KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.27. 06:46

200 éves palackpostát találtak Franciaországban, elképesztő, mi állt benne

Ez lehet a valaha talált legrégebbi ilyen típusú lelet.

Régészek egy csoportja 200 éves palackpostára bukkant egy ókori római város feltárása közben az észak-franciaországi Dieppe város közelében - jelentette a helyi sajtó. Az első vizsgálatok szerint az üvegcsébe rejtett üzenetet egy 19. században élt régész hagyta hátra az utókornak, aki annak idején szintén az antik település feltárásán dolgozott.

200 éves palackpostát találtak Franciaország, elképesztő, mi állt benne.

A Midi Libre című francia hírportál beszámolója szerint a régészek a Normadia északi részén található, Cité de Limes (más néven: Cámp de Cesar) ősi város eddig fel nem tárt romjainál végeztek ásatásokat, amikor megtalálták a levélpostát egy agyagedénybe rejtve. Egyes felételezések szerint a rómainak tartott települést sokkal korábban, a kelták idejében létesítették, sőt, valaki úgy véli, protohisztorikus eredetű. 

Az üvegcsében talált üzenet egy P. J. Féret nevű régész írta, aki 1825 januárjában végzett ásatásokat ugyanezen a lelőhelyen. A rövid levélben mindössze az állt, hogy "Féret több tudományos társaságnak is a tagja, és folytatja kutatásait ezen a hatalmas területen".

Önkormányzati feljegyzések megerősítették, hogy Féret tényleg egy régész volt a 19. század első felében, aki elsők között végzett ásatásokat az ókori város romjainál. Sőt, a településről készült első térképeket is neki köszönheti az utókor. 

"Egyszerűen varázslatos pillanat volt. Tudtuk, hogy a múltban voltak itt ásatások, de hogy ezt a 200 évvel ezelőtti üzenetet találtuk... teljes meglepetés volt. Néha látni hasonló időkapszulákat, amelyeket például az ácsok hagynak hátra, amikor házakat építenek. De a régészetben ez nagyon ritka"

- fogalmazott a helyi sajtónak Guillaume Blondel, a város feltárásán dolgozó egyik régész, aki társaival talált rá a levélpostára.

Fiatal régészek bukkantak rá  a történelmi jelentőségű palackpostára.

A lelet kapcsán külön kiemelte a helyi sajtó, hogyha Féret 200 éves palackpostáját hitelesíti egy független régészcsoport, akkor ez lesz a valaha talált legrégebbi ilyen lelet. 

Az eddig megtalált legrégebbi palackposta 131 éves és 223 napos volt, amikor ausztrál régészek 2018. január 21-én felfedezték azt Wedge-szigetnél. A Guinness Rekordok könyve szerint a levelet egy német hajóskapitány hagyta hátra egy gines üvegben 1886. június 12-én, az üzenet pedig a hajója koordinátáit és adatait, köztük az indulási és érkezési időpontját tartalmazta.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek