Vatikáni mintára új iszlám állam jöhet létre Európában

KÜLFÖLD
KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.09.23. 18:15

Árvíz: sokkal jobban védekezett Magyarország, mint Ausztria

Ausztriában sokkal komolyabb károkat okozott az évtized árhulláma, mint hazánkban. Az árvíz óriási károkat okozott és halálos áldozatokat is követelt a nyugati szomszédunknál.

Bár Ausztriában már levonult az árhullám, az ország még mindig sokkos állapotban van az elmúlt évtized legsúlyosabb természeti katasztrófája után. A 2024-es árvíz során többen meghaltak a szomszédos országban, rengetegen pedig mindenüket elvesztették. 

Árvíz Ausztria
Óriási károkat okozott az árvíz Ausztriában, több halálos áldozatot is követelt a természeti katasztrófa. Fotó: Anadolu via AFP / AFP

Bécsben az évezred árvizéről beszélnek

Ausztriában országszerte több autópályát és vasúti vonalat is le kellett zárni a kiöntött folyó miatt, Bécsben pedig a metróvonalak működésében okozott gondot a kiáradó Duna. A Bécsnél a Duna mellékágába ömlő Vienna folyón a fővárosi vízügyi hatóság szerint az évezred árhulláma vonult le. 

Ehhez képest érdekes tény, hogy Alsó-Ausztriában még Bécsnél is súlyosabb volt a helyzet. Az osztrák kormány egész Alsó-Ausztriát katasztrófa sújtotta területté nyilvánította, a tartományban ezernél is több embert evakuáltak, összesen 12 gátszakadásról érkeztek hírek, miközben otthonok ezrei voltak napokig áram nélkül.

Az évtized árvize nem csak Ausztriát, hanem egész Közép-Európát súlyosan érintette. A hírekben arról számoltak be, hogy a természeti katasztrófa Csehországban, Lengyelországban és Romániában is követelt halálos áldozatot. 

Az okozott károk súlyosságát jól mutatja, hogy a szövetségi katasztrófaalapot 400 millióval, mintegy egymilliárd euróra emelték, ami közel 400 milliárd forintnak felel meg. 

Bűnbandák jelentek meg az árvíz után

Az osztrák sajtóban megjelent hírek szerint Ausztriában az árvíz idején fosztogatásokra és bűnbandák általi lehúzásra is volt példa bőven. Az „árvízi bandák” sokféle csalással rukkoltak elő. A bűnözők hatósági embereknek, a gáz- és áramszolgáltató alkalmazottainak adták ki magukat. Ráadásul az elöntött pincék ezreiből hozzák ki a törött tárgyakat. Ez viszont vonzza az illegális hulladékgyűjtőket, akik valami használhatót keresnek. A probléma az, hogy sok esetben a biztosítónak továbbra is ellenőriznie kell a sérült eszközöket (pl. hűtőszekrény, mosógép, szárítógép, számítógép vagy tévékészülék). Ha időközben ellopták őket, az érintettek elesnek a kártérítéstől.

Magyarország - Árvíz 1:0

Ez az óriási víztömeg a múlt héten betört Magyarország területére is. A Dunán szerencsére nem mértek akkora vízszintet, mint 2013-ban, de a Lajtán történelmi magasságú vízszintet mértek a szakemberek. A legfrissebb hírek szerint a Duna a hét elején Magyarország déli részén tetőzik, majd az árhullám elhagyja az országot Szerbia irányába. 

Orbán Viktor hétfőn reggel az árvízinfón arról beszélt, hogy az árvízi védekezés a vége felé közeledik, és szerencsére az apadás is gyorsabb ütemben halad, mint azt korábban várták. A miniszterelnök hangsúlyozta, még másfél-két nap, és fellélegezhet az ország.

A kormányfő az árvízi védekezés kapcsán újságírói kérdésre elmondta, hogy az eredmény minősít, ugyanis a Dunát sikerült a medrében tartani. Jelezte, hogy a Lajtán az ideiglenes víztározót megnyitva ki tudták védeni a nehézségeket.

Ha baj van, a magyarok meg tudják védeni a településeiket. Csak a legjobbakat mondhatom a védekezésben résztvevők együttműködéséről 

– tette hozzá. A kormányfő azt is közölte, hogy nem lesz baj a közegészségügyi helyzet kapcsán sem az árhullám levonulta után. Az árvízi költségekről a kormányfő azt mondta, a 2013-as védekezés 19,6 milliárd volt, a vízügyi ágazatra 18 milliárd forint jutott, idén ennek ötmilliárdból meg kell állnia.

Orbán Viktor újságírói kérdésre elmondta, hogy megnyerték az árvízi csatát és nincs oka, hogy bárki kritikával illessen a miniszterei közül. Ahogy fogalmazott, Magyarország jelenleg 1-0-ra vezet a dunai árvíz ellenében, de a meccsnek még nincs vége, a 90. perc után is történhetnek meglepetések.  

Magyarországon nem okozott maradandó kárt az árvíz

Rétvári Bence államtitkár szintén az árvízinfón beszélt a nemzetközi helyzetről, az ausztriai, a cseh, a lengyelországi, valamint az olaszországi árvízi veszteségekről, evakuálásokról, fosztogatásokról, leállt tömegközlekedésről, az ilyen mértékű katasztrófa Magyarországot elkerülte.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója pedig azzal egészítette ki a helyzetértékelést, hogy kedd után szűnik majd meg a harmadfokú készültség, illetve jelezte, hogy az árvíz nem okozott maradandó kárt sehol sem az infrastruktúrában. 

Budapest is fellélegezhet, jelentősen csökkent a Duna vízszintje a fővárosban. 

Amint arról a szakemberek beszámoltak hamarosan megszűnhetnek a budapesti közlekedésben tapasztalt intézkedések. Így hamarosan a nagykörúti villamosok, a 2-es metró is minden megállóhelyen megáll, valamint az autósok is napokon belül visszakapják a rakpartot. 

A Bécs irányából érkező árvízről készült videónkat itt tudod megnézni:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek