KÜLFÖLD

Szerző

Létrehozva: 2024.09.27. 20:35

10 millió ember került veszélybe: ezeket az appokat töröld, ha nem akarsz mindent elveszíteni

Lassan az egész életünket a telefonunkon tároljuk. A Google ismét kellemetlen helyzetbe került: ismét hackerek támadják az Android telefonokat.

Az Apple okostelefonjai híresen biztonságosabbak, ugyanakkor a Google is igyekszik felzárkózni. Nem véletlenül: a mobilok 71 százalékán Android rendszer fut, ez azonban láthatóan sebezhetőbb, mint iPhone-os társa. Hogy miért baj ez, aligha kell magyarázni: gyakorlatilag az egész életünk ott van a telefonunkon illetve a hozzá kapcsolódó online felületeken: céges- és magán levelezésünk, privát fotóink, videóink mellett akár a bankszámlánk is a hackerek kezére juthat, ha nem vigyázunk.

hacker, vírus, hackerek, okostelefon, mobiltelefon, laptop, biztonság
Izzadhat a Google: telefonok millióit fertőzték meg a hackerek  Fotó: Pexels

Még a Google Play Store sem biztonságos? Ezeket a programokat töröld azonnal!

Friss cikkében a Forbes két, egymástól független biztonsági jelentésről számol be, melyről mindenkinek tudnia kell. Az egyiket a vírusirtóiról híres Kaspersky biztonságtechnikai cég adta ki, és arra figyelmeztet, hogy számos programban, többek közt "módosított Spotify, WhatsApp és Minecraft alkalmazásokban" bukkantak rá az először 2019-ben feltűnt, de most újra támadó Necro Trójai vírusra.

Ha ez nem lenne elég, a veszélyes trójait megtalálták a Google Play-ből több mint 10 millió alkalommal letöltött Wuta Camera nevű fotós appban is. Mindez azt jelenti, hogy potenciálisan ennyi eszköz fertőződhetett meg. Ha esetleg te is letöltötted, azonnal töröld!

A szakértők ismét felhívták rá a figyelmet, hogy soha ne töltsünk le a telefonunkra nem ellenőrzött alkalmazásokat, sem olyanokat, amelyek nem a Google Play Store-ban, hanem más felületről elérhetőek. Gyanút keltőek továbbá azok az appok, melyek valamilyen híres és népszerű program (Spotify, Minecraft) módosított verzióját kínálják – ezeket ugyancsak kerüljük el! Ugyanakkor sajnos a Wuta Camera példája mutatja, hogy sajnos még a megbízhatónak tűnő, milliók által választott programok is rejthetnek veszélyeket.

A másik figyelmeztetés, melyről a cikk beszámol, a Cleafy-tól érkezett. Ők a TrickMo nevű trójai egyik variánsát azonosították, mely többek közt az egyszer használatos jelszavainkat tudja ellopni, rögzíteni tudja a képernyőn zajló történéseket, valamint a begépelt információkat – azaz összességében akár a netbankunkat is feltörheti. Ez a trójai ráadásul a Google Services nevű programban lett elrejtve, mely a hivatalos, Google Play Services-nek igyekszik álcázni magát, azaz a gyanútlan felhasználók épp azzal telepíthetik, hogy azt hiszik, a "frissítéssel" épp biztonságosabbá teszik a készüléküket.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek