KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.08.19.

Zelenszkij végre színt vallott, ez a terve az oroszok támadásával

Az ukrán elnök elárulta, hogy valójában miről is szól a katonai előrenyomulásuk.

Napok óta véres összecsapások zajlanak a kurszki régióban az ukrán és orosz csapatok között. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a legjobb egységeit küldte az említett frontszakaszra, hogy ne csak vissza tudják verni az orosz támadásokat, hanem területeket is tudjanak szerezni. 

Ukrainian soldiers prepare for combat in Donetsk
A kurszki régióban felgyorsultak az események. A heves összecsapások magas emberi áldozatot követelnek, de az ukránok szerint ez megéri, ha elérik a céljukat. Fotó: Anadolu via AFP

A helyzet komolyságát jelzi, hogy vasárnap esti beszédében Zelenszkij arra kérte a nyugati államokat, hogy minél hamarabb teljesítsék a megígért lőszer- és fegyverszállítmányokat. Az ukrán elnök szerint ugyanis a háborúban nincsenek ünnepnapok. Úgy látja, hogy az ukrán katonák kiváló munkát végeznek, de ha nem küldenek eszközöket, akkor lehetetlen sokáig bírni a nyomást.

Még az ukránok is arról számoltak be, hogy az Ukrajna keleti részében zajló összecsapások a megszokottnál is jóval hevesebbek. Az elmúlt napokra ugyanis a napi ukrán katonák halálozásának kétszerese a jellemző. 

Az ukrán vezetés azonban azt mondja, hogyha a visszaszerzett területeket meg tudnák tartani, akkor megérné a magas emberi áldozat.

Zelenszkij az említett vasárnap esti interjújában világossá tette, hogy miért annyira fontos számukra az előrenyomulás. A terveik szerint ugyanis egy úgynevezett pufferzónát, más néven ütközőzónát szeretnének létrehozni Oroszország és Ukrajna között. 

Egyelőre kétségesek az ukrán sikerek, folyamatosak ugyanis az előre- és visszavonulások. Ráadásul az ukránok többsége arra számít, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kíméletlen bosszút forral az ukrán csapások miatt. Ennek egyik jele lehet, hogy a fehérorosz hadsereg felvonult az országhatárhoz. 

Alekszandr Lukasenko elnök a Rosszija-1-nek adott interjújában megerősítette a hírt a hadsereg mozgásáról. Azzal indokolta a lépést, hogy Ukrajna is ott áll a határ másik oldalán. 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek