KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.09.

Börtönre ítélt román oligarchától kapott kenőpénzeket Joe Biden fia

Lassan nem telik el úgy hónap, hogy ne emelnének újabb vádat valamilyen korrupciós ügy miatt Hunter Biden ellen.

Újabb korrupciós ügyben emeltek vádat Joe Biden amerikai elnök többszörösen eljárás alatt álló fia ellen csütörtökön. A drog- és pornóbotrányival ismertté vált Hunter Bidennek ezúttal azért kell bíróság elé állnia, mert kenőpénzek elfogadásáért cserébe megpróbált ellehetetleníteni egy román oligarcha ellen folyó bűnügyi vizsgálatot az amerikai kormányzati szerveket felhasználásával.

Újabb vádemelés: börtönre ítélt román oligarchától kapott kenőpénzeket Joe Biden fia

Az amerikai igazságügyi minisztérium által benyújtott vádirat szerint Hunter Biden 2015 novembere és 2017 novembere között - tehát az apja alelnöksége idején - több mint 3 millió dollárt fogadott le egy bizonyos G. P. nevű román oligarchától. Annak ellenére, hogy a bírósági dokumentumokban csak az illető nevének kezdőbetűit hozták nyilvánosságra, a román és az amerikai sajtó azonnal Gabriel Popoviciu néven azonosította férfit. 

A román üzletembert 2017-ben ítélték hét év börtönre jogerősen, miután vétkesnek találtak Románia történetének legnagyobb földmutyijában. A bírói indoklás szerint Popoviciu jogtalanul és mélyen a piaci ár alatt szerzett meg a bukaresti mezőgazdasági egyetemtől egy 224 hektáros telket, amelynek egy részén később lakónegyedet és egy bevásárlóközpontot építtetett. 

Az évekkel ezelőtti eljárás során Popoviciu azért bérelte fel Hunter Bident, hogy a kapcsolatai felhasználásával elkerülhesse a börtönt - mint ismert, ez nem sikerült neki. Az üzletember egyébként az ítélet végrehajtása elől külföldre szökött, de nem sokkal később Londonban őrizetbe vették.

Gabriel Popoviciu román oligarcha 3 millió dollárt fizetett Hunter Bidennek, hogy elkerülhesse a bötönt

Az amerikai igazságügyi minisztérium beadványa szerint a Hunter arra igyekezett rábírni az amerikai hatóságokat, hogy indítsanak vizsgálatot a Popoviciu ellen Romániában folyó nyomozás ügyében, és ezzel érjék el annak megszüntetését. Az amerikai elnök fia és egy befolyásos ügyvéd ismerőse több alkalommal is találkozott a jelenlegi európai főügyész, Laura Kövesi által vezetett román korrupcióellenes hatóság (DNA) ügyészeivel, de kapcsolatba lépett a Román Hírszerző Szolgálattal is. Hunter Biden minden találkozó alkalmával nyomást gyakorolt az ügyészekre, hogy ne indítsanak büntetőjogi vizsgálatot Popoviciu ellen. 

Mivel jogászként Hunter Biden tisztában volt vele, hogy a Popoviciuval kötött megállapodás az amerikai ügynöktörvénybe (FARA) ütközik, jogi szolgáltatásnak álcázott hamis dokumentumokkal igyekezett elfedni a szerződés valódi lényegét.

Mi az amerikai ügynöktörvény?

 

Az amerikai FARA jogszabály megköveteli, hogy a külföldi kormányok vagy más külföldi megbízók (beleértve az amerikaiakat is) nevében tevékenykedők kötelesek nyilvánosságra hozni a külföldi megbízókkal való kapcsolatukat és információkat szolgáltatni a tevékenységükről. Azok ellen, akik ezt szándékosan elmulasztják, büntetőeljárás indulhat.

"Hunter Biden díjazásban részesült egy külföldi megbízótól, aki az amerikai politikát és közvéleményt igyekezett befolyásolni, és arra akarta rávenni az Egyesült Államokat, hogy vizsgálja ki a G. P. ellen Romániában zajló büntetőeljárást”

- olvasható a vádiratban, melyben külön kiemelik, hogy a Hunternek kifizetett pénzek többségét az elnök fia azonnal továbbutalta Hallie Bidennek, az elnök első menyének és a Biden család egy másik tagjának, hogy így tüntesse el a nyomokat.

Tavaly decemberben egyébként egy szövetségi esküdtszék emelt vádat Hunter Biden ellen amiatt, hogy 2016 és 2019 között nem fizetett be 1,4 millió dollár adót, miközben több millió dollárt költött gyógyszerekre, kábítószerre, prostituáltakra és különböző luxuscikkekre. Ebben az ügyben három bűncselekménnyel és további vétségekkel vádolják az elnök fiát.

Emellett Huntert egy 2018-as adóévre vonatkozó adócsalással is megvádolták, amiért hamis adóbevallást nyújtott be. Júniusban pedig a Delaware állambeli Wilmingtonban egy esküdtszék találta bűnösnek az ifjabbik Bident, mert hazudott kokainfüggőségéről, amikor 2018-ban illegálisan maroklőfegyvert vásárolt. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek