifenolok természetesebb alternatívát jelenthetnek, mivel egészségesebbek, például jótékony hatással vannak a szívre.

Azonban lehet, hogy egy kicsit még várnunk kell a jövő fagylaltjára, a kutatók szerint ugyanis további vizsgálatokra van szükség, hogy meghatározzák a polifenolok pontos mennyiségét annak érdekében, hogy a fagyi megőrizze a formáját, ugyanakkor a vegyületek ne befolyásolják az ízét.

A fagylalt egy összetett rendszer. Aki képes megérteni a mögötte álló tudományt, jobbá, fenntarthatóbbá teheti az élelmiszereket!

– nyilatkozta a Business Insider-nek Cameron Wicks.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek