Létrehozva: 2024.10.04. 20:40

Kétségbeestek az osztrákok: Elképesztő összeget követel tőlük egy magyar ügyvéd

A hosszadalmasra nyúló osztrák beléptetési procedúra miatt pöccent be egy osztrák-magyar-német érdekeltségű ügyvédi iroda. Pert indítottak és elképesztő összeget követelnek.

A per története röviden a következő: 2023 júliusában, az irodát vezető ügyvéd és beosztottja nem tudott belépni Ausztriába, mert Schattendorfnál útjelző karókat emelt az osztrák határőrség az áthaladó forgalom megszűrésére. 

per, Ágfalva - Schattendorf kishatárátkelőhely.
Így nézett ki oszlopok nélkül a határátkelő. A megváltozott helyzet miatt indult a per Fotó: Szalay Károly

A jogászoknak kerülniük kellett Klingenbach felé, ez 3,4 kilométeres kitérőt jelentett és némi pluszköltséggel járt. Az eset felháborította az ügyvédeket, ezért a schengeni határokról szóló EU-s törvény alapján perelték be az osztrák államot, kemény 11,50 eurót, azaz valamivel több, mint 4 ezer forintot követelve.

Per, Ágafalav, határ
Az osztrák oldalon oszlopok nőttek ki a földből Fotó: ORF

Az osztrák jogtörténetben példátlannak számító per során a 11 és fél eurót a bíróság rendkívül magasnak találta, ezért 27 centre ( nagyjából 150 forint) csökkentette az összeget, a bíróság szerint ennyi többletköltség merült fel. Tehát ennyi járt volna a kerülőért a jogászoknak, de végül ezt sem kapták meg.

Itt tart most a per

Az ügyvédi iroda nem hagyta annyiban, újabb pert indított az osztrák állam ellen, ezúttal a határon tapasztalható torlódás miatt. Most 19 centet követelnek, tehát nagyjából 80 forintnak megfelelő összeget.

Feleslegesen késleltetik az embereket, ezért perelünk. Nem a pénz a fontos, hanem az elv 

– mondta a bíróságon az irodát képviselő magyar ügyvéd, aki szerint ezzel az eszközzel egyetlen migránst sem tudnak visszafordítani az osztrák határőrök.

Az eisenstadti bíróság ítéletére még várni kell.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek