Létrehozva: 2024.09.18.

Árvíz: megnyitották a szükségtározót a Lajtánál, így Mosonmagyaróvár fellélegezhet

Megnyílt a szükségtározó a Lajtán, így sikerült a tetőzés szintjéhez képest mintegy 20 centiméterrel csökkenteni a vízszintet. Mosonmagyaróvár így fellélegezhet, de az árvíz elleni védekezésnek még közel sincs vége.

Kora hajnalban, egészen pontosan 1 órakor - szeptember 18-án - kezdték el megnyitni a szükségtározót, ami a Lajta bal parti csatornájának másodrendű védvonalán, az összekötő csatorna alatti szakaszon található. Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy munkagépek átvágták azt a gátat, amelyen keresztülfolyva a víz utat tud találni magának a szükségtározóba, amelynek a megnyitására előző nap Orbán Viktor, miniszterelnök adott engedélyt. Ez azért lehetett miniszterelnöki hatáskör, mert az említett tározó másodrendű vízi védvonalnak számít, megnyitásával viszont megóvható az első rendű védvonal, és így Mosonmagyaróvár lakossága is. A vonatkozó kormányrendelet szerint az ilyen engedélyt az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője, vagy a vízügyi igazgatásért felelős miniszter adhat ki, aki Pintér Sándor, belügyminiszter. A belügyminiszter felettese pedig a miniszterelnök. Végül a gátat mindössze 3 óra alatt sikerült átvágniuk a munkagépeknek, vagyis a szükségtározó hajnali 4 órakor nyílt meg.

árvíz Lajta gát szükségtározó
A munkagépek által megnyitott gát a Lajtán, amelyen keresztül a folyó vize a szükségtározóba ömlik. Az árvíz még mindig ad feladatokat az embereknek. Fotó: Facebook

Azóta már folyik ki a víz, vagyis a szakembereknek sikerült „megskalpolniuk” az árvízcsúcsot. Az Országos Műszaki Irányító Törzs döntése alapján ezzel a művelettel lehetett megvédeni Mosonmagyaróvár városát.

 

Ez azt jelenti, hogy a tetőzéshez képest mintegy húsz centiméterrel csökkentik azt a vízszintet, ami majd eléri Mosonmagyaróvárt

 – számolt be róla Nagy István, agrárminiszter a Facebookon.

A szükségtározó megnyitása már a kora reggeli órákra éreztette a hatását, miután ennek az intézkedésnek köszönhetően nem nőtt tovább a mosonmagyaróvári duzzasztónál a víz szintje, illetve a vízhozam, vagyis a másodpercenként átömlő köbméterben meghatározott vízmennyiség is jelentős mértékben csökkent.

A szükségtározó megnyitása ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ezzel a Lajtán minden baj elhárult. Az intézkedés ellenére a vízügyi szakemberek minden órában monitorozzák az árhullám aktuális helyzetét, miközben a Magyar Honvédség alakulatai folyamatosan építik a nyúlgátakat a 2,5 kilométer hosszú part menti szakaszon. A jelentős mennyiségű apadás megérkezéséig gondot jelenthet még a töltések elázása is, tehát a védekezés folytatódik.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek