KÜLFÖLD

Szerző K. C.

Létrehozva: 2024.10.24. 10:30

„Felhőtlenül boldog voltam a tízkilós fogyásomtól, de aztán rájöttek az okára”

A fiatal nő egyenesen megdöbbent, amikor kiderült, minek köszönhető súlyvesztesége.

Egy fogorvosi ápolónő, akárcsak a legtöbb nő, örömmel fogadta, hogy közel tíz kilótól sikerült megszabadulnia. A 36 éves Edita azt hitte, hogy a mozgalmas munkája és a társasági életé természetes módon formálja az alakját, hiszen éppen egy tengerparti kiruccanásra készült, egészen addig, amíg egy megrázó diagnózis fel nem borította a világát.

kórház, orvosok, folyosó
Fotó: Pexels

„Két-három hónap alatt körülbelül 10 kilót fogytam, elég gyorsan, és anélkül, hogy megpróbáltam volna. Abban az időben sokat jártam étterembe enni. Úgyhogy azt gondoltam, hogy 'Ez elég jó'. Örültem, hogy fogytam, mert éppen Mauritiusra készültem a párommal. Azt gondoltam: „Ez az!”” - mondta a Banburyben élő egészségügyi dolgozó.

Edita nem is sejtette, hogy karcsú alakja komoly egészségügyi problémát rejtett. A plasztikai sebésze az ajakfeltöltés végeztével valahogy összerakta az egészet, a fogyását és a véraláfutását, így erőltette, hogy menjen el egy teljes vérvizsgálatra. Editánál krónikus myeloid leukémiát (CML) diagnosztizáltak, a vérrák egy olyan formáját, amely lassan fejlődik ki. 

Kemoterápiás tablettákat írtak fel neki, amiket azonnal elkezdett szedni. Hányingere lett és rendkívül fáradtnak érezte magát, és a gyógyszerek szedése alatt egy hét alatt további két kilót fogyott. A vérvizsgálatok azonban azt mutatták, hogy jól reagált a kezelésre, és a fehérvérsejtszáma hamarosan stabilizálódott. Egy héten belül a kezelést az Imatinib nevű célzott rákgyógyszerre tudta váltani, amely a rák növekedését gátló szerként működik, és háromhavonta vérvizsgálatot igényel, hogy figyelemmel kísérhesse az állapotát.

„Ezt a gyógyszert egy életen át kell szednem. Még mindig szorongok egy kicsit, amikor a tanácsadóval találkozom, hátha valami rosszul sül el, hogy milyenek lesznek az eredmények... De eddig minden rendben. Vannak rossz napjaim, amikor arra gondolok, hogy 'Miért velem történt ez?' és 'Miért kell bevennem a tablettát?'. Jelenleg azonban jól vagyok” - mondta Edita.

A megmagyarázhatatlan fogyás a betegség egyik lehetséges tünete, a leukémia négy gyakoribb tünete mellett, amelyek közé tartozik a vérzés, a véraláfutás, a fáradtság és az ismétlődő fertőzések. A sápadtság, az éjszakai izzadás és a csontfájdalom szintén a leukémia számos típusának lehetséges tüneteiként szerepelnek.

Az Egyesült Királyságban naponta 27 embernél diagnosztizálnak leukémiát - és tragikus módon ezeknek majdnem a fele nem éli túl a következő öt évet.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek