A Magyar Péter-lufi elkezdett leereszteni

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.08.

Több száz bunkert épít az orosz határra egy uniós ország

A védelmi beruházás nagyjából 60 millió euróba (24 milliárd forint) fog kerülni.

Több száz katonai bunkert telepít az Oroszországgal közös határára Észtország - jelentette hétfőn az ERR észt közszolgálati hírcsatorna. A portál beszámolója szerint az építési munkálatok legkésőbb ősszel kezdődnek meg, és ha minden tervek szerint alakul, jövő nyárra be is fejeződnek. 

Több száz bunkert épít az orosz határra Észtország

Az észt kormány tájékoztatása szerint a 294 kilométeres orosz-észt határra egy 600 bunkerból álló erődrendszert húznának fel. A létesítmények pontos helyét egyelőre nem határozták meg, ugyanakkor a bunkerek beszerzési eljárása már lezárult. A hatósági dokumentáció szerint három különböző bunker-modell van versenyben, melyeken terheléses teszteket fognak elvégezni, hogy kiválasszák a legalkalmasabbat. A prototípusokat többek közt 155 milliméteres tüzérségi ágyúval is célba veszik, hogy megvizsgálják az ellenállóképességüket.

Az Állami Védelmi Beruházási Központ infrastrukturális osztályának vezetője azt mondta, hogy a bunkereket elsősorban állami tulajdonú földterületen húznák fel, de az év végéig tárgyalni fognak a magántulajdonosokkal is, ha az ő területüket választanák ki. Az ügynökség közlése szerint a védelmi beruházás nagyjából 60 millió euróba (24 milliárd forint) fog kerülni.

"Az ukrajnai konfliktus megmutatta, hogy a katonai felszerelésen, lőszeren és embereken kívül a határon lévő védelmi létesítményekre is nagy szükség van ahhoz, hogy egy ország meg tudja védeni magát"

- fogalmazott Hanno Pevkur észt védelmi miniszter, aki átgondolt projektnek nevezte a bunkerek építését. 

Észtországnak nem ez az első kísérlete arra vonatkozóan, hogy megvédje magát Oroszországgal szemben. Tavaly novemberben a helyi hatóságok betonakadályokat építettek az orosz-észt határon található Narva város köré. 

Január elején az ellenzéki Konzervatív Néppárt országgyűlési képviselője, Leo Kunnas azt javasolta, hogy az orosz határnál létesítsenek védelmi aknákat is.

A litván főváros, Vilnius önkormányzata pedig a múlt héten jelentette be, hogy az év végéig az egész várost páncéltörő akadályokkal veszi körbe. Valdas Benkunskas vilniusi polgármester azt mondta, hogy a város „az egyik fő katonai célpont, ezért a katonai intézkedések mellett mindent meg kell tenni annak védelme érdekében. ” 

Moszkva korábban többször is hangoztatta, hogy nem jelent fenyegetést az észak-atlanti szövetség egyetlen országára sem, azonban nem fogja figyelmen kívül hagyni az érdekeit potenciálisan veszélyeztető lépéseket. A Kreml álláspontja szerint nyitott a párbeszédre, de ehhez a Nyugatnak fel kell hagynia az Európa felfegyverzésével. Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy nem szeretne közvetlen katonai összecsapást a NATO-val, de ha a másik fél ezt tervezi, akkor készen áll rá.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek