KÜLFÖLD

Szerző G.X

Létrehozva: 2024.08.21.

Időutazó jelent meg a filmpremieren? Videón a pillanat, amire azt mondják: bizonyíték az időugrásra

Amikor meglátták a közel 100 éves felvételt, sokan ledöbbentek. Tényleg egy időutazót rögzített a kamera?

Amikor Charlie Chaplin klasszikusa, A cirkusz egy különleges DVD-kiadást ért meg, egy északír filmes, George Clarke nagy izgalommal vetette bele magát a lemez extráiba. Ezek közt szerepeltek a film eredeti, 1928-as Los Angeles-i premierjén készült képsorok is, amelyek kifejezetten megragadták Clarke figyelmét. Kiváltképp egy nő, aki egészen úgy tűnt, mintha egy olyan szerkezetet szorítana a füléhez, ami akkor még egész biztosan nem létezett – ötlet szintjén sem: egy mobiltelefont. Ki lehet ez a nő és mit kereshet az immár közel 100 éves felvételen? Amikor Clarke ezt a kis dokumentumrészletet közzétette a neten, többen arra a következtetésre jutottak: egy időutazót kaptak lencsevégre.

Charlie Chaplin, A cirkusz
Charlie Chaplin A cirkusz című filmben. Sokak szerint a mozi bemutatóján egy időutazó is részt vett   Fotó: Photo12 via AFP

Időutazó a Chaplin-premieren?

Tényleg egy időutazó lenne a rejtélyes nő? Valóban egy mobiltelefont szorít a füléhez? Tény: szokatlan eszközzel közlekedik, melyet másnál nem látni. De ez vajon elegendő bizonyíték?

 

Nos, nagy valószínűséggel van ennél hihetőbb magyarázat is. A mobilnak látszó kütyü ugyanis nagy valószínűséggel egy hallókészülék. Sőt: azt is sejteni lehet, pontosan milyen. 1928-ban járunk, azaz két modell jöhet szóba. A Siemens négy évvel korábban fejlesztett ki egy hordozható hallókészüléket, mely ugyan még ekkor is ritkaságnak számított, ám mégsem lehetetlen, hogy valaki rendelkezett ilyennel. 

A Western Electric egy évvel a Siemens után, 1925-ben jött ki a maga szerkezetével, mely alig egy kilogrammot nyomott, azaz ugyancsak lehetett kézben tartva használni – írja a The Atlantic, hozzátéve: a kérdéses asszony elegáns öltözéke egyértelművé teszi, hogy megengedhetett magának egy ilyen, akkoriban csúcskategóriásnak számító készüléket.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek