KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.08.06.

Itt lesz az unió új migránslerakata, mutatjuk a részleteket

A nyugati országoknak kezd elege lenni a migránsáradatból, alternatív megoldásokat keresnek.

Az olasz és az albán kormány vezetője tavaly novemberben állapodott meg arról, hogy az olasz felségvizeken elfogott migránshajók utasait a hatóságok Albániába szállítják egy táborba, ahol elbírálják majd, hogy az adott személy jogosult-e az általa benyújtott menedékkérelemre vagy sem. Amennyiben igen, akkor beléphet Olaszországba, de ha nem, akkor elvileg visszaküldik a származási országába. 

Az Olaszországba tartó férfi migránsok egy része a jövőben Albániába kell, hogy menjen. Ott kell várakozniuk, amíg döntenek a sorsukról. 

Erre a megállapodásra még februárban rá is bólintott az olasz szenátus, így minden akadály elhárult, az Olaszországba tartó migránsok jelentős része Albániában fog kikötni. A két balkáni migránslerakat a tervek szerint augusztus elsejével kezdte volna meg a működést, de csúszást jelentettek be a kivitelezésben, így pár hetet még várni kell a megnyitásra. 

Az olasz kormánynak egyébként viszonylag sürgős lenne az albán központok megnyitása, mivel a saját befogadóközpontjaik megteltek migránsokkal. A konkrét működésről egyelőre annyit tudni, hogy csak egyedülálló férfiakat visznek az új táborba, a nők és a gyermekek, valamint a fogyatékkal élők továbbra is Olaszországban köthetnek ki. 

A két központ állítólag 36 ezer bevándorló befogadására lesz képes. Az albánok a nagylelkű segítségnyújtást a szolidaritás gesztusaként magyarázta, amiért Olaszország albánok ezreit fogadta be a kommunista rezsim bukása után, az 1990-es évek elején. 

A megállapodás kimondja, hogy a migránsok a táborokból nem léphetnek albán területre, illetve csakis az eljárás lefolytatásának ideje alatt tartózkodhatnak az országban.

Róma azt reméli, hogy egyfajta elrettentést mutatna az intézkedés az indulni vágyóknak. A két tábor olasz joghatóság alá fog tartozni, bennük olasz rendőrök fognak szolgálni. Az albán hatóságok feladata az országba való beutazás engedélyezése, illetve a központok külterületének biztosítása lesz. Becslések szerint az ötéves program Olaszországnak 670 millió eurójába kerül. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek